29 C
Willemstad
• zaterdag 1 april 2023

DH | Dispute on St. Maarten, St. Martin border solved

THE HAGUE--The Kingdom Council of Ministers during its monthly in The Hague on Friday approved the treaty with France that defines the exact demarcation of the border...

AntilliaansDagblad | Groot milieuproject Statia en Saba

Oranjestad/The Bottom - Op Sint Eustatius en Saba loopt een groot milieuproject om erosie te verminderen en bedreigde riffen rond de twee eilanden in Caribisch Nederland (CN)...

AntilliaansDagblad | ‘Prijs verlagen elektriciteit Aruba moeilijk’

Oranjestad - Elektriciteitsbedrijf Elmar heeft een dag voor het verstrijken van de deadline - die door de regering is gesteld - aan de bevolking laten weten dat...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Hof niet erg blij met rapport crimefonds

‘Geen vragen vanuit de Raad voor de Rechtshandhaving ontvangen’ Willemstad - Vanuit de krant moest het Hof vernemen dat er een rapport is gepubliceerd over het criminaliteitsbestrijdingsfonds, waarin...

AntilliaansDagblad | ‘Met urgentie investeren’

Antwoord aan Cft: In plaats van versneld aflossen van leningen Willemstad - De regering van Curaçao is van mening dat, onder de huidige omstandigheden, de begrotings- en liquiditeitsruimte...

AntilliaansDagblad | Grote ontevredenheid FKAK

Nulmeting: Inhoud van ambulancewerk goed, maar leiding niet Willemstad - Bij de ambulancedienst Fundashon Kuido di Ambulans Kòrsou (FKAK) is alleen 28 procent van het personeel tevreden met...

AD | Wat staat Trump te wachten in het hol van de leeuw? ‘Veel mensen in New York haten hem’

7 vragen - Donald Trump (76) verschijnt komende week voor de rechter als verdachte in een strafzaak. Hij wordt aangeklaagd voor het betalen van zwijggeld aan pornoster...
- Advertentie -

PBC | Donkere autoruiten en de wil om de echte problemen van Curaçao op te lossen

Opinie Dick Drayer Persbureau Curacao

Wettelijk mag elke autoruit maar 35 procent licht tegenhouden | Extra

Donker getint glas in de auto mag weer. Het parlement heeft gisteren een wetswijziging die dat mogelijk maakt goedgekeurd. Alleen de PAR-fractie was tegen. Het glas moet minimaal 35 procent licht doorlaten en geldt voor het portiersraam voor, aan beide zijden van de auto. In de praktijk zullen automobilisten daardoor niet meer zichtbaar zijn van buitenaf.

 

Justitie had bezwaar gemaakt tegen het wetsvoorstel, maar volgens een meerderheid van de Statenleden is donker glas goed voor de gezondheid, privacy en veiligheid, brandstofbesparing en de uitstraling van het motorvoertuig. Studies daarover in Curaçao zijn er niet, maar het parlement vindt dat er niet langer gewacht kan worden voor al die mensen die risico lopen kanker te krijgen. Want die risico’s zijn onaanvaardbaar, dat weten de parlementariërs zeker, studie of niet.

En juist dit punt is cruciaal in wetgevingstrajecten: bij overheidsinterventie dient gelet te worden op het aspect van de mate waarin verwacht mag worden dat een regeling het beoogde doel zal helpen verwezenlijken.

Er moet met andere woorden gelet worden op de effectiviteit van de regeling. Gelukkig hebben we een Raad van Advies die al die parlementariërs – die niet kunnen wachten gevraagd of ongevraagd – goed onderbouwd advies kan geven. Alleen trekken Statenleden zich nergens iets van aan of ze hebben het niet gelezen, zo blijkt opnieuw.

Studies

Zo is er uit de memorie van toelichting behorende bij het initiatiefontwerp niet gebleken of er enige studie is gedaan naar bijvoorbeeld het effect van het verlagen van de lichtdoorlaatbaarheidsnorm tot 35 procent op het rijden tijdens de nachtelijke uren en of dit de veiligheid van het verkeer zal verhogen.

Sowieso moet Curaçao een wetsontwerp tegen de internationale wetgeving houden als het iets aan technische aspecten van een auto wil toestaan. De Raad van Advies heeft in 2016 al gezegd dat de wetgever in samenwerking met Dienst Buitenlandse Betrekkingen van het Ministerie van Algemene Zaken moet nagaat wat de internationale vereisten zijn ten aanzien van donker getinte ruiten. Maar uit niets blijkt dat dat advies is opgevolgd.

Volgens de parlementariërs gaat hun voorstel 99 procent van de schadelijke ultraviolette stralen buiten de deur houden. Maar uit welk onderzoek de Statenleden deze wijsheid hebben, is niet bekend.

Politie

De Raad van Advies denkt ook dat de voorgestelde verlaging van de lichtdoorlaatbaarheidsnorm naar 35 procent tot gevolg zal kunnen hebben dat de handhavingstaak van de politie wordt bemoeilijkt. Zo is onduidelijk hoe bepaald kan worden dat de doorlaatbaarheidsnorm daadwerkelijk wordt nageleefd.

Ten tweede, de zichtbaarheid van buitenaf in het motorvoertuig kan worden belemmerd, met name in de nachtelijke uren. Dit voorstel bergt het risico in zich dat opsporingsambtenaren sneller geweld zullen aanwenden om motorvoertuigen, waarvan de voorzijruiten zijn verdonkerd, te laten stoppen. Wettelijk gezien heeft de politie die ruimte helemaal niet.

Verkeersveiligheid

Om het verkeer veiliger te maken is in 2016 een Landsbesluit ondertekend door vijf ministeries, met als doel om Curaçao in 2030 in de top tien landen met het veiligste verkeerssysteem te laten behoren. Maar aan dit landsbesluit is zes jaar na dato nog geen invulling gegeven.

Het plan, Verkeersveiligheid Curaçao 2016-2030, laat nog steeds op zich wachten. Maar met nog acht jaar te gaan, en nog geen enkele vooruitgang, is het de vraag of Curaçao het zelf gestelde doel gaat halen. En wie de adviezen leest die gerelateerd zijn aan het wetsvoorstel Donker Glas, weet dat deze wet er al helemaal niet aan toe gaat bijdragen.

De Raad van Advies schrijft bij het advies over deze wet, dat als uitgangspunt dient te gelden dat het doel van de wegenverkeerswetgeving er is om de veiligheid in het verkeer te bevorderen.

Meer dan één op de vijf verzekerde voertuigen op Curaçao raakt jaarlijks betrokken bij een verkeersongeluk. Gemiddeld vallen er op Curaçao twintig verkeersdoden per jaar en worden bijna 5.000 verkeersdeelnemers per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Een ongekend hoog aantal. De kosten worden geschat op zo’n 200 miljoen gulden.

Aandacht

Bij de afweging om de huidige wegenverkeerswetgeving te wijzigen dient, naast de opportuniteit van de voorgenomen wijziging steeds nagestreefd te worden dat de wezenlijke aspecten van alle hoofdonderwerpen goed geregeld zijn voordat aandacht wordt besteed aan de overige onderwerpen.

Bijvoorbeeld de uitvoeringsregels met betrekking tot het gebruik van alcohol en andere bedwelmende middelen achter het stuur, verlichting van auto’s en vrachtverkeer en de technische eisen waaraan motorvoertuigen moeten voldoen.

Door deze onderwerpen niet aan te pakken en door voorgenomen beleid geen handen en voeten te geven laat het parlement zien dat het geen verantwoordelijkheid wenst te dragen voor de twintig doden en bijna 5.000 gewonden die er jaarlijks vallen in het verkeer.

Maar gelukkig kan de regering een teken geven aan de samenleving dat het wel degelijk en serieus de echte problemen van Curaçao aan wil pakken, door als eerste stap deze Donker Glas-wet niet te publiceren.

Door iets te laten, iets te doen. Hoe mooi is regeren….

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

12 reacties

 1. Who cares about donkere auto ruiten. Doen. Er zijn nano types die zeggen dat ze wel zichtbaar licht door laten maar geen uv of infrarood. Dus.. who cares.
  Maar zeg als verzekeraar als je savonds een ongeluk krijgt wat lijkt dat verminderd zicht de oorzaak is, dan ben je niet verzekerd.
  Bij twijfel en een tint meer dan het percentage dat algmeen als te weinig wordt gezien, niet verzekerd of dubbele premie.
  Verzekeraars reken het risico uit.
  Probleem opgelost. Als de politiek het niet wil doen regel het via de markt.
  Financieel.

 2. 35% : toevallig precies het percentage van intelligentie wat bij de regering (en een zeer groot deel van de bevolking) standaard wordt tegengehouden. Gemiddeld blijft dan dus een IQ van 65 over. En dat bewijs van een IQ van 65 wordt dagelijks bewezen in weer een vólgend absurd DOM besluit / gedrag.

 3. “de uitstraling van het motorvoertuig”, een onvervalste commerciële reclame slogan die het STATUS gevoel van de autobezitter moet aanwakkeren. Net zoals de gouden tanden, kettingen, horloges, grote auto’s, grote villa’s, viagr….

  Dat is toch wel de kiezer die op KEM en MFK stemmen

 4. In het – goed onderbouwd advies – staat mooi verwoord wat eigenlijk de reden is om donkere voorzijruiten te hebben :

  “Deze argumenten zijn het klimaat, de gezondheid, de privacy en veiligheid, brandstofbesparing en de uitstraling van het motorvoertuig.”

  De klinkklare onzin argumenten:
  Klimaat? Ga je minder rijden dan? Of ga je nu juist meer rijden omdat je je nieuwe aanwinst wil tonen?
  Gezondheid? Meeste automobilisten hebben geen airco en rijden gedwongen met open ramen. Dat is de doelgroep die er huidklachten aan overhouden.
  De andere groep kan met het “Sick building syndrome” te maken krijgen omdat ze niet regelmatig de airco laten reinigen.
  Privacy? Met 35% lichtdoorlaatbaarheid krijgt je nog steeds door de voorruit overdag voldoende licht binnen om de objecten in de auto te belichten.
  Veiligheid? Stel je voor dat je ‘s nachts naast een crimineel met verkeerde bedoelingen staat bij het stoplicht! Maar ook met een hedendaagse led schijnwerper is het geen kunst om in de auto te kijken. Kan nog steeds via de voorruit de boel belichten.
  Brandstofbesparing? Je airco een stukje lager? Je hebt de totale verwarmde oppervlakte slechts met 2% verkleind door de voorzijruiten te blinderen. Er komt immers nog steeds warmte door het glas omdat de folie aan de binnenkant aangebracht wordt. De oppervlakte is nog steeds een IR bron.

  En nu het werkelijke argument :

  “de uitstraling van het motorvoertuig”, een onvervalste commerciële reclame slogan die het STATUS gevoel van de autobezitter moet aanwakkeren. Net zoals de gouden tanden, kettingen, horloges, grote auto’s, grote villa’s, viagr….

  Dat de Statenleden hiervoor vallen hoort er wel een beetje bij, toch?

 5. Er zijn problemen die het voort bestaan van het eiland, zoals we het kunnen en waar we op leven, bedreigd.
  En de bestuurders gaan tegen deugdelijk advies auto ruiten laten blinderen.
  Is dit “verantwoording” nemen?
  We hebben geen bestuur en al helemaal geen behoorlijk bestuur.

 6. laten we het hebben over de mensenhandel… we hebben de Tier 3-status verkregen.

  Daar helpen de donkere autoruiten ook bij, makkelijker om illegalen rond te rijden.

 7. @Dick Drayer: goed geschreven! Dit is nu precies waarom het COHO in het leven is geroepen. Het vertrouwen ontbreekt in deugdelijk bestuur. De adviezen van de Raad van Advies (RvA) worden daarbij in de wind geslagen. Dit speelt de criminaliteit in de hand, dient alleen de belangen van enkelen en gaat al helemaal niet over de veiligheid in het verkeer. Dit is geen onderwerp dat nu met de hoogste prioriteit had moeten worden behandeld in het Parlement. Diep droevig en een bevestiging dat deze regering niet snapt welke verantwoordelijkheid zij dienen te dragen.
  https://antilliaansdagblad.com/nieuws-menu/24453-autoruitenwet-afgestoft
  Ook S. Osepa had beter moeten weten, hij kent als jurist de gevolgen van het aannemen van deze wet en weet ook dat dit geen respect afdwingt bij de internationale gemeenschap. Op naar het volgende schandaal…laten we het hebben over de mensenhandel… we hebben de Tier 3-status verkregen…is een dingetje. Ook hier kunnen we beter het zonlicht niet op laten schijnen.

 8. goede analyse van Dick Drayer die weer eens aantoont dat onze bestuurders met allerlei bijzaken bezig zijn ipv de echte problemen op te lossen

 9. Het is vrij simpel MFK en PNP willen de criminelen tegemoet komen en daarom verzinnen ze allerlei lulverhalen om donker glas mogelijk te maken. Het is wachten totdat de eerste politieman een kogel door zijn kop krijgt omdat hij niet op tijd heeft kunnen zien dat een bestuurder een wapen op hem richt.

 10. Een vraag hoeveel mensen overlijden of heeft huid kanker op curaco .
  Is curacao een uitzonderimg t.o.v van andere landen in de tropen .
  Is het wetenschapelijk bewezen .
  Het is hier duidelijk een kwestie van zieltjes winnen voor de volgende verkiezing .
  Een wet van lik mijn reet .
  Slappe zooitje zijn ze toch .
  Vreemd , heel vreemd .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -