AVC | ‘Overheid Curaçao is een Emmentaler kaas’

Door Dick Drayer

Ruben Suriel-Fundsahon Akshon Sivil (FAS) | Persbureau Curacao

Ruben Suriel-Fundsahon Akshon Sivil (FAS) | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – Het civiel-rechtelijke onderzoek naar het wanbeleid bij overheids-NV’s – door de regering Schotte – was nodig omdat onze trias politica niet functioneert. Parlement en ministeries doen hun werk niet.

Alleen de rechtelijke macht is nog onafhankelijk. Dat zegt Ruben Suriel, één van de initiatiefnemers binnen de Fundsahon Akshon Sivil (FAS), die uiteindelijk zorgde voor de komst van de enquête. Deze week lekte de conclusies van het rapport van onderzoeker mr. Huub Willems uit.

Ruben Suriel in gesprek met Dick Drayer(klik hier om het gesprek te beluisteren)

Aqualectra
Die liegen er niet om. Door ‘wanbeleid’ tijdens de regering Schotte is er op grote schaal met geld gesmeten bij met name de overheidsnv’s Aqualectra en Refineria di Kòrsou (RdK). Aqualectra staat daardoor aan de rand van de financiële afgrond. En bij de eigenaar van de raffinaderij is maar liefst 262 miljoen gulden ‘verdampt’. “Het rapport beslaat de periode 2010-2012”, zegt Suriel. “Maar het slechte beleid begon al veel eerder.”

Zelf was hij president-commissaris van Aqualectra in 2006 en zag de komst van de BOO-energie centrale als een politiek beslissing en niet als een bedrijfseconomische beslissing. “Om de aandeelhouders toch mee te krijgen beloofde de politiek dat Curaçao het onderhoud zou doen en dat de kosten daarvan niet voor rekening van Mitsubishi en Marubeni zouden komen. Een catastrofale beslissing, waar u en ik tot op de dag van vandaag de rekening voor betalen.”

Krukken
“We gingen met krukken 2010 in. Maar onze overheid is een Emmentaler kaas. De kiezers hebben op 10-10-’10 jongens gekozen die slim gebruik wisten te maken, die een highway maakten om door al die gaten te sjeesen. Een versnelling van slecht beleid voor 2010 naar wanbeleid na 2010. Nederland heeft alleen de creditcard betaald en een rem gezet op het aangaan van leningen. Maar wat hebben deze politici gedaan? Ze hadden het geluk dat er allemaal spaarpotjes waren, waardoor ze niet hoefden te lenen.”

Die spaarpotjes hebben ze volgens Suriel leeggehaald. “De 262 miljoen van RdK is er één van. Dat is spaargeld van jou en van mij en van iedereen die op Curaçao geboren is. Onze maatschappij heeft die potjes nodig om het voorzieningenniveau op peil te houden: pensioenen, gezondheidszorg, uitkeringen. Een andere pot waar ze aan wilden komen was de Centrale Bank. Daar zit drie miljard aan cash. Goud en deviezen.”

Verkiezingen
Het rapport ligt er nu, hoewel nog niet openbaar. “Een goede eerste stap”, zegt Suriel. “Maar een herhaling van de geschiedenis is nog steeds mogelijk. De kiezer in een ontwikkelende democratie moet ook meegaan met de vooruitgang. En dat gebeurt niet op Curaçao. Slimme jongens maken daar gebruik van. Die zien die gaten in de Emmentaler of worden betaald zodat anderen die gaten kunnen gebruiken. Ik ben er op 30 september, als we gaan kiezen, niet gerust op.”

Bron: AchterkantVanCuracao

2 Reacties op “AVC | ‘Overheid Curaçao is een Emmentaler kaas’

  1. joop savaneta

    Schotte en consorten horen aan een galg te hangen. Gelukkig voor hen leven we in 2016. Dat ze van het volk hebben gestolen waarbij de pensioenen al in gevaar zijn gekomen is onvergeeflijk.

  2. Nu nog de andere Overheid NV’s (UTS, CPA, ABC busbedrijf, C-POST, Selikor, enz) en alle stichtingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *