31 C
Willemstad
• zaterdag 16 oktober 2021 11:23

Laatste reacties

- Advertentie -

AVC | CFT speelt mooi weer, maar Curaçao bungelt

Door Dick Drayer

College Financieel Toezicht

Het eerste visitekaartje van de nieuwe CFT-voorman Raymond Gradus heeft een nare bijsmaak. Vanmiddag gaf hij een persconferentie over de ontmoetingen met de Curaçaose regering naar aanleiding van de begroting 2018. Daarin is met zorg vastgesteld dat Curaçao voor het eerst sinds 2012 weer een tekort heeft en niet voldoet aan normen uit de Rijkswet.

De regering Rhuggenaath heeft blijkbaar een hogere gunfactor dan destijds de regering Schotte, want de aanwijzing, waarmee kortgeleden gedreigd werd, is niet uitgevoerd. Nee, Curaçao krijgt nog twee weken extra om het tij te keren. Waarom? Joost mag het weten…

- Advertentie -

Want het hele jaar door toont de overheid weinig daadkracht en begrotingsdiscipline. In de eerste uitvoeringsrapportage werd al gesignaleerd dat de begroting uit de pas loopt, in de tweede kwartaal reportage adviseert het CFT zelfs een verplichtingenstop, zodat ijverige ministers en ministeries niet zomaar met geld kunnen smijten.

De regering lapt dat advies aan zijn laars en voert de stop pas na aandringen in de derde uitvoeringsrapportage, waardoor het nog maar weinig effect ressorteert voor de begroting van 2017 . Na de uitvoeringsrapportage over het derde kwartaal zegt de overheid zelfs dat het niet meer realistisch is dat Curaçao het jaar 2017 met een positief resultaat afsluit en dat een tekort voor 2017 wordt verwacht van 114,5 miljoen gulden. Inmiddels dus opgelopen tot 116 miljoen.

Een aanwijzing dreigt. Op 22 januari moet Gijsbertha uitsluitsel geven over vier punten:

 1. Hij mag niet meer uitgaan van de economische groeicijfers van het ministerie van Economische Zaken. Hij moet – zoals al zijn voorgangers ook al deden –  de cijfers van de Centrale bank hanteren. In plaats van 1,1 maar 0,3 procent economische groei.
 2. Ook moet Gijsbertha plechtig beloven minimaal een derde van het tekort van 116 miljoen in 2018 in te lopen.
 3. De voorgenomen herfinanciering van het leningenpakket moet de minister laten gaan: niet realistisch.
 4. En hij moet duidelijk gaan maken hoe de structurele kosten van de overheid aangepakt gaan worden

Kenneth Gijsbertha, Minister van Financiën

- Advertisement -

Punt 1 en 3 worden toegezegd en over 14 dagen zal ook punt vier uitgewerkt op tafel liggen, belooft de minister van Financien. Maar gaat hem dat lukken? Voorzitter Raymond Gradus is overtuigd en optimistisch. Elke vijf minuten moet dat ook nog eens benadrukt worden in de persconferentie, waardoor het wantrouwen, in ieder geval bij mij, al gewekt is.

Want bovenal kampt Curaçao met een belangrijk probleem, dat tussen de regels van alle voortgangsreportages wel te vinden is, maar wat Gradus weigert te benoemen: het enorme zwakke ambtenarenapparaat, dat uiteindelijk handen en voeten moet geven aan de maatregelen die de overheidsfinanciën weer in rustig vaarwater moeten brengen.

Gelukkig dat er na aandringen eindelijk een financial controler en financiële directeuren op elk ministerie worden aangesteld, zodat er vooraf al gecontroleerd en ingegrepen kan worden. Maar een structurele oplossing is het allerminst.

Bovendien: ze moeten nog wel even gevonden worden, die onafhankelijke professionals.

Raymond Gradus, voorzitter CFT

Direct na de persconferentie blijkt dat het optimisme van Gradus toch een beetje gespeeld is voor de bühne. Schijnbaar wil het CFT niet al te dominant overkomen en vooral niet al te bemoeizuchtig. Vroeger noemde je dat papen en nathouden.Op mijn vraag wat die structurele Wat de structurele maatregelen zijn om de kosten van de overheid te dimmen? Gradus wil het niet zeggen: ‘vraag maar aan de minister’.Dan maar gevraagd naar het realisme van die onbekende maatregelen. Daar wil Gradus wel wat op zeggen en dat antwoord verraadt de twijfel die er bij de voorzitter heerst: ‘Eerst zien, dan geloven, Dick’.Dat klink al heel wat realistischer. Uitstel van de aanwijzing dus, geen afstel.

Bron: Achterkant van Curacao

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

9 reacties

 1. @ Legu, Liever 400 miljoen in een hotel golfbaan( staat er nog steeds) dan zoals Gerrit de Raaf heeft gedaan, 400 miljoen “aqualectra/RDK in de zaken laten verdwijnen van zijn maffia vrienden van der Dijs, Dos Santos, Corallo, Hakim, Jalamoodin et-cetra. De miljoenen die verdwenen zijn waar wij als gewoon volk geen weet van hebben zijn niet op tien handen als vingers te tellen.
  @ Brlg, inderdaad er zijn miljoenen verdamp “gestolen” paar voorbeelden. Constancia 80 duizend stichting en 300 duizend monddoekjes. Vraudelyne Wiels niet uit te rekenen!! hou het maar op een miljoentje of wat, alleen dooer verkoop/inkoop panden heeft ze de boel geflest voor tonnen. Tuinkabouter Cova speeltuin project miljoenen. Jamaloodin Divi Divi 2oo duizend, voetbalveld renovatie 80 duizend. En als ik alle onzin snoep reisjes van de laatste 15 jaar bij elkaar op tel en kon terug vorderen van die gene die daar verantwoordelijk zijn, zijn we alla minuut uit de zorgen en hebben we een overschot van minimaal 50 miljoen.

 2. @buli Buli, Gaat niet om deze heren als statenlid. Indien zij gekozen worden of eigenlijk meeliften op een ander kunnen we weinig doen. Maar deze heren hebben ook jaren op de salarislijst gestaan van de overhead als ambtenaar. Deze betrekking kregen ze door hun connecties. Dure salaris en al die jaren helemaal niets uitgevoerd! en zo zijn er meer mensen!

 3. Op Curacao is een goed beleid moeilijk uit te voeren,want er is teveel wissellingen van regeringen,wat Mr x heeft opgebouwd,komt Mw z het weer afbreken,en om maar niet te zwijgen over al dat geruzie in en buiten het Parlement.

 4. Curacao zal het toch nooit goed genoeg doen, wie er ook aan de macht zit. Maar deze regering is kampioen in het smijten met miljoenen aan bedrijven. Destijds had de PAR ook zo’n 400 miljoen in de bouw van hotel Hyatt geinvesteerd maar wie is er beter van geworden? En nu wil men alweer een nieuwe hotel (spook) bouwen waar de oude zwembad staat. Maar voor wie wordt er alweer gebouwd? Wie wordt er beter van? Raar heel raar. Het houdt maar niet op. Ps, wie wordt voor 5 procent steeds mede-eigenaar van al deze projecten? Chichi en Bubu zeker niet!

 5. Voorzichtiger omgaan met belastinginkomsten (de burger betaalt zich blauw), onmiddellijk stoppen met het plaatsen van familie en vrienden waar zij niet thuishoren, het aanpakken van mensen die de boel hebben geflest(ms Wiels o. a) etc etc
  T Lijkt me niet zo moeilijk eigenlijk.

 6. @Brian S, ik snap jouw punt, maar dat kan niet, want leven niet in een dictatuur. Je bent een democraat of je bent geen democraat; simpel! Wat wij als samenleving moeten doen is de mensen die op hun stemmen duidelijker maken dat ze dat niet meer moeten doen. Door deze mensen als domme mondi mensen te labelen en uit tr sluiten, zullen wij dit nooit bereiken. Dus er is veel werk aan de winkel Brian.

  Trouwens als wij een tekort hebben op onze begroting, dan moeten wij gewoon een aanwijzing krijgen. Dit moet geen gunfactor zijn. We moeten eerlijker en transparanter worden. En ja, ik weet dat dit lastig is op het eiland ?

 7. De enige oplossing is om de overheid te zuiveren van de Menki Rojers, Norbert George. Ivar Asjes, Gio Atalatis en ga maar zo door.
  Helaas niemand heeft daar de durf voor

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...

Carls’ blog | Keizer Karel

DEN HAAG - Terwijl gevolmachtigde minister Carlson Manuel in het vliegtuig zit op weg naar Curaçao (gezien zijn kruistocht tegen verspilling van geld van de Curaçaose belastingbetaler...

Democracy now! | Friday, October 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 15 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Schade Ansary bij Ennia meer dan 700 miljoen gulden

Door wanbeleid van oud-beleidsbepalers en aandeelhouders zou Ennia volgens toezichthouder de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) een schade hebben geleden van minimaal 700 miljoen...

Nu.cw | Ewout Genemans in gevangenis op Bonaire voor nieuw programma

De Nederlandse presentator Ewout Genemans gaat met zijn programma ‘Ewout’ langs in de gevangenis op Bonaire. Hij laat zich drie dagen opsluiten en gaat in gesprek met...
- Advertentie -