27 C
Willemstad
• maandag 26 juli 2021 10:30

Laatste reacties

- Advertentie -

Begroting 2013 in januari

Curaçao wacht zeer fors pakket aan bezuinigingen

begroting

Willemstad – Curaçao gaat het nieuwe jaar in zonder een goedgekeurde begroting 2013. De Staten vergaderen niet vandaag, maar pas na het reces op 7 januari in de Centrale Commissie over de ontwerpbegroting 2013. Dat heeft de kersverse Statenvoorzitter Mike Franco (PAIS) gisteren besloten.

In verband hiermee geldt na de jaarwisseling automatisch de laatste begroting waarmee de Staten wel hebben ingestemd; namelijk die van 2012, hoewel deze later werd gewijzigd met suppletoire begroting(en) maar het kwam nog niet tot parlementaire behandeling laat staan goedkeuring.
De regeling die populair gezegd de ‘1/12-regeling’ wordt genoemd, stelt dat de regering dan per maand een twaalfde deel van de goedgekeurde begroting 2012 zal moeten hanteren.
Geen ideale situatie, maar het is omdat op het laatste moment nog allerlei zaken moesten worden geregeld.
Overigens staan er zeer forse bezuinigingen in de ontwerpbegroting 2013 en kenners hebben grote twijfels of de Staten alle daarin verwerkte maatregelen zullen goedkeuren.

- Advertentie -

Het is een fors pakket van ombuigingen die ingewijden nooit eerder hebben gezien in de laatste twintig jaar.
Zelfs ten tijde van het strenge IMF-programma (1997-1999) zijn er niet zulke omvangrijke bezuinigingen doorgevoerd.
Dus het is afwachten wat hiervan overblijft.
De financiële problemen zijn echter wel bijzonder groot.

Mede naar aanleiding van een brief van Statenlid Gerrit Schotte (MFK) van de oppositie heeft parlementsvoorzitter Franco besloten de geplande vergadering van vandaag op te schorten tot 7 januari volgend jaar.
In deze centrale commissievergadering zal de ontwerpbegroting 2013 aan bod komen.
Op aandringen van het College financieel toezicht (Cft) probeerde de Statenvoorzitter de begroting nog voor het einde van het jaar te behandelen, om te voorkomen dat het jaar zonder begroting zou beginnen.
Dit bleek echter vrijwel onmogelijk, daar de Statenleden pas vrijdag de begroting 2013 in de brievenbus kregen.
Franco kan zich vinden in de kritiek van Schotte.

,,Ik geef hem daar gelijk in. Bovendien was het de vraag of de interim-regering Betrian nog een begroting moet gaan verdedigen, terwijl een week later de nieuwe transitieregering aantreedt.”

Gistermiddag besloot Franco daarom, na overleg met de regering, om de vergadering uit te stellen tot 7 januari.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

AntilliaansDagblad | ‘Bijna akkoord over Coho’

Willemstad/Philipsburg - Volgens de Sint Maartense premier Silveria Jacobs is na het onlangs gehouden vierlandenoverleg zo goed als een akkoord bereikt over de tot voor kort omstreden consensusrijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho).
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Begroting 2021 Aruba goedgekeurd

Oranjestad - Het parlement heeft vrijdagavond de begroting 2021 unaniem goedgekeurd. De AVP-fractie was niet aanwezig. Demissionair minister Dangui Oduber (MEP) van Toerisme, Volksgezondheid en Sport informeerde...

AntilliaansDagblad | Pisas krijgt wanhoopsbrief

Willemstad - Drie Venezolaanse migranten die al tien maanden in de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) zitten, hebben premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) gevraagd...

AntilliaansDagblad | ‘Benzineprijs moet structureel omlaag’

Willemstad - Als het aan de nieuwe PNP-minister van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) Ruthmilda Larmonie-Cecilia en haar partijgenoot Ramon Chong ligt, moet de benzineprijs structureel...

AntilliaansDagblad | ‘Benzineprijs moet structureel omlaag’

Minister MEO en Ramon Chong spreken met pomphouders

AntilliaansDagblad | ‘Bijna akkoord over Coho’

Willemstad/Philipsburg - Volgens de Sint Maartense premier Silveria Jacobs is na het onlangs gehouden vierlandenoverleg zo goed als een akkoord bereikt over de tot voor kort omstreden consensusrijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho).

PBC | Wanhopige brief: drie Venezolaanse migranten die al tien maanden in de cel zitten, vragen premier Curaçao om vrijlating

Persbureau Curacao Drie Venezolanen die op Curaçao worden vastgehouden, doen een wanhopige oproep aan premie Gilmar Pisas om vrij gelaten te worden. De drie zitten al tien maanden vast...
- Advertentie -