26 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Schrappen levenslang geen precedent voor Nederland

HomeMediaSchrappen levenslang geen precedent voor Nederland

logo-nederlandDEN HAAG — Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie ziet geen reden voor de aanpassing van het Nederlandse strafrecht naar voorbeeld van Curaçao of St. Maarten, waar een andere invulling aan een levenslange gevangenisstraf wordt gegeven of die straf zelfs mogelijk helemaal geschrapt wordt. Teeven antwoordde dit op vragen van PvdA-Tweede Kamerlid Jeroen Recourt.

Recourt, van 2006 tot 2010 rechter bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba, vroeg naar de gevolgen van uitspraken door het Constitutioneel Hof van St. Maarten en van het Europees Hof van de Rechten van de Mens (EHRM).
Het Constitutioneel Hof van St. Maarten oordeelde in november vorig jaar dat een levenslange celstraf in strijd is met jurisprudentie van het EHRM, aangezien zelfs levenslang veroordeelde gevangenen recht hebben op het vooruitzicht van vrijlating of herziening van hun straf.
De uitspraak van het Europees Hof in december had betrekking op de levenslange celstraf voor James Murray, in 1980 tot levenslang veroordeeld voor de moord op de zesjarige Darly Lai.
Het Europees Hof merkte op dat de vorm van levenslange gevangenisstraf zoals gebruikelijk op Curaçao niet in strijd is met de mensenrechten.
Levenslang veroordeelden kunnen na twintig jaar vrij worden gelaten als hun straf geen doel meer dient.
Overigens was het Europees Hof van oordeel dat de voortzetting van de gevangenisstraf voor Murray wel nog een doel diende.
Teeven ziet in beide uitspraken geen aanleiding om het Nederlandse strafrecht te wijzigen, aangezien Nederland een gratieregeling kent, waarbij wordt bekeken of een levenslange gevangenisstraf nog een een doel dient, zoals bestraffing of bescherming van de samenleving.

Als aannemelijk is geworden dat met de tenuitvoerlegging van de rechterlijke beslissing of de voortzetting daarvan geen met de strafrechtstoepassing na te streven doelen in redelijkheid wordt gediend, moet invrijheidstelling volgen”

, aldus Teeven. Met betrekking tot de uitspraak van het Europees Hof in de zaak Murray schrijft hij verder dat de termijn van twintig jaar voor levenslang gestraften in november 2011 is ingevoerd op Curaçao.
Daarvoor gold ook op Curaçao een systeem van gratieverlening.
Het Europees Hof heeft zich niet uitgelaten over de vraag of die oude regeling in strijd was met verdragen voor de rechten van de mens.

Ik zie dan ook in deze arresten geen aanleiding om een bepaling in het Wetboek van Strafrecht op te nemen die voorziet in de mogelijkheid tot voorwaardelijke invrijheidstelling van levenslang gestraften”, schrijft de staatssecretaris.

Tot slot meldt Teeven dat er in Nederland één gedetineerde levenslang vastzit die afkomstig is uit Bonaire en voor wie de Nederlandse wetgeving, inclusief de gratieregeling, geldt.
In de afgelopen tien jaar is er door levenslang gestraften veertien keer een gratieverzoek ingediend in Nederland, waarvan er een werd gehonoreerd omdat de gevangene terminaal ziek was.
In de andere gevallen werd het verzoek afgewezen omdat de gevangenen te gevaarlijk waren of zich schuldig hadden gemaakt aan te ernstige feiten.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties