29 C
Willemstad
• donderdag 18 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AVC | Exposure in verkiezingstijd is belangrijker dan waarheid

HomeMediaAVC | Exposure in verkiezingstijd is belangrijker dan waarheid

Door Dick Drayer

Pisas onthult nieuwe auto’s voor Immigratie | Foto Persbureau Curacao

Minister van Justitie en interim premier Gilmar ‘Pik’ Pisas kondigde vanochtend aan dat de externe commissie die zich buigt over de bestedingen van het Criminaliteitsfonds van zijn schone taak is ontheven.

Die deed z’n werk zo goed, dat de commissie zichzelf overbodig heeft gemaakt. De minister van Justitie kan vanaf nu zelf beslissen waar de miljoenen in beslag genomen crimineel geld naar toe mag worden gesluisd.

Naar nu pas bekend deed Pisas dat al in de eerste week in office. Het is tekenend voor de Groep van Twaalf hoe er over regeren wordt gedacht: als je de baas bent, bepaal jij wat er gebeurt. Dat er in een rechtsstaat checks en balances zijn ingebouwd is mooi, maar de shón heeft het voor het zeggen, dus weg ermee.
Verkiezingskas
Al tijdens zijn eerste persconferentie werd duidelijk dat het fonds, gevuld met 12 miljoen gulden goed kon dienen als MFK/PS/KdNT verkiezingskas. De feestjes op het Brionplein werden er uit betaald en de broodnodige uniformen voor voetballertjes op het eiland mogen ook ingevlogen worden, net als een ton voor nieuwe voertuigen voor de Immigratiedienst. Goedbedoelde bestedingen, die allengs verraadden dat geld weggeven als water – ook letterlijk – altijd werkt in verkiezingstijd.

In afwachting van een storting van 36 miljoen gulden in het Criminaliteitsfonds besloot Pisas de externe commissie naar huis te sturen. Wellicht in opdracht van MFK-partijfinancierder Robbie Dos Santos. De storting betreft namelijk de opbrengst van inbeslagname van uit criminaliteit verkregen inkomsten van deze gokbaas. En die kan op deze manier weer terugvloeien naar de plek waar het geld vandaan kwam.

Rechtsstaat
De aanvallen op de Rechtsstaat van Curaçao zijn al sinds 2010 aan de gang, maar vooralsnog is die laatste sterker gebleken dan wij denken. En ook nu is dat het geval. Al moet erbij gezegd worden dat de bonnetjesaffaire van onder andere het ministerie van Sociale Zaken laat zien dat geld stelen door ministers nog steeds mogelijk is. Onder druk wordt daar heel veel vloeibaar.

Pisas presenteert gratis sporttenues | Foto Persbureau Curacao

Waar Pisas geen rekening mee heeft gehouden is dat de Rechtsstaat en het systeem van checks en balances weerbarstiger is dan de oude shòn-bómba-katibu-relatie, die zo tekenend is voor het politieke bestuur, vooral nu. Het vervangen van de externe commissie zal in eerste instantie niet veel soelaas bieden voor de Club van Twaalf.

Aanvragen voor financiering van projecten uit het Criminaliteitsfonds komen namelijk niet binnen bij deze externe commissie, maar bij de interne commissie die bestaat uit ambtenaren. Die kunnen niet door de minister of de premier ontslagen worden. Projectfinanciering wordt door hen opgenomen en ter toetsing en beoordeling voorgelegd aan de externe commissie. Daarna gaat die weer retour naar de interne commissie.

Tenslotte krijgt de minister op basis van een gezamenlijke beoordeling advies. Tussen aanvraag en eindadvies zit ongeveer twee maanden. Bovendien wordt de hele procedure achteraf nog gecontroleerd door de Stichting Overheidsaccountantsbureau.

Vooruitziende blik
Maar Pisas’ voorganger, Justitieminister Ornelio ‘Kid’ Martina had een vooruitziende blik om elke vorm van misbruik en graaien uit het fonds uit te sluiten en gaf opdracht om niet alleen achteraf te controleren, maar toezicht te houden op het hele proces van toekenning van gelden uit het Criminaliteitsfonds.

Ornelio ‘Kid’ Martina’s (l) vooruitziende
blik | Persbureau Curacao

De feestjes op het Brionplein zijn daarom nog niet betaald en ook de twee keer 100.000 gulden voor sporttenues en -materiaal zit nog in kas. Terwijl de de aanschaf van surveillancewagens voor de Immigratiedienst ‘on hold’ staat.

Mediatechnisch
Het opzijzetten van procedures – omdat je de baas bent – werkt vooralsnog alleen maar mediatechnisch. En wellicht is dat – in de maand van de verkiezingen – genoeg voor de Groep van Twaalf.

Immers, exposure is belangrijker dan waarheid: tegen de tijd dat alles uitkomt zijn de verkiezingen voorbij en kan het echte graaien weer beginnen.

Bron: Achterkant van Curacao

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Fijn dat de “vierde macht” ook in Curacao bestaat uit verstandige vooruitziende mensen. Met de verkiezingen binnen één week, hoeven die niet te vrezen voor de geweldige wraak van Tsaar Gerrit, die alle rechtschapen ambtenaren naar huis stuurde.
    Betaalt iedereen gewoon zijn eigen barbonnetje.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties