29 C
Willemstad
• maandag 20 september 2021 09:50

Laatste reacties

- Advertentie -

Begrotingstekort 163,4 miljoen gulden in 2011

Bron: Versgeperst
Door: Leoni Leidel-Schenk

zorgen Versgeperst tekort NIEUWS Jacinta Constancia gerrit schotte George Jamaloodin Curaçao BRK begroting  Ministers Jamaloodin Schotte en Scoop Constancia 1 Foto Ramsay Soemanta1" style="float:left;margin right:10pxCURAÇAO – Het jaar 2011 is met een begrotingstekort van 163,4 miljoen afgesloten. Dat maakte minister George Jamaloodin (Financiën) gisteren bekend tijdens de wekelijkse persconferentie van de Raad van Ministers. In 2012 zal het begrotingstekort 32,7 miljoen tellen.

Volgens de minister komt het tekort door de vertraging in de implementatie van de verschillende maatregelen, zoals in de gezondheidszorg en in de sociale voorzieningen zoals AOV. Het tekort van 163,4 miljoen gulden is gedekt met inkomsten uit de Belasting Regeling Koninkrijk (BRK) middelen uit 2010.

Positief saldo’

Voor het jaar 2012 voorziet de overheid een positief saldo van 27,4 miljoen gulden op de ‘Gewone Dienst’. De ‘Kapitaaldienst’ zal een tekort van 60,1 miljoen gulden registeren”, aldus Jamaloodin. “Dit heeft als gevolg dat er een totaal tekort van 32,7 miljoen gulden zal ontstaan. Dit tekort wordt gefinancierd uit de reserves (BRK).”

- Advertentie -

In 2013 zal het totale tekort beperkt worden tot ongeveer 5,1 miljoen gulden. Ook dit tekort wordt door de reserves van BRK gedekt.

Besluiten

In 2012 en 2013 wordt circa 1,5 miljard gulden aan belastinginkomsten verwacht. Dit is gelijk aan 26,5 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP).

Premier Gerrit Schotte en minister Jacinta Scoop-Constancia (Gezondheid) gaven samen met Jamaloodin een persconferentie waarin zij uitleg gaven over de besluiten die zijn genomen in verband met de begroting 2012 en die binnenkort van kracht worden.

- Advertisement -

Zorgen

Volgens Schotte en Jamaloodin ziet de financiële situatie van de overheid er in algemene zin goed uit, maar zijn er structurele knelpunten ‘die aandacht en onmiddellijke actie vergen’. Terwijl de overheid positief gezind is, gaven minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties) en het College financieel toezicht (Cft) vorige week aan zich zorgen te maken over de begroting. De premier heeft afgelopen vrijdag in een videoconferentie met Spies de zorgen over de begroting besproken.

Gezondheidszorg

Een groot aantal oplossingen zit volgens de overheid in de sector van de gezondheidszorg. Het gaat hier om het nieuwe ziekenhuis, dat in 2015 operationeel moet zijn. De bouw op het Amsteltrerrein moet in augustus beginnen. Verder werden de introductie van de Basisverzekering, overdracht van de taken van BZV aan SVB, Nieuwe Beloningsstructuur Gezondheidszorg (NBG) en de geïntegreerd medisch specialistisch bedrijf (GMSB) genoemd.

Pijnlijk

Ook zijn er aanpassingen in onder andere de AOV en de pensioenleeftijd. Die gaat naar 65 jaar.

Een aantal besluiten kunnen pijnlijk zijn, maar een aantal betreft ook positieve veranderingen”, aldus de premier.

Verder wordt een strak personeelsbeleid binnen de overheid gehanteerd: voor elke twee ambtenaren die met pensioen gaan, komt één vacature in de plaats.

Eigen toezichtsorganen

De regering werkt ook aan de versterking van de eigen toezichtorganen op Curaçao, zoals een Begrotingskamer. De regering heeft vorige week de instelling daarvan goedgekeurd, en binnenkort worden de benodigde wetsvoorstellen voor de oprichting ervan ingediend.

De Staten hadden onlangs om een Begrotingskamer gevraagd in een motie van afgelopen jaar. Het doel van de regering is om de besluiten in juni in het parlement te behandelen, zodat ze per 1 juli dit jaar in werking kunnen treden”, aldus Schotte.

Overzicht projecten van het ministerie Gezondheid, Milieu en Natuur:

Factsheet Ministerie Van GMN

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -