27 C
Willemstad
• donderdag 19 mei 2022 05:44

Laatste reacties

- Advertentie -

Beleid overheids-nv’s in de maak

Minister deelt zorgen Cft

José JardimWILLEMSTAD — Minister Jose Jardim van Financiën deelt de zorgen van het College financieel toezicht (Cft) over de financiële positie van de overheidsvennootschappen. Hiervoor zal een beleid worden ontwikkeld.

- Advertentie -

Dat meldde Jardim gisteren tijdens de persconferentie over de aanwijzing, die vrijdag werd opgeheven omdat Curaçao weer voldoet aan alle onderdelen daarvan.
De Rijksministerraad ging over tot opheffing na advies van het Cft.
Wel geeft het Cft volgens Jardim inderdaad systematisch aan dat de situatie bij de overheids-nv’s een punt van zorg is.

We onderschrijven die zorg en vinden dat er heel wat moet gebeuren. Vandaar dat het ook de bedoeling is om te komen met een algemeen inkaderend beleid, waarbij normen worden vastgesteld vanuit de financiële optiek en vanuit die van de dienstverlening aan de gemeenschap.”

Volgens Jardim is er geen algemene oplossing voor de situatie, vandaar ook dat dit beleid op elk van de vennootschappen toegesneden zal worden.
Volgens Jardim waren eind 2012 met name Aqualectra, Post NA n.v. en de Curaçaose Dokmaatschappij de probleemgevallen, en stonden die een jaar later nog altijd in de rode cijfers.
Wel was het verlies van Aqualectra behoorlijk geslonken, met name door ‘de objectieve tariefsaanpassing maar ook met het feit dat de overheid de directie en de raad van commissarissen de nodige ruimte heeft gegeven om het bedrijf te managen’, aldus de minister.
De zorgen van het Cft spitsen zich onder meer toe op de dividendopbrengsten die de overheid van de overheidsvennootschappen ontvangt.
In de begroting worden dividendopbrengsten opgevoerd, maar volgens het Cft moet de overheid niet uitgaan van deze ontvangsten, gezien de ‘precaire financiële situatie van enkele grote overheidsvennootschappen en het feit dat er tot nu toe geen dividend- of concessiebeleid is geïmplementeerd’.
Ook haalde het Cft onder meer de drie bovengenoemde bedrijven aan.
Voor een duurzaam verbeterde financiële situatie van Curaçao is het volgens het Cft van belang dat de zorgwekkende positie van de overheids-nv’s wordt aangepakt en moet het jaar 2014 in het teken staan van het gezond maken van de overheidsvennootschappen.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Russische bedrijven duiken onder in illegale Nederlandse trustsector

Zeker honderd Russische bedrijven doken afgelopen jaren onder in de ondergrondse trustsector in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Platform Investico voor de De Groene Amsterdammer. Op...

Democracy now! | Wednesday, May 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 mei 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Code geel voor extreem saharastof

De meteorologische dienst Curaçao geeft code geel af voor extreem saharastof. De voorzorgsmededeling geldt van woensdagochtend tot donderdagochtend. Mensen met allergieën kunnen last krijgen van het stof....

Nu.cw | Banco di Caribe waarschuwt klanten voor phishing

Banco di Caribe waarschuwt haar klanten voor phishing berichten. Onlangs zijn er SMS-berichten verspreid naar klanten van de bank waarin gevraagd wordt om bankgegevens. In de berichten...

Nu.cw | Vermiste vrouw weer terecht

De 39-jarige Rochelle Teresita Amalia is weer terecht. Er werd alarm geslagen toen de vrouw maandag van huis vertrok om boodschappen te doen en is niet meer...
- Advertentie -
- Advertentie -