27.2 C
Willemstad
• donderdag 29 juli 2021 05:59

Laatste reacties

- Advertentie -

Benoeming Asjes-Prins in RvC IUH wringt

WILLEMSTAD — Binnen de coalitie is er, in ieder geval onder enkele leden, enigszins commotie ontstaan over de aanstelling van Tara Asjes-Prins als lid van de Raad van Commissarissen (RvC) bij Integrated Utility Holding (Aqualectra).
In het kader van ‘het op afstand zetten’ van alle belangen in overheids-nv’s zou die aanstelling niet hebben mogen plaatsvinden.

Asjes-Prins is aangesteld als beleidsmedewerker van minister-president Daniel Hodge.
Als beleidsmedewerker ‘van buiten’ het ambtenarenapparaat wordt ze rechtspositioneel wel beschouwd als ‘gelijkgesteld’ aan een ambtenaar.

Om belangenverstrengeling van de overheid te voorkomen is het niet gebruikelijk dat ambtenaren en in het verlengde daarvan gelijkgesteld personeel, worden benoemd in RvC’s die toezicht moeten houden op het functioneren van overheidsentiteiten.

De situatie rond de benoeming van Asjes-Prins krijgt een extra dimensie gezien de mogelijkheid bestaat dat haar echtgenoot, Ivar Asjes, benoemd wordt als minister-president in het kabinet dat momenteel door formateur Glenn Camelia wordt gevormd.
In dat geval is de partner van de minister-president benoemd tot RvC-lid in een overheids-nv.

- Advertentie -

Een dergelijke situatie was ook het geval in de regering van MFK/PS/MAN.
Toen werd de levenspartner van oud minister-president Gerrit Schotte, Cecily van der Dijs, benoemd in verschillende Raden van Commissarissen en/of besturen van overheidsentiteiten.

Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO), adviseur van de overheid voor wat betreft de code corporate governance, had in ieder geval geen zwaarwegende bezwaren tegen de benoeming van Asjes-Prins in de RvC van IUH.
Wel zegt SBTNO in haar advies van 6 maart dat conform de bepalingen van de code corporate governance er geen sprake van belangenverstrengeling bij commissarissen (bestuursleden) van een overheidsentiteit.

“Het behoort in beginsel niet tot de taak van de adviseur om het voorgaande te toetsen. Voorts brengt de adviseur onder uw aandacht dat het evenmin tot de taak van de adviseur behoort om een integriteittoets en/of antecedentenonderzoek te verrichten.”

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Stroomstoring Bonaire

Bonaire heeft sinds vanochtend 08.00 uur te kampen met een grote stroomuitval. Elektriciteitsbedrijf WEB bevestigt de storing. Het hele eiland ligt plat. Precies een jaar geleden, op 31...

Democracy now! | Wednesday, July 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Curadoet pakt 300 projecten aan

Curadoet zal, na twee keer uitgesteld te zijn geweest, aanstaande zaterdag plaatsvinden. De grootste vrijwilligersactie van het eiland heeft dit jaar 300 projecten beschikbaar gesteld. Voor ruim...

ParadiseFM | Truks in brand bij Rodricon Transport

Verschillende truks van Rodricon Transport zijn vannacht volledig uitgebrand. Iets na drie uur ‘s nachts kreeg de politie een brandmelding binnen en rukten zij samen met de...

PBC | Vrouw die pcr-test vervalste was medewerker RCN

Persbureau Curacao De vrouw die haar PCR-test vervalste om Curaçao toch binnen te kunnen komen is een medewerker van Rijksdienst Caribisch Nederland op Bonaire. De vrouw met de...
- Advertentie -