27 C
Willemstad
• vrijdag 22 oktober 2021 00:14

Laatste reacties

- Advertentie -

AVC | Overheid op Curaçao wil pers te slim af zijn

Dick Drayer

Stella Van Rijn, secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken probeer na het Veiligheidsdienst Curacao-debacle in Brandpunt opnieuw eigenhandig onafhankelijke pers te censureren, heeft de KKC uit betrouwbare bronnen vernomen

De overheid van Curaçao is voortdurend op zoek naar mogelijkheden om haar eigen informatie bij de bevolking te krijgen. Dat is niet nieuw en in beginsel ook een goede zaak in het kader van transparantie, maar feitelijk is ze de pers gewoon te slim af.

Zo geeft het Curaçaohuis in Den Haag een mooi glossy tijdschrift uit, is de Dienst Voorlichting in Willemstad bezig met het opzetten van een heuse redactie die nieuws moet gaan verspreiden en kan de burger een speciaal Whatsapp nummer gebruiken om vragen te stellen en antwoorden te krijgen.

- Advertentie -

Ik zie er in beginsel geen kwaad in, alhoewel ik wel moeite heb met de onderliggende gedachte erachter, althans bij sommige initiatieven. Nou ben ik wat gematigder dan de Amigoe, die in januari hoog van de toren blies en elk gevoel van perspectief miste in haar kritiek op ‘dictator’ Rhuggenaath. De krant meende zelfs een hele pagina te moeten wijden met een demonstratieve opmaak om de ernst van de situatie te duiden:

‘Dictator’ Rhuggenaath | Amigoe

Burgervragen
Ik distantieer me van dit soort misplaatst gekonkel, maar ik maak me wel zorgen om bepaalde ontwikkelingen. Zoals de laatste uitvinding van de Dienst Voorlichting die op persconferenties nu ineens zelf vragen gaat stellen aan de minister. Dat noemt de persvoorlichter dan ‘vragen van de burger’, die de Dienst binnen zou krijgen via sociale media.

Niet geheel toevallig zijn dat dan vragen die een positieve inslag hebben en kennelijk een balans moeten vormen met de vragen van de echte pers. Met dit nieuwe initiatief gaat de overheid, naar mijn oordeel, zijn boekje te buiten. Beantwoord vragen van de burger vooral op je eigen platform, Whatsapp, Instagram, Facebook en Twitter of gobiernu.cw, maar blijf af van ‘onze’ persconferentie.

- Advertisement -

Wij stellen daar de vragen, wij bepalen de toon daar. Het is aan de pers om te bepalen welke vragen er gesteld worden. Overheid: jou past een bescheiden rol. Je hebt al zoveel invloed door de regie die je voert op de persconferenties waardoor journalisten een minuut en ministers oneindig de tijd krijgen om je in te pakken.

Hoogste ambtenaar
Het past een beetje in de tendens van deze regering om kritische journalistiek aan te pakken. Ook deze regering heeft het immers niet zo op de pers. Ik moet tegenwoordig na publicatie van een kritisch of duidend artikel niet vreemd opkijken als ik een boze hoge ambtenaar van Algemene Zaken aan de lijn krijg, die me bijtend toesnauwt dat er niks klopt van de berichtgeving en mij dwingend vraagt van welke bron ik dat nou allemaal heb.

De intimidatie is compleet wanneer dezelfde ambtenaar mijn bazen belt en blijk geeft van haar frustratie door beschuldigingen te uiten dat de berichtgeving tendentieus of onwaar is. Alsof er tijd genoeg is om op Forti al die lastige Tweede Kamervragen te beantwoorden die daar het gevolg van is. En o ja, kan er wat aan gedaan worden?

Nu verkeer ik in de gelukkig omstandigheid dat mijn werkgevers onafhankelijk van de overheid opereren en zich niet van de wijs laten brengen door een overijverige ambtenaar die vooral zijn of haar eigen belang nastreeft.

Maar wat moeten de journalisten van de lokale media op ons eiland, die – voor een schamel loon – niet onafhankelijk kunnen opereren, geen vanzelfsprekende backup hebben als de politiek aan de deur van de hoofdredacteur klopt en maatregelen eist?

————
Voor wie wil weten hoe de media er op Curaçao voor staan in relatie tot de overheid: lees het Unesco onderzoek: https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000243896

Bron: AchterkantVanCuracao

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

9 reacties

  1. Ik denk niet dat onze regering “open” is, was het maar waar. Dat er veel rook wordt geblazen en dat bevolking en pers vaak de champignon behandeling krijgt; keep Them in the dark and feed Them shit. Dat er veel pers is dat hier in mee gaat en die bronnen die kritische geluiden laat horen actieve tegenwerking krijgen. Bij de KKC komt dat naar voren in het rediculizeren van de commentaren of commentaar gevers. En het zou me ook niet verbazen dat de bron van de aanvallen op de site ook uit de bestruurshoek komen

  2. @ Wim, Stella van Rijn met als bijnaam het lopende mantelpakje van Gerrit de Raaf is de duurst betaalde vliegtuig rug legger op curacrim.

  3. De pers is leuk maar kan ook “soms” effectief en heel gek werken. In een bekend land was het federale ministerie van voorlichting begonnen de mensen in verband met het wegverkeer wegwijs te maken. Hierbij werd als eerste gebruik gemaakt van de “pers”, de radio en de televisie. Affiches, strooibiljetten, boekjes en autoplakkers werden kosteloos aan het publiek verstrekt. Er kwamen nieuwe verkeersvoorschriften; er werden aanplakborden geplaatst en spandoeken opgehangen. „Cinerovers” ( dus rijdende filmwagens) werden het land doorgezonden. In sommige staten werden oefeningen gehouden, maar niemand wist wat er aan de hand was, en niemand wist wat de bedoeling was en wat er zou gaan gebeuren. Alles verliep zonder problemen. Alle voorbereidingen kostten het land 3 miljoen. En toen eindelijk alle voorbereidingen waren getroffen, ging het land over van links op rechts verkeer…………………..Iedereen moest eraan wennen, sommigen vergeten zelfs om rechts met als gevolg………………….alles stond plotseling op z’n kop. Wat een giller, om te lachen. En wie speelde de hoofdrol?????? Juist, DE PERS. Dus soms moet men de pers een paar pasjes vóór zijn.

  4. Schottes sloerie alias Gerrits geisha Stella van Rijn nu al TIEN jaar tegen een salaris van 20 K per maand in Forti. Wat voor een bananenrepubliek zijn wij?

  5. Pers vrijheid dient ten enenmale gewaarborgd te blijven. En zo’n mevrouwtje van rijn dient niet te hoog van de toren te blazen. Hieruit blijkt dat ze geen capaciteiten heeft om een ministerie te leiden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Opinie | Het toppunt van onverdraagzaamheid

Naar aanleiding van het stuk van de Asosashon over homo’s van dominees en pastoors die verenigd zijn in de associatie van christelijke voorgangers (APK) wil ondergetekende graag...

Telegraaf | Politici Bonaire boos op Ollongren: ’Dit verraadt onbekendheid met het leven in Caribisch Nederland’

Den Haag - Een Kamerbrief van demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) waarin de bevolking van Caribisch Nederland wordt opgeroepen om korter te douchen en de airco vaker...

Democracy now! | Wednesday, October 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 oktober 2021

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Overheidsschuld Curaçao ruim vier miljard gulden

De overheidsschuld van Curaçao is ten opzichte van het einde van het kwartaal weinig veranderd. De schuld van het tweede kwartaal van 2021 is ruim 4 miljard...

PBC | Inflatie Caribisch Nederland stijgt weer

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De prijzen op Bonaire zijn in juli, augustus en september 4,3 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit meldt het CBS. In...
- Advertentie -