AVC | Ieder voor zich en God waarschijnlijk niet eens voor ons allen

Door Dick Drayer

Sambo en Navarro | Persbureau Curacao

Sambo en Navarro | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – De politietop en minister van Justitie Nelson Navarro kwamen donderdag speciaal opdraven op de wekelijkse persconferentie van de ministerraad In Fort Amsterdam.

Daar wisten zij de aanwezige pers te melden dat de schuld van al het wapengeweld en zware criminaliteit op Curaçao bij de samenleving ligt.

Er is volgens Navarro een mentaliteitsverandering nodig: ‘We kampen al decennialang met sociale problemen, verwaarlozing van de opvoeding door ouders of verzorgers en haperend onderwijs.’ De minister van Justitie benadrukte dat Justitie het sluitstuk is, de beerput waar alles in vloeit en die nu alleen repressief kan werken. Dat moet veranderen. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid daarin nemen.

Maar wie de krant van donderdag las over de zoveelste rel rondom Marvelyne Wiels, de gevolmachtigde minister in Den Haag, moet onwillekeurig denken aan de voorbeeldsfunctie van de overheid zelf. Is die nog geloofwaardig als men eigen poppetjes strafbare feiten laat plegen en die willens en wetens niet corrigeert?

Ik vroeg het aan Navarro tijdens de persconferentie, dit is wat hij mij als antwoord gaf:

– Navarro over de samenwerking in het kabinet (klik hier)

Staatsrechtelijk
De meest opmerkelijke quote in bovenstaand linkje is wel deze: ‘Ik kan mij er niet in mengen, want dan verbreek ik onze hele staatsrechtelijke structuur.’ Ik knipperde even met mijn ogen, kneep mij in mijn arm, maar hij zei het echt! Dus je niet bemoeien met de handel en wandel van je medebestuurders ligt verankert in onze staatsrechtelijke structuur? Oef.

En deze minister had zojuist met zijn korpschef nog betoogd dat een integrale aanpak nodig is, want criminaliteit en het voorkomen daarvan is een taak van iedereen en regeringsbreed. Dat gaat met deze zienswijze nog ene hele kluif worden. Het bevestigt in ieder geval dat deze regering bij monde van zijn minister van Justitie eenheid van beleid op een uitzonderlijke manier uitlegt. Het is ieder voor zich en – voeg ik zelf maar even toe – waarschijnlijk God niet eens voor ons allen.

Onbenulligheid
Is er dan echt geen hoop in de aanpak van criminaliteit op ons eiland? Toch wel:

– Navarro over de enige Syrische vluchteling op Curaçao (klik hier)

Aktham Abu Fakher syrische vluchteling | Persbureau Curacao

Aktham Abu Fakher, de Syrische vluchteling op Curacao | Persbureau Curacao

Het antwoord is hoopvol, maar getuigt ook een beetje van staatsrechtelijke – ik gebruik dat woord maar – onbenulligheid. Want dat je een illegaal geen papieren geeft, omdat je dacht dat-ie weg zou gaan, kan ik niet anders duiden. Iemand illegaal op straat zetten al helemaal niet….

Hoe het ook zei, de toezegging van Navarro om zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken biedt wel perspectief in het kader van de criminaliteitsbestrijding: Aktham Abu Fakher kan nu zijn eigen inkomen gaan verdienen. Dat scheelt weer een atrako of wat….

Bron: AchterkantVanCuracao

Een Reactie op “AVC | Ieder voor zich en God waarschijnlijk niet eens voor ons allen

  1. Fasten your seat belts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *