AVC | Curacao en de humanitaire tragedie van Venezuela

Door Dick Drayer

Curacao en de humanitaire tragedie van Venezuela | Persbureau Curacao

Dit is een wanhopige oproep aan de Curaçaose autoriteiten. Venezuela beleeft een van de ernstigste crises in zijn geschiedenis. Een crisis met vele kanten die zichtbaar zijn in het huidige humanitaire drama: Venezolanen lijden honger, ze leven in de angst om gedood te worden door gewapende bendes, door repressieve krachten of te sterven door gebrek aan medicijnen.

Ruim 1.200.000 legale en ongedocumenteerde Venezolanen zijn geëmigreerd naar Colombia. In 2016 kwamen er wekelijks tussen de 300 en 400 Venezolanen in Peru, waar de Peruaanse overheid tijdelijke vergunningen verleenden die legaal vóór 1 december 2016 in het land verbleven. In Chili zijn meer dan 8.000 Venezolanen met een tijdelijke of permanente visa en ruim 23.000 ingeschreven in afwachting van een werkvergunning.

Klein land
Wat gebeurt er in Curaçao? Waarom wordt er hier niet gereageerd, zoals andere zuster landen? Natuurlijk hebben we onze eigen problemen, en zijn we een klein land, maar we kunnen onze ogen niet sluiten voor het feit dat, mede door de inflexibiliteit van de Curaçaose autoriteiten, de stroom van ongedocumenteerde immigranten toeneemt en dat niemand de aantallen kent.

Ze zijn op het eiland, dat is een feit van het dagelijks leven, de bevolking zelf kent en beschermt ze, de autoriteiten vervolgt en onderdrukt ze. De meesten van hen komen uit Falcon, de kuststaat die al honderden jaren verbonden is aan Curaçao, door migratie over en weer, door de handel en door familiebanden.

Familienamen
Duizenden mensen van Falcon bewaren het geheugen van hun Curaçaose voorouders, de herinnering van gaan en komen tussen die smalle strook zee die ons altijd verenigde maar ons nu scheidt. De Faneite’s, Caseres, Petit, Curiel, Arión, Steckman, van Grieken, Henríquez, van der Biest, Pinto, Weber, Arends, Penso, Senior, De Lima, onder vele andere namen die dezelfde geschiedenis delen, families die wortels op beide kusten hebben. We spelen dezelfde tambú en eten dezelfde funchi, dezelfde ayacas en dezelfde keshi yena.

Het is tijd dat Curaçaose autoriteiten stilstaan bij hun historische verantwoordelijkheid van dit menselijke tragedie. Een stilzwijgen volstaat niet. Als andere landen tijdelijke of permanente maatregelen kunnen nemen om de stroom van migranten te kanaliseren en de mensenrechten van wanhopige Venezolanen respecteert, waarom Curacao niet? Deze vraag is pijnlijk en verdient een verstandige en respectvolle reactie.

Ondertekend door:
Ieteke ‘Inchi’ Witteveen, Curaçao, antropoloog
Blanca De Lima, La Vela de Coro. Venezuela, antropoloog, historicus
Kimberly N. Schreuders. Curaçao, belastingadviseur
Kurt Schoop, Curaçao, Social entrepeneur –
Dick Drayer, Curaçao, journalist, antropoloog
Herman van Bergen, schilder en beeldhouwer
Rianne Hellings, Curacao, webdesigner and educator-
Ace Suares, Curacao, Open source expert
Ini Statia, Curacao, taalkundige
Rafael Ángel Curiel Penso, Coro. Venezuela, Architect
Karol Senior, Coro, Venezuela., Pedagoog
Ysaac López. Pueblo Nuevo de Paraguaná. Venezuela, historicus
Hubert Cabaña. Curaçao, Curacao, gepensioneerde
Ricardo Henríquez Larrazábal. Maracaibo, Venezuela-Barcelona, España, universitair docent
Raquel Tirado Molina. Coro. Venezuela, schrijver
María Fernanda Mujica Ricardo. Caracas. Venezuela, journalist Bernardo Rodríguez Salcedo. Coro. Bernardo Rodríguez Salcedo Venezuela-Dundee, Escocia, Comunicador Social.-.

Bron: AchterkantVanCuracao

2 Reacties op “AVC | Curacao en de humanitaire tragedie van Venezuela

 1. Fred de Haas

  Dit soort oproepen zijn altijd sympathiek. Een paar vragen:

  1. Wie Zou dit moeten organiseren?
  2. Hoeveel Venezolanen kunnen worden toegelaten en op het budget drukken?
  3. Wie selecteert de boeven onder hen?
  4. Waar moeten ze wonen?
  5. Wat moeten ze doen de hele tijd?
  6. Een blind paard had dit al jaren geleden zien aankomen. Niemand die ooit reageerde op berichten die ondergetekende o.a. stuurde naar Curaçaose nieuwssites.
  7. Waarom heeft nooit iemand gereageerd op de hilarische grote woorden van de nu verdwenen Venezolaanse consuls?
  8. Welke politieke partij was er ook al weer zo pro Chávez en Maduro? Horen we daar nog iets van?
  9. De conclusie is helaas dat zulke utopische oproepen totaal geen zin hebben. Hou je liever bezig met goed bestuur en goed onderwijs op de eilanden.

 2. Prachtig zo’n emotionele oproep, maar de stellers van brief komen met geen enkele suggestie wat Curacao zou kunnen doen. En het is zot om te stellen dat Curacao hier een historische verantwoordelijkheid heeft. Het Venezolaanse volk heeft zelf in het verleden in meerderheid voor het bewond van Chavez en Maduro gekozen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *