29 C
Willemstad
• zaterdag 22 juni 2024

Extra | Journaal 21 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, June 20, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, June 19, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AVC | Errol Cova weet wat uitbuiten is

HomeMediaAVC | Errol Cova weet wat uitbuiten is

Door Dick Drayer

Errol Cova als vakbondsleider 2017

Wie op Curaçao boodschappen doet, merkt al snel dat de prijzen fors hoger liggen dan in Nederland. Terwijl de lonen soms de helft lager zijn. De protesten van de vakbonden voor verhoging van het minimumloon, deze week op Curaçao, komen dan ook niet uit de lucht vallen.

Al gedragen de bonden zich als de voorhoede van het proletariaat, een nieuwe elite die zelf niet zoveel last heeft van lage lonen en dure voedselprijzen. Zeker vakbondsgoeroe Errol Cova niet. Hij is in dienst van de bonden om het woord te voeren en dat zal niet tegen het minimumloon zijn.

Opmerkelijk is dat Cova tijdens zijn ministerschap in 2002 niet zoveel passie had voor de arme werknemer. De vakbondsman was minister van Economische Zaken en Arbeid in het eerste kabinet van Etienne Ys en hoefde voor het eerst niet meer te schreeuwen langs de kant. Hij kon nu de daad bij het woord voegen en verantwoordelijkheid nemen voor zijn wapengekletter.

Maar dat viel tegen. Onder zijn bewind was Curacao getuige van de grootste (bekende) uitbuitingszaak van buitenlandse arbeiders: het BOO-project. De zaak kreeg uitvoerig aandacht in de media, maar de rol van Cova en zijn ministerie bleef onderbelicht.

BOO-project
Bij de bouw van de nieuwe energiecentrale BOO (Build, Own and Operate) op Curaçao was sprake van uitbuiting en intimidatie van buitenlandse werknemers. 176 arbeiders spanden een kort geding aan tegen de aannemer van het project, Curaçao Jurong Engineering. De werknemers waren afkomstig uit Bangladesh, India en Indonesië. Ze werden gedwongen zeven dagen per week, tien tot vijftien uur per dag, te werken voor het loon van 1 dollar per dag. Het loon bedroeg gemiddeld een paar honderd dollar per maand, maar hiervan wordt zo’n groot deel afgetrokken voor kost en inwoning, dat er bijna niets overbleef.

De woonomstandigheden waren mensonterend. Met veertien man in een ruimte van 25 vierkante meter, zonder privacy, in extreme hitte en veel muggen. Ook de verstrekte voeding was beneden peil. De mannen moesten werken in een sfeer van intimidatie. Collega’s die in het verleden gewaagd hadden te klagen over de arbeidsomstandigheden, bleken naar hun land van herkomst te zijn teruggestuurd.

Nooit antwoord
De advocaat van de buitenlandse arbeidskrachten schreef brieven naar verschillende instanties, zoals Errol Cova, toenmalig minister van Arbeidszaken en de Curaçaose dienst Arbeidszorg. Hij heeft nooit antwoord gekregen. Ook Amnesty International werd ingeschakeld en bij het Openbaar Ministerie was een verzoek ingediend voor een strafrechtelijk onderzoek naar de situatie rond de BOO-centrale.

De opdrachtgever van de bouw van de BOO-energiecentrale was de Curaçao Utilities Company (CUC). Dit bedrijf was in handen van de Curaçaose overheid, die 49% van de aandelen van de BOO-centrale bezat. Het bedrijf stemde in met de uitbuiting, met als doel zo laag mogelijke kosten.

Errol Cova als minister 2002

Overheid
Ik heb het dossier via een link toegevoegd aan dit artikel. daarin wordt duidelijk dat er sprake was van verboden discriminatie door de overheid; gebrek aan vereiste controle op naleving van de wettelijke bepalingen en nalatigheid met betrekking tot het nemen van maatregelen tot beeindiging van wantoestanden, terwijl bovendien sprake was geweest van onrechtmatig handelen van overheidsfimctionarissen. Paspoorten werden ingenomen zodat de arbeiders geen kant op konden.

Zowel minister Errol Cova, als hoofd Arbeidszorg, Randolph Gijsbertha gaven niet thuis en hebben niets gedaan om de uitgebuite arbeiders te helpen. De rechter moest er uiteindelijk aan te pas komen om de arbeiders uit hun mensonterende toestand te halen.

Weerstand

Errol Cova

Het meest schokkende in dit dossier is hoe de overheid toentertijd de weerstand van de kwetsbare buitenlandse werknemers gebroken heeft. Curaçao Jurong Engineering en de Labour Office/Immigratiedienst werkte hand in hand om de stakingen te breken’. Hoe ze meewerkten aan het afsluiten van illegale afgedwongen contracten voor deze arfbeiders en hoe ze toestonden dat de stakingsleiders die het opnamen voor hun uitgebuite collega’s bij eerste mogelijkheid gedeporteerd konden worden.

Dat lot overkomt vakbondsgoeroe Cova nu, in 2017, in ieder geval niet. Hij staat aan de veilige kant van de proletarische lijn.

-0-0-0-

Dossier buitenlandse werknemers BOO-project

Bron: AchterkantVanCuracao

Dit artikel is geplaatst in

14 reacties

 1. Elk land heeft zijn aasgieren,kijk naar de personen die destijds betrokken waren bij het BOO project en kijk wie van deze personen nu ministers zijn of leden van de RvC van de centrale bank. Wat nog erger is de domheid van de huidige vakbondsleiders die als idioten achter deze lui aanlopen

 2. Dit noemen ze in het sprookje, waar de Vazal en Trol, tuinkabouter Error Cova vandaan komt, en waar Gerrit de (roofvogel, koning is) Raaf met de Septer zwaait,zal en moet je na zo’n misrekening ( geen leden, die staken ) naar het donkere tuinkabouters bos worden gestuurd, waar de boze tuinkabouter en vrij lopende italiaanse maffia leider van de MFK/KFO/PS nog steeds heer & meester is, alleen hebben die MFK dommies dat nog steeds niet door.

 3. … en zo leeft de slavernij voort, is geld nog steeds de drijfveer voor corruptie en leidt autonomie-zonder-geweten tot uitbuiting van de kwetsbaren. Houd het volk dom, arm en afhankelijk. De achterkant van Curacao bevat veel leed dat door eigen landgenoten wordt veroorzaakt. Ik hoop dat deze journalist veilig kan wonen op dit eiland, want het zou mij niet verbazen…

 4. Ik denk dat wij nu wel kunnen zeggen dat de era Cova voorbij is. Zijn carrière als vakbondsleider was allang dood alleen had hij niet het fatsoen om het te begraven.

 5. Het begint steeds meer op te lijken dat Cova de vakbondsleden een staking door de strot wilt duwen.

  Merendeel en de grootste bonden deden al niet mee. zegt genoeg

 6. Deze man is dus duidelijk een smeerlap zonder geweten.
  kortom een echte MFKer…
  zijn beste vrienden zijn Schotte en Ampuro…beide allen narcistische grootheidswaanzinnigen…
  ze hebben dombo”s nodig: het stemvee voor deze walgelijke figuren.

 7. De Curacaoenaar betaalt geen belasting, geen autoverzekering en wegenbelasting, tapt illegaal stroom en water af en internet gratis bij Starbucks waardoor de klanten daar tot take out veroordeeld zijn, dus met een minimumloon komt de Curacaoenaar een heel eind.

 8. Het begint steeds meer op te lijken dat Cova de vakbondsleden een staking door de strot wilt duwen. Blijkbaar nemen de meeste Curaçaoënaars toch genoegen met een minimumloon. Wellicht kan de regering de vakbonden tegemoet komen door een gratis workshop bachata aan te bieden. Hebben ze in elk geval wat te doen als ze s’avonds bij de snek staan in plaats om voor hun kinderen te zorgen.

 9. Terror Cova wilde als ook het papiaments onderwijs verplichten, maar stuurde zijn eigen kinderen naar de engelstalige International School.

  Echt, de dag dat deze bejaarde brulaap zijn mond voor eeuwig sluit zou een nationale feestdag moeten worden.

 10. De schreeuwende bejaarde tuinkabouter Error Cova was ook muisstil over de 20 miljoen belastingmiddelen verkwistende Wacko Werner Wiels in het Multidisciplinair Team omdat Error daarin ook op de payroll stond en gretig meeprofiteerde met onder meer peperdure snoepreizen naar China.

  Cova is een verachtelijke hypocriete kwal.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties