30 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

AVC | Oprukkende Amerikaanse militairen in de Caribische zee: laat je niet foppen

HomeMediaAVC | Oprukkende Amerikaanse militairen in de Caribische zee: laat je niet...

Dick Drayer

Oprukkende Amerikaanse militairen in de Caribische zee: laat je niet foppen

Op sociale media verschenen deze week beelden van oprukkende Amerikaanse oorlogschepen via de Caribische Zee richting Venezuela. Dat land zou Amerikaanse militaire acties tegemoet kunnen zien die een einde willen maken aan de narcoticastaat van Nicolás Maduro.

Hoezeer deze wens ook waar moge zijn, de berichtgeving op sociale en in professionele media was verwarrend. Het was namelijk nogal fake.

Afgelopen woensdag maakte de VS bekend meer marineschepen naar het Caribisch gebied te sturen om te voorkomen dat drugskartels profiteren van de coronapandemie en meer narcotica smokkelen. Daarbij heeft Trump vooral aandacht voor het regime van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

Washington wil hem en veertien andere hooggeplaatste functionarissen al langer oppakken wegens “narcoterrorisme”. Sommige media in de regio vrezen echter dat Amerika onder het mom van anti-drugsoperaties een aanval op Venezuela voorbereid. En daar lustte sociale media wel pap van.

Curaçaose aandacht

Zelfs de Curaçaose overheid gaf er aandacht aan, door middel van een persbericht. Daarmee wekte het – wellicht onbedoeld – de schijn op als zou ze zelf geloven in het hele verhaal. Fortí rekende namelijk niet af met de fakeheid van het geheel. Integendeel, Curaçao benadrukte maar weer eens dat het niet zal toestaan dat haar grondgebied gebruikt wordt voor militaire acties tegen Venezuela. Alsof daar sprake van zou zijn ?!

Fortí of de veiligheidsdienst had natuurlijk ook een vluchtige kijk kunnen nemen op het beeldmateriaal dat lustig werd verspreid op sociale media. Dan had het al gauw gezien dat het allemaal niet klopt.

Oorlogsvertoon

De eerste foto op sociale media is foto 1. De ondertitel suggereert oprukkende Amerikaanse oorlogsschepen in coronatijd op weg naar Venezuela. ‘Er gebeuren vreemde dingen’, staat erbij.

Wel, er is niets vreemds aan, behalve aan de suggestie die wordt gewekt. De foto verscheen namelijk eerder op 17 april 2019 – ver voordat de wereld kennis maakte met corona -. Op die dag publiceerde de Cubaanse (online) krant Periodico Cubano een artikel met als titel:

NOTICIAS DE CUBA | El Pentágono desarrolla acciones de “disuasión” contra la influencia cubana en Venezuela

Vrij vertaald: Het Pentagon ontwikkelt “afschrikkingsacties” tegen de Cubaanse invloed in Venezuela). Voor wie het na wil lezen: https://www.periodicocubano.com/pentagono-acciones-contra-influencia-cubana-venezuela/

Persbriefing

Het tweede beeld dat via Whatsapp en Facebook wordt verspreid is die van de persbriefing van een hoge Amerikaanse militair in het het bijzijn van president Donald Trump:

Wat we zien is maar een deel van de totale video. Er komen meer mensen aan het woord (zie de tweede link naar het transcript). Een link naar de start van deze aankondiging vind je op https://twitter.com/Southcom/status/1245482173248999424:

In de commentaren reageren – daar lijkt het op – veel Venezolanen op de inzet van de Fourth Fleet. Een link naar het transcript van deze aankondiging, vind je op:

https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-vice-president-pence-members-coronavirus-task-force-press-briefing-16/

In dit transcript komt het woord Venezuela zes keer voor. Meer als voorbeeld dan als ‘doelwit’. Dat Amerika haar grenzen gaat bewaken is te begrijpen, maar een gerichte actie richting Venezuela haal je er niet uit.

Infographic

Ruud Hamers van Risk Solutions, die alle beelden bekeek en beoordeelde, zegt dat deze infographic op goeie huisvlijt lijkt. Hij kan er in eerste aanleg niet heel veel mee. In zijn beleving is dit eerder gemaakt vanuit de propagandamachine in Venezuela (kijk maar naar de vlag), dan vanuit de Fourth Fleet.

De Fourth Fleet is de vloot die in de basis gestationeerd is in de Golf van Mexico en de Caribische Zee. Op alle sociale media kanalen van de Fourth Fleet wordt er geen aandacht besteed aan deze activiteit.

Ruud heeft een verdiepingsslag gemaakt op de USA Iwo Jima LHD 7. Dit vliegdekschip heeft op alle geraadpleegde foto’s het cijfer 7 staan. De video waarop dit schip een vliegdekschip voorbij vaart heeft het de cijfers 68 staan en is dus niet de USA Iwo Jima LHD 7. Het voorbijvarende vliegdekschip is de USS Nimitz CVN 68 en die maakt geen deel uit van de Fourth Fleet. Lees maar na op https://www.nimitz.navy.mil/

Obligaat

Blijft de vraag over waarom de regering Rhuggenaath er desondanks een ferm persbericht aan wijdde. In haar verklaring stelde de Curaçaose regering “er baat bij te hebben dat de georganiseerde misdaad wordt aangepakt”. Voor anti-drugsvluchten in Zuid-Amerika maakt Amerika al heel lang gebruikt van een basis op Curaçao, maar die mag niet voor andere, militaire doeleinden worden gebruikt.

Nogal obligaat. Maar misschien wilde Forti vooral op de eigen markt, wat rust scheppen. Het heeft de handen immers vol aan die eigen markt vanwege Corona. En als mensen dit weekend wel erg veel militairen aanwezig zien in de straten van Curaçao, kun je maar beter uitleggen wat er gebeurt.

Wel, de regering zegt dat er geen samenhang is met de Amerikaanse anti-drugsoperatie. De militairen worden op Curaçao ingezet op de kust- en grensbewaking om de mogelijke instroom van ongedocumenteerde Venezolaanse migranten tegen te houden. Niet helemaal volledig, want de Curmil is ook betrokken bij het toezicht op naleving van de avondklok. Maar dat was een ander persbericht.

Bron: Achterkant van Curacao

Naschrift KKC

The state department announced a reward of $15m for “information related to” Maduro, and $10m each for information on Diosdado Cabello, the head of the national constituent assembly, and three others: Hugo Carvajal, former head of Venezuela’s military intelligence, Clíver Alcalá, a retired army major general, and Tareck Zaidan El Aissami Maddah, the country’s industry minister.

The District Attorney for the Southern District of New York, Geoffrey Berman reported that Maduro had collaborated in drug trafficking operations since 2006. These are the details of the accusation against Maduro, according to information provided by Berman:

1. Being Chancellor of Venezuela, he agreed in 2006 to help the Farc launder drug money; for this he would have received a payment of US $ 5 million.

2. In 2008, he met with Diosdado Cabello, Hugo Carvajal, former security chief of Hugo Chávez, and members of the Farc to discuss the supply of weapons, in exchange for greater drug shipments.

3. At the same time, it agreed with the Farc to keep the border between Venezuela and Colombia open to facilitate drug operations.

4. In 2009, he met again with Cabello, Carvajal and representatives of the Farc to negotiate a shipment of four tons.

5. In 2009, he would have traveled to Honduras to try to prevent the coup d’etat against the then president, Manuel Zelaya, from interrupting the drug trafficking operations of the Cartel de los Soles.

6. In 2013, when Hugo Chávez was already very ill, Maduro canceled his participation in the United Nations General Assembly, according to the prosecutor, to meet with Cabello and Carvajal and deal with a problem: they seized 1.3 tons of cocaine from the Poster of the Suns in France.

7. In 2014, the Farc handed over dozens of militiamen to the Cartel de los Soles to serve as a private army.

8. Diosdado Cabello, in 2014, moved all his influences together with Maduro to achieve the release of Hugo Carvajal, who had been arrested in Aruba, at the request of the DEA. He got it.

Bron: InTallaght

Lees hier de officiële aanklacht

In totaal $ 55 miljoen beloning uitgeloofd voor Nicolás Maduro, Diosdado Cabello, Tareck El Aissami; Hugo Carvajal, Cliver Alcalá Cordones van het Cartel de los Soles

Department of Justice
Office of Public Affairs

FOR IMMEDIATE RELEASE
Thursday, March 26, 2020

Nicolás Maduro Moros and 14 Current and Former Venezuelan Officials Charged with Narco-Terrorism, Corruption, Drug Trafficking and Other Criminal Charges

Maduro and Other High Ranking Venezuelan Officials Allegedly Partnered With the FARC to Use Cocaine as a Weapon to “Flood” the United States

Former President of Venezuela Nicolás Maduro Moros, Venezuela’s vice president for the economy, Venezuela’s Minister of Defense, and Venezuela’s Chief Supreme Court Justice are among those charged in New York City; Washington, DC; and Miami, along with current and former Venezuelan government officials as well as two Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC) leaders, announced U.S. Attorney General William P. Barr, U.S. Attorney Geoffrey S. Berman of the Southern District of New York, U.S. Attorney Ariana Fajardo Orshan of the Southern District of Florida, Assistant Attorney General Brian A. Benczkowski of the Justice Department’s Criminal Division, Acting Administrator Uttam Dhillon of the U.S. Drug Enforcement Administration (DEA) and Acting Executive Associate Director Alysa D. Erichs of U.S. Immigration and Customs Enforcement’s Homeland Security Investigations (HSI).

“The Venezuelan regime, once led by Nicolás Maduro Moros, remains plagued by criminality and corruption,” said Attorney General Barr. “For more than 20 years, Maduro and a number of high-ranking colleagues allegedly conspired with the FARC, causing tons of cocaine to enter and devastate American communities. Today’s announcement is focused on rooting out the extensive corruption within the Venezuelan government – a system constructed and controlled to enrich those at the highest levels of the government. The United States will not allow these corrupt Venezuelan officials to use the U.S. banking system to move their illicit proceeds from South America nor further their criminal schemes.”

“Today we announce criminal charges against Nicolás Maduro Moros for running, together with his top lieutenants, a narco-terrorism partnership with the FARC for the past 20 years,” said U.S. Attorney Geoffrey S. Berman. “The scope and magnitude of the drug trafficking alleged was made possible only because Maduro and others corrupted the institutions of Venezuela and provided political and military protection for the rampant narco-terrorism crimes described in our charges. As alleged, Maduro and the other defendants expressly intended to flood the United States with cocaine in order to undermine the health and wellbeing of our nation. Maduro very deliberately deployed cocaine as a weapon. While Maduro and other cartel members held lofty titles in Venezuela’s political and military leadership, the conduct described in the Indictment wasn’t statecraft or service to the Venezuelan people. As alleged, the defendants betrayed the Venezuelan people and corrupted Venezuelan institutions to line their pockets with drug money.”

“Over the last decade, corrupt Venezuelan government officials have systematically looted Venezuela of billions of dollars,” said U.S. Attorney Ariana Fajardo Orshan. “Far too often, these corrupt officials and their co-conspirators have used South Florida banks and real estate to conceal and perpetuate their illegal activity. As the recent charges show, Venezuelan corruption and money laundering in South Florida extends to even the highest levels of Venezuela’s judicial system. In the last couple of years, the US Attorney’s Office in South Florida and its federal law enforcement partners have united to bring dozens of criminal charges against high-level regime officials and co-conspirators resulting in seizures of approximately $450 million dollars.”

“These indictments expose the devastating systemic corruption at the highest levels of Nicolas Maduro’s regime,” said DEA Acting Administrator Uttam Dhillon. “These officials repeatedly and knowingly betrayed the people of Venezuela, conspiring, for personal gain, with drug traffickers and designated foreign terrorist organizations like the FARC. Today’s actions send a clear message to corrupt officials everywhere that no one is above the law or beyond the reach of U.S. law enforcement. The Department of Justice and the Drug Enforcement Administration will continue to protect the American people from ruthless drug traffickers – no matter who they are or where they live.”

“The collaborative nature of this investigation is representative of the ongoing work HSI and international law enforcement agencies perform each day, often behind the scenes and unknown to the public, to make our communities safer and free from corruption,” said HSI’s Acting Executive Associate Director Alysa D. Erichs. “Today’s announcement highlights HSI’s global reach and commitment to aggressively identify, target and investigate individuals who violate U.S. laws, exploit financial systems, and hide behind cryptocurrency to further their illicit criminal activity. Let this indictment be a reminder that no one is above the law – not even powerful political officials.”

A four-count superseding indictment unsealed today in the Southern District of New York (SDNY) charges Nicolás Maduro Moros, 57; Diosdado Cabello Rondón, 56, head of Venezuela’s National Constituent Assembly; Hugo Armando Carvajal Barrios aka “El Pollo,” 59, former director of military intelligence; Clíver Antonio Alcalá Cordones, 58, former General in the Venezuelan armed forces; Luciano Marín Arango aka “Ivan Marquez,” 64, a member of the FARC’s Secretariat, which is the FARC’s highest leadership body; and Seuxis Paucis Hernández Solarte aka “Jesús Santrich,” 53, a member of the FARC’s Central High Command, which is the FARC’s second-highest leadership body. The case is pending before U.S. District Judge Alvin K. Hellerstein.

The U.S. Department of State, through its Narcotics Rewards Program, is offering rewards of up to $15 million for information leading to the arrest and/or conviction of Maduro Moros, up to $10 million for information leading to the arrest and/or conviction of Cabello Rondón, Carvajal Barrios, and Alcalá Cordones, and up to $5 million for information leading to the arrest and/or conviction of Marín Arango.

Maduro Moros, Cabello Rondón, Carvajal Barrios, Alcalá Cordones, Marín Arango, and Hernández Solarte have each been charged with: (1) participating in a narco-terrorism conspiracy, which carries a 20-year mandatory minimum sentence and a maximum of life in prison; (2) conspiring to import cocaine into the United States, which carries a 10-year mandatory minimum sentence and a maximum of life in prison; (3) using and carrying machine guns and destructive devices during and in relation to, and possessing machine guns and destructive devices in furtherance of, the narco-terrorism and cocaine-importation conspiracies, which carries a 30-year mandatory minimum sentence and a maximum of life in prison; and (4) conspiring to use and carry machine guns and destructive devices during and in relation to, and to possess machine guns and destructive devices in furtherance of, the narco-terrorism and cocaine-importation conspiracies, which carries a maximum sentence of life in prison. The potential mandatory minimum and maximum sentences in this case are prescribed by Congress and provided here for informational purposes only, as any sentencing of the defendants will be determined by the judge.

According to the allegations contained in the superseding indictment, other court filings, and statements made during court proceedings:

Since at least 1999, Maduro Moros, Cabello Rondón, Carvajal Barrios and Alcalá Cordones, acted as leaders and managers of the Cártel de Los Soles, or “Cartel of the Suns.” The Cartel’s name refers to the sun insignias affixed to the uniforms of high-ranking Venezuelan military officials. Maduro Moros and the other charged Cartel members abused the Venezuelan people and corrupted the legitimate institutions of Venezuela—including parts of the military, intelligence apparatus, legislature, and the judiciary—to facilitate the importation of tons of cocaine into the United States. The Cártel de Los Soles sought to not only enrich its members and enhance their power, but also to “flood” the United States with cocaine and inflict the drug’s harmful and addictive effects on users in the United States.

Marín Arango and Hernández Solarte are leaders of the FARC. Beginning in approximately 1999, while the FARC was purporting to negotiate toward peace with the Colombian government, FARC leaders agreed with leaders of the Cártel de Los Soles to relocate some of the FARC’s operations to Venezuela under the protection of the Cartel. Thereafter, the FARC and the Cártel de Los Soles dispatched processed cocaine from Venezuela to the United States via transshipment points in the Caribbean and Central America, such as Honduras. By approximately 2004, the U.S. Department of State estimated that 250 or more tons of cocaine were transiting Venezuela per year. The maritime shipments were shipped north from Venezuela’s coastline using go-fast vessels, fishing boats, and container ships. Air shipments were often dispatched from clandestine airstrips, typically made of dirt or grass, concentrated in the Apure State. According to the U.S. Department of State, approximately 75 unauthorized flights suspected of drug-trafficking activities entered Honduran airspace in 2010 alone, using what is known as the “air bridge” cocaine route between Venezuela and Honduras.

In his role as a leader of the Cártel de Los Soles, Maduro Moros negotiated multi-ton shipments of FARC-produced cocaine; directed that the Cártel de Los Soles provide military-grade weapons to the FARC; coordinated foreign affairs with Honduras and other countries to facilitate large-scale drug trafficking; and solicited assistance from FARC leadership in training an unsanctioned militia group that functioned, in essence, as an armed forces unit for the Cártel de Los Soles.

DEA’s Special Operations Division Bilateral Investigations Unit, New York Strike Force, and Miami Field Division conducted the investigation. This case is being handled by the U.S. Attorney’s Office for the Southern District of New York’s Terrorism and International Narcotics Unit. Assistant U.S. Attorneys Amanda L. Houle, Matthew J. Laroche, Jason A. Richman, and Kyle A. Wirshba are in charge of the prosecution.

* * *

An indictment unsealed today in the District of Columbia charges Vladimir Padrino Lopez, 56, Minister of Defense of Venezuela. The indictment alleges that from March 2014 until May 2019, Padrino Lopez conspired with others to distribute cocaine on board an aircraft registered in the United States.

Padrino Lopez, who holds the rank of General in the Venezuelan armed forces, held the authority for interdicting aircraft, many of which are registered in the United States, suspected of being used to traffic drugs from Venezuela to countries in Central America. On numerous occasions, Padrino Lopez ordered or authorized the Venezuelan military to force suspected trafficking aircraft to land or to shoot down the aircraft. However, Padrino Lopez allowed for other aircraft whose drug trafficking coordinators paid bribes to him to safely transit Venezuelan airspace.

On Sept. 25, 2018, the U.S. Department of the Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC) included Padrino Lopez on its Specially Designated Nationals List. Pursuant to the Foreign Narcotics Kingpin Designation Act, this means that his assets are blocked and U.S. persons are generally prohibited from having financial transactions with him.

The DEA Orlando District Office led the investigation, which was supported by the Organized Crime Drug Enforcement Task Force program and the Criminal Division’s Office of Enforcement Operations. Acting Deputy Chief Charles Miracle and Trial Attorneys Michael Christin and Kirt Marsh of the Criminal Division’s Narcotic and Dangerous Drug Section are prosecuting the case.

* * *

Maikel Jose Moreno Perez, 54, current Chief Justice of the Venezuelan Supreme Court, was charged via a criminal complaint in the Southern District of Florida with conspiracy to commit money laundering and money laundering in connection with the alleged corrupt receipt or intended receipt of tens of millions of dollars and bribes to illegally fix dozens of civil and criminal cases in Venezuela.

The complaint alleges, for example, that the defendant authorized a seizure and sale of a General Motors auto plant with an estimated value of $100 million in exchange for a personal percentage of the proceeds. Similarly, the complaint alleges that the defendant received bribes to authorize the dismissal of charges or release against Venezuelans, including one charged in a multibillion-dollar fraud scheme against the Venezuelan state-owned oil company.

According to the criminal complaint, in or around October 2014, Moreno Perez told U.S. authorities in a visa application that he earned the equivalent of about $12,000 per year from his work in Venezuela. From 2012 to 2016, the defendant’s U.S. bank records show approximately $3 million in inflows to the defendant’s accounts, primarily from large round-dollar transfers from shell corporations with foreign bank accounts linked to Co-Conspirator 1, who is a former criminal defense attorney in Venezuela that currently controls a media company in Venezuela.

As set out in the criminal complaint, the defendant’s bank records allegedly show that from 2012 to 2016, the defendant spent approximately $3 million, primarily in the geographical area of South Florida. For example, bank records allegedly show that Moreno Perez spent about $1 million for a private aircraft and private pilot, more than $600,000 in credit or debit card purchases at stores primarily in South Florida (including tens of thousands of dollars at luxury stores in Bal Harbor, such as Prada and Salvatore Ferragamo), about $50,000 in payments to a luxury watch repair store in Aventura, and approximately $40,000 in payments to a Venezuelan beauty pageant director.

HSI’s Miami Field Office conducted the investigation. Assistant U.S. Attorney Michael N. Berger of the Southern District of Florida is in charge of the prosecution.

* * *

A separate superseding indictment unsealed today in the Southern District of New York charges Tareck Zaidan El Aissami Maddah, 45, Venezuela’s vice president for the economy, Joselit Ramirez Camacho, 33, Venezuela’s superintendent of cryptocurrency (Sunacrip), and Samark Lopez Bello, 45, a Venezuelan businessman, with a series of crimes relating to efforts to evade sanctions imposed by OFAC against Maduro Moros, El Aissami Maddah, and Lopez Bello.

The indictment alleges that from February 2017 until March 2019, El Aissami Maddah and Ramirez Camacho worked with U.S. persons and U.S.-based entities to provide private flight services for the benefit of Maduro’s 2018 presidential campaign, in violation of OFAC’s sanctions targeting Maduro after he organized elections for the illegitimate National Constituent Assembly that Cabello Rondon now leads.

The U.S. Department of State, through its Narcotics Rewards Program, is offering a reward of up to $10 million for information leading to the arrest and/or conviction of El Aissami Maddah.

HSI’s New York Field Office conducted the investigation. This case is being handled by the U.S. Attorney’s Office for the Southern District of New York’s Terrorism and International Narcotics Unit. Assistant U.S. Attorneys Sam Adelsberg and Amanda L. Houle are in charge of the prosecution.

* * *

Other individuals charged in separate indictments include:

  • Luis Motta Dominguez, 67, Former Minister of Energy, was charged in the Southern District of Florida for his alleged role in laundering the proceeds of violations of the Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) in connection with his alleged receipt of bribes to award Corpoelec business to U.S.-based companies;
  • Nestor Reverol Torres, 55, former General Director of Venezuela’s La Oficina Nacional Antidrogas (ONA) and former commander of Venezuela’s National Guard and Edylberto Jose Molina Molina, 57, former Sub-Director of Venezuela’s ONA and currently Venezuela’s military attaché to Germany, were charged in the Eastern District of New York with participating in an international cocaine distribution conspiracy where they allegedly assisted narcotics traffickers in importing cocaine into the United States;
  • Vassyly Kotosky Villarroel Ramirez aka “Mauro” and “Angel,” 47, a former captain in the Venezuelan Guardia Nacional, was charged in a third superseding indictment in the Eastern District of New York with participating in an international cocaine distribution conspiracy between Jan. 1, 2004, and Dec. 1, 2009;
  • Rafael Antonio Villasana Fernandez, 48, a former officer in the Venezuelan Guardia Nacional, was charged in the Eastern District of New York with participating in an international cocaine distribution conspiracy between Jan. 1, 2004, and Dec. 1, 2009. According to court documents, Kotosky and Villasana allegedly used official government vehicles to transport more than seven metric tons of cocaine from the Colombian border to various airports and seaports in Venezuela for ultimate importation into the United States;
  • Nervis Gerardo Villalobos Cardenas, 52, former Vice Minister of Energy of Venezuela, was charged in a 20-count indictment in the Southern District of Texas with conspiracy to commit money laundering, money laundering and conspiracy to violate the Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) for his alleged role in an international money laundering scheme involving bribes paid by the owners of U.S.-based companies to Venezuelan government officials to corruptly secure energy contracts and payment priority on outstanding invoices; and
  • Oscar Rafael Colmenarez Villalobos, 51, former Venezuelan Air Force Officer, charged in the District of Arizona with violations of the Arms Export Control Act. He allegedly conspired with others, including individuals associated with an aviation company in Arizona, to smuggle from the United States to Venezuela T-76 military aircraft engines used on OV-10 Bronco aircraft to individuals in Venezuela and allegedly made false and misleading statements on shipping and export control documents to conceal the prohibited activities and transactions from detection of the U.S. government.

An indictment is merely an allegation and all defendants are presumed innocent until proven guilty beyond a reasonable doubt in a court of law.

The Criminal Division’s Office of International Affairs and Office of Enforcement Operations provided valuable assistance.

Attachment(s):
Download Venezuela Regime Chart

Download Cocaine Trafficking Map

Topic(s):
Drug Trafficking
Foreign Corruption

Component(s):
Criminal Division
Criminal – Narcotic and Dangerous Drug Section
Criminal – Office of Enforcement Operations
Criminal – Office of International Affairs
Office of the Attorney General
USAO – Florida, Southern
USAO – New York, Southern

Press Release Number: 20-340

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties