33 C
Willemstad
• donderdag 10 oktober 2024 17:10

AVC | Dick Drayer Curaçaose overheid voert zinloze strijd om behoud van de olie-industrie

Dick Drayer | Achterkant van Curacao

Overheid in de rechtszaak tegen Clean Air Everywhere | Persbureau Curacao

CORC is volgens olie-kenners in mijn netwerk het zoveelste gedrocht dat denkt de Curaçaose olie-industrie te kunnen redden van de ondergang, die door PdVSA begin deze eeuw werd ingeluid. Kwamen de wijzen eerst uit het verre Oosten en daarna uit het niet-zo-verre-Oosten, nu gaat Curaçao het uit de kring van nos-mes-por proberen. En wie die nos dan mag zijn, Dios so sa.

 

Wat we stervelingen wel weten is dat in CORC dezelfde vakbonden zitten die jarenlang structureel met de Venezolanen en de regering van Curaçao onder één hoedje speelden om de omwonenden van de raffinaderij te vergassen.

Veel verandert er dus niet, de regering van Curaçao wil anno 2021 doorgaan op de oude voet met de nieuwe CORC. Het staat allemaal in de pleitnota van de overheid in de rechtszaak tegen Clean Air Everywhere. De regering Rhuggenaath wil op de daarin gestelde wijze – net als haar voorgangers – omgaan met het milieu en de omwonenden van de raffinaderij.

Dat heeft alles te maken met het feit dat gedurende de regeerperiode van Rhuggenaath (2017-2021) niets is gedaan om de economie op te krikken en vervangende banen te helpen creëren.

Geen banen om de raffinaderij-jobs te vervangen en ook geen nieuwe banen buiten de vervuilindustrie. Het jaar 2019 en het jaar 2020 zijn gebruikt om de vakbonden aan het lijntje te houden met loze beloften, zoals onze niet-zo-verre oosterbuur Klesch. In plaats van de tijd te benutten om mensen klaar te maken voor ander soort werk.

Verkiezingen

En nu staat Curaçao voor nieuwe verkiezingen op 19 maart en kunnen de regeringspartijen niets anders bedenken dan CORC aan te wijzen om de raffinaderij te exploiteren. Trouwens ook sommige oppositiepartijen hebben beweerd dat dat de vakbonden het wel zelf kunnen.

Door CORC aan te wijzen wordt de oppositiepartijen de wind uit de zeilen genomen. Wellicht kunnen vakbondsleden en hun gezinnen nu op de regeringspartijen stemmen. Maar met het vonnis van augustus 2019, waarin strengere milieueisen door de rechter zijn bepaald, hebben de vakbonden geen enkele kans.

Het hoger beroep dat de de regering instelde tegen het augustusvonnis is daarom de zotheid zelve. Bedoeld als steun in de rug om de mooie voornemens in het regeerakkoord handen voeten te geven, moet de pleitnotitie van het Land Curaçao de schijn wekken dat de selectie van CORC geen lege huls is.

Het lijkt me schier onmogelijk dat de rechter – die vandaag, dinsdag uitspraak doet – de eisen gaat verzachten. Het verweer geschreven door FCW-legal is zwak en houdt geen rekening met de bezorgdheid van het Eerste Gerecht over de rol van een zwabberende overheid die zelf geen onderbouwende invulling kan geven aan bijvoorbeeld het begrip ‘belangenafweging’.

Tenzij de inwoners van Curaçao binnen het Koninkrijk tweederangsburgers zijn die geen schone lucht verdienen, zie ik vandaag geen wezenlijke andere uitspraak van het Hof. Bovendien hebben lokale bestuurders dertig jaar lang de milieueisen verwaarloosd en Nederlandse hulp terzake afgewezen. Terwijl Nederland in internationale context aanspreekbaar is op de vervuiling.

Urgenda

Het Urgenda-vonnis van de Haagse rechtbank in 2015, en de uitspraken van het hof en de Hoge Raad in navolging daarvan, zouden regeringen aan beide zijden van de oceaan de ogen geopend moeten hebben. Ook in de overzeese gebiedsdelen is het hoog tijd dat er klimaatmaatregelen worden getroffen en dat beloften worden waargemaakt.

In de haast om CORC binnen te halen realiseert de Curaçaose overheid zich kennelijk niet dat de uitspraak van de Raad om de uitstoot van broeikasgassen met tenminste 25 procent te verminderen ten opzichte van 1990 waarschijnlijk ook zijn werkingssfeer op de eilanden heeft.

Een voor de hand liggende maatregel is om de raffinaderij niet te laten heropenen alvorens milieumaatregelen genomen zijn. Wellicht dat de uitspraak van het Hof, vandaag, daar een, al dan niet, gedwongen aanzet toe zal zijn.

Maar nog interessanter in dit stadium is het om een onafhankelijke instantie te belasten met een audit van de selectieprocedure die CORC uiteindelijk boven liet drijven. Mijn hypothesis en met mij die van velen is dat de selectie een puur politieke truc is en dat de besluitvorming van premier Rhuggenaath het daglicht niet kan verdragen.

Bron: Achterkant van Curacao

15 reacties

  1. Only way this financial unfeasible venture will be able to sustain itself is by becoming a money laundering operation.

    These clowns are turning into one trick ponies. Enriching themselves by any means possible, while not giving a damn about the island and it’s population.

    I wonder for how long this abhorrent behavior will be tolerated by the Nether land’s Government.

    P.S. Benieuwd in hoeverre het COHO orgaan deze wantoestanden zal aanpakken.

  2. ““In plaats van de tijd te benutten om mensen klaar te maken voor ander soort werk.”
    Misschien kan Drayer ook aangeven welk werk dat zou moeten zijn?
    Commentaar leveren is makkelijk maar kom dan ook met oplossingen.”
    Bij voorbeeld het investeren in duurzame energie en hervormingen ven de infrastructuur:
    Opwekking van elektriciteit en de productie van drink water kan ook met die middelen (wordt gelijk wat gedaan aan de black outs.
    Afval water reiniging en circulatie.
    Landbouw en dan heb ik het niet over kleine moestuintjes of grootgrondbezit hennep kweek.
    Visvangst en verweking en dan niet met 4meter bootjes en handlijnen.
    En, als dat loopt, afbreken en saneren van het isla terrein.
    Er zijn mogelijkheden ten over.
    Maar niet in het belang van de families en hun vrienden. De pluk marge is te laag.

  3. Een nationale begraafplaats of kerkhof aanleggen voor alle slachtoffers van de luchtvervuiling veroorzaakt door Isla. Met 20 doden per jaar is die snel vol. Hiermee wordt de vervuiler wereldwijd te schande gezet en kan SMOC nog grotere druk uitoefenen voor het sluiten en opruimen van die tent.
    Of zijn die slachtoffers niet te vinden? Geen bewijs.
    Ja, Lamoenchi vind die stank ook vreselijk. Ik vind de Corona ook vreselijk maar ben het niet eens met al die absurde maatregelingen.

  4. Wat heeft de rechter cq hoge raad gedaan met de vervuiling die de Shell in het verleden heeft veroorzaakt…..NIETS!

    Nee, want het Eilandgebied (Lees jouw politici) hebben de schuld afgekocht en zijn daar zelf mee rijk geworden en daarna lieten ze PDVSA lekker nog meer vervuilen!

    Trouwens Isla heeft de schoorstenen hoger gemaakt zodat wijken die voorheen weinig last hadden er nu wel last van hebben!

  5. Om wereldwijd aandacht te trekken voor de schandalige luchtvervuiling door deze raffinaderij zou men een grote demonstratie kunnen houden. Een optocht naar de begraafplaatsen van de vergaste slachtoffers en het leggen van bloemen op hun graf. Een vergelijking maken met de Nazi holocaust slachtoffers.
    Kan iemand aanwijzen waren de slachoffers begraven liggen?
    20 doden per jaar, een hoop bloemstukken!
    Kom op SMOC, durf de slachtoffers met naam te noemen. Als ze bekend zijn kunnen de families schade claims indienen.

  6. “In plaats van de tijd te benutten om mensen klaar te maken voor ander soort werk.”
    Misschien kan Drayer ook aangeven welk werk dat zou moeten zijn?
    Commentaar leveren is makkelijk maar kom dan ook met oplossingen.
    Waarom bleef men trouwens onder de rook van de Isla jarenlang doorgaan met bouwen? Woningen, bedrijfspanden werden in de afgelopen jaren neergezet. Was dat omdat de grond misschien een beetje goedkoop was?
    Dat de Isla in z’n huidige situatie z’n langste tijd gehad heeft is duidelijk maar kom met duidelijke alternatieven. Aan geklets in de ruimte heeft niemand iets.
    Wat heeft de rechter cq hoge raad gedaan met de vervuiling die de Shell in het verleden heeft veroorzaakt…..NIETS!

  7. Corc is een initiatief van:
    Politieke partijen
    Vakbonden
    En “gevestigde” zaken mensen.
    Met het doel de rafinaderij open te houden.
    Niet voor winst (buiten persoonlijke)
    Winst is niet te halen, anders had een gevestigd bedrijf het wel gedaan.
    En niet voor de bevolking, die de rekening moet betalen en, als het lukt, vergiftigd wordt.
    Dus waar voor wel?
    Om de deksel op de beerput te houden. Alle initiatief nemers hebben zich zelf verrijkt en schuldig gemaakt het ontstaan van de economische en ecologische ramp die de rafinaderij nu is. En dat moet verborgen gehouden worden.
    Grote kans dat het financieel toezicht een streep er door zet. Dan kan die de zwarte piet krijgen en kunnen de corrupte, politieke partijen, vakbonden en zaken mensen daar de schuld neer leggen en is de kans groot dat de misstanden uit het verleden, inclusief het geld dat onttrokken is uit het zicht blijft.
    Het is een initiatief dat altijd winst op levert voor de initiatiefnemers en altijd verlies voor de bevolking

  8. Dus snel de isla overnemen, miljoenen leningen krijgen van de regering en ondertussen de kosten opdrijven en geld wegsluizen en later isla failliet laten gaan.

  9. Motto voor CORC/Isla en haar industrie blijft “crash-n-burn”. Raffinage van fossiele grondstoffen zal binnen 15 jaar alleen in technische musea te bewonderen zijn en dan zullen mensen zich afvragen hoe jaren is toegestaan dat hele wijken downwind vergiftigd werden. In de hooggelegen achtertuin van mijn tantji in Charo, verwonderde ik me als kind al daarover.
    Thanks Dick !

  10. Hier zit een heel “uitbuiterig” kliekje achter.
    Die goed is het uitknijpen de reeds uitgeperste citroen.

    en deze raffinaderij gaan uitmelken over de lijken van de Curaçaose burger. vooral de achtergestelde burger.

    milieuregels zijn niet besteed aan deze regering, nog aan alle voorgaande.

    dat krijg je als janen alleman maar minister en parlementarier kunnen worden.

    en het hof en om?
    spek en bonen.

  11. Hoe moet ik rijmen dat het mantra van de coronacrisis, de lockdown, met gevolg massa ontslagen, sluiting horeca etc., avondklokken, “we moeten levens redden” maar de economie verwoesten, zich verhoud tot het weer openen van de raffinaderij? Terwijl uit onderzoek is gebleken dat door de uitstoot tot 20 mensen per jaar vroegtijdig overlijden. En de verkeersdoden? Men handhaaft niet!

  12. Domestic terrorists. Ze geven geen donder om de mensen. Nooit gedaan ook anders kan de armoede niet zo schrijnend zijn.
    Wat een schoften zeg!

  13. Eindelijk iemand die eerlijk durft te zijn. Behalve de opslagtanks van Bullenbaai (naar analogie van Statia) is er geen toekomst meer voor de olie industrie op de eilanden. Gebruik de enorme oppervlakte die beschikbaar komt (na milieu sanering) om de vele andere problemen op het eiland aan te pakken. Over de hele wereld neemt de zware industrie af; probeer de transitie te gebruiken om toekomstgerichte werkgelegenheid te creëren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties