27 C
Willemstad
• maandag 21 juni 2021 05:28

Laatste reacties

- Advertentie -

AVC | Aruba is het Turkije van het Koninkrijk

Door Dick Drayer

Toerisme minister Otmar Oduber (AVP)
Toerisme minister Otmar Oduber (AVP)

ORANJESTAD – Pers, politiek en bestuur op Aruba zijn innig met elkaar verweven. Deze week werd pijnlijk duidelijk hoe die verwevenheid zich laat gelden en hoe droevig het is gesteld met de persvrijheid en de onafhankelijkheid van de media op een eiland dat zegt mee te willen draaien in de vaart der volkeren volgens de democratische spelregels van de westerse wereld.

En het opmerkelijke is: alle actoren, inclusief de pers zelf, hebben vuile handen.

- Advertentie -

Woensdag 23 maart krijgt AVP-Diario-journalist Nelson ‘Speed’ Andrade tijdens een persconferentie het aan de stok met AVP-minister van Toerisme Otmar Oduber. U leest het goed, een AVP (!) journalist, al 20 jaar! Niet alleen in het Turkse deel van Europa, maar ook in het Arubaanse deel van het Koninkrijk der Nederlanden zijn journalisten openlijk verbonden aan een politieke partij.

Vriendjes

Speed beschuldigt de minister ervan een vriendje stelselmatig te bevoordelen via allerlei lucratieve contracten. Het vriendje heet Ralph Maduro en die is behalve eigenaar van een radiostation ook nog drukker van toeristische promotiemateriaal, zoals banners voor evenementen, festival organisaties en patenten op het logo van de Arubaanse Toeristenautoriteit.

Boze tongen op het eiland beweren dat die Oduber na het aanvaarden van zijn ministerschap nog allerlei toeristisch-commerciële belangen heeft die leiden naar dat vriendje. Of het waar is? Journalist Speed zag in ieder geval genoeg rook om de minister daar eens goed over aan de tand te voelen.

brief Oduber aan Diario over Nelson Speed Andrade
brief Oduber aan Diario over Nelson Speed Andrade

Nog tijdens de persconferentie lopen de spanningen zo hoog op dat Oduber de journalist dreigt voor de rechter te slepen als hij zijn insinuerende vragen niet terug neemt. Dat doet Speed uiteraard niet en dan maakt belofte al gauw schuld. Maar eerst wordt Speed de toegang tot het Bestuurskantoor ontzegd en diezelfde avond nog ligt een brief van minister Otmar Oduber op de mat bij zijn baas van de krant Diario (zie afbeelding). daarin spreekt de minister zijn afkeur uit over het optreden van de journalist tijdens de persconferentie en vraagt hij om een pardon en doet hij het vriendelijke verzoek om passende maatregelen te nemen, zodat herhaling in de toekomst uitgesloten is. Een minuut later wordt Speed op het matje geroepen en op staande voet ontslagen.

Opmerkelijk is ook dat Speed voor de verandering eens een keer de consequente journalist uithing en valide vragen stelde. Wat zou daar nou achter schuilen? Wellicht een vreemde vraag als je de werkelijke betekenis van onafhankelijkheid en persvrijheid kent, maar die is op Aruba al zo bezoedeld, dat de vraag daar in ieder geval minder vreemd klinkt.

Soap

Volgens de twee echte onafhankelijke journalisten op het eiland – en ik laat maar even in het midden wie dat zijn – gaat het hier om de ingrediënten van een goede, sappige bijna Venezolaans getypeerde soap. Waar iedereen, van premier tot aan journalist een belangrijke rol speelt. De AVP is al jaren – sinds 2009 – aan de macht. Met 13 van de 21 zetels ook nog eens in absolute zin. Ze hoeven op geen enkele manier rekening te houden met de minderheid. En dat doen ze ook niet.

Maar zoveel macht geconcentreerd in één partij leidt bijna onvermijdelijk tot interne machtsconcentraties en achterhoede gevecnten om de macht. En dat lijkt hier ook het geval. Journalist Speed hangt al jaren aan de billen van Mike Eman, en Otmar Oduber is de rising man binnen de AVP, waar de premier nu toch wel een beetje bang voor wordt.

De machtsstrijd tussen Eman en Oduber loopt intern zo hoog op dat de premier zijn vriendje de journalist er op uit heeft gestuurd om Oduber een toontje lager te laten zingen. Die heeft op zijn beurt laten weten zoveel dossiers onder zich te hebben van integriteitsissues bij andere ministers, waaronder Eman zelf, dat die maar beter in kan binden.

Een rechtszaak van Oduber om journalist Speed ook buiten de grijparmen van zijn baas het zwijgen op te leggen, zou weleens terug kunnen vuren op alle actoren in het spel. Oduber moet zijn geheimpjes dan wellicht delen met het publiek, Speed wordt als journalist te kijk gezet en Eman kan zijn kabinet inpakken. De soep wordt waarschijnlijk niet zo heet gegeten, als hij nu is opgediend. Maar zenuwachtig is iedereen wel.

Nelson 'Speed' Andrade Intimidatie
Nelson ‘Speed’ Andrade – Intimidatie

De boodschap van de politiek was duidelijk: komen jullie, journalisten aan ons, dan komen wij aan jullie journalisten. De intimidatie die afspat van bovenstaande brief is daarom afkeurenswaardig en zeer ernstig van aard.

Maar nog erger is dat in een land waar politieke en vooral commerciële belangen zwaarder wegen dan redactionele vrijheid, de Arubaanse burger uiteindelijk de dupe is. Hem wordt het recht op onafhankelijk meningsvorming onthouden.

Daar zijn ministers en media op Aruba allebei schuldig aan.

Het zou deze actoren daarom sieren de discussie in dit discours te brengen; als ze het belang van Aruba althans voorop stellen. Ik ben alleen bang, dat het aantal van twee onafhankelijke journalisten te mager is om boven het gekrakeel van de huidige zondebokken uit te komen.

En dat is zorgelijk…

Bron: Achterkant van Curacao

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

 1. De zg onafhankelijkheid van journalisten in Caribisch Nederland is niet meer dan een sprookje.
  Het hangt geheel af van de situatie of van de aan te vallen persoon hoe onafhankelijk de lokale journalist zich opstelt . Als het vrienden betreft, zijn er slechts weinig echt onafhankelijke lokale journalisten.
  Voor het overige : een zeer bedenkelijke Arubaanse ontwikkeling, waar terecht de aandacht op gevestigd wordt.
  Niet dat die “heren ” zich iets van deze gedegen kritiek zullen aantrekken. Met Oduber als leider zal Aruba een semi dictatuur tegemoet gaan.

 2. @potver3
  Dat siert je potverdrie: om je excuus aan bieden. En geen simpel excuus. Het siert je extra omdat je excuses goed onderbouwt. Chapeau!

 3. Volgens de heer Drayer is ‘Speed’ Andrade al 20 jaar een AVP (!) journalist. En geven twee ‘echte onafhankelijke journalisten op het eiland’ aan dat de ruzie tussen AVP-Diario-journalist Nelson ‘Speed’ Andrade en AVP-minister van Toerisme Otmar Oduber een achterhoede gevecht om de macht is. Ik heb geen reden om hieraan te twijfelen (heb overigens e.e.a. ook via andere bron bevestigd gekregen). Dus, mw Mireille Sint Jago heeft gelijk door te stellen dat MEP niets met deze conflict te maken heeft. Het spijt mij als mw. Sint Jago aanstoot nam aan wat ik op 30 maart t.a.v. dit onderwerp heb geschreven. Mijn excuses.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Steeds moeilijker om naar Aruba te vluchten; ‘we blijven het proberen’

Sharina Henriquez ORANJESTAD – De Arubaanse grens met Venezuela is ook de dichtstbijzijnde grens voor het hele Nederlandse Koninkrijk. En die wordt nu met Nederlandse hulp strenger dan...

DH | No sixth tranche liquidity support

THE HAGUE--Because Curaçao and St. Maarten for the most part are not complying with the conditions of the sixth tranche of liquidity support, the Kingdom Council of...

AntilliaansDagblad | UD: drama overheidsbedrijf Gebe

Philipsburg - De partij United Democrats (UD) zegt dat een ander ‘drama’ lijkt te gaan plaatsvinden bij een overheidsbedrijf. Dit keer gaat het om nutsbedrijf Gebe, zo...

AntilliaansDagblad | Oud-minister Sevinger blijft vastzitten

Oranjestad - Oud-minister en parlementariër Benny Sevinger brengt de verkiezingen in gevangenschap door. De rechter-commissaris heeft zaterdag het schorsingsverzoek afgewezen. De beperkingen van de verdachte zijn wel...

AntilliaansDagblad | Registratie voor VVU begonnen

Willemstad - Ambtenaren die in aanmerking komen voor de Vervroegd Vrijwillige Uitstroom (VVU) kunnen zich inmiddels hiervoor officieel aanmelden. Nadat de wet onlangs in de Staten werd...

AntilliaansDagblad | Minister Kaag wil nog beter visumbeleid

Den Haag - Uit een onafhankelijk onderzoek naar het verlenen van visa in de Caribische delen van het Koninkrijk is gebleken dat er weinig grote problemen zijn....
- Advertentie -