24.9 C
Willemstad
• zondag 29 januari 2023

Telegraaf | Amalia op Bonaire: luisteren, poseren en zwaaien als een prinses

Wouter de Winther Het is nog even wennen voor prinses Amalia, maar de eerste dag van haar bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk verloopt volgens plan....

PBC | Raynor Lauffer is Rey di Tumba 2023

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De nieuwe Tumbakoning van Curaçao is Raey Lauffer. Zijn Tumba ‘Kaminda tin huma, tin kandela’, waar rook is, is vuur bracht het publiek in...

PBC | Kabinet Pisas schrapt belastingaanslagen van 2017 en eerder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belastingaanslagen ouder dan vijf jaar gaan de prullenbak in. Dat heeft het kabinet van Curaçao besloten. Minister Silvania van Financiën heeft het decreet daartoe...
- Advertentie -

PBC | Uitbreiding van de Caribische kustwacht: meer bescherming voor de eilanden

Persbureau Curacao DEN HAAG – De Kustwacht zal groeien en zich ontwikkelen tot een 24/7 opererende instantie. Dit staat in het Jaarplan 2023 Kustwacht Caribisch gebied dat minister...

PBC | Intensive care CMC ligt vol, ziekenhuis roept bewoners op voorzichtig te doen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De intensive care van het Curaçao Medical Center ligt vol, net als de Neonatal Intensive Care, waar geen baby’s meer kunnen worden opgenomen. Ook...

NTR | Hoe koningshuisgezind is Bonaire? ‘Onvrede over situatie kan nadelig zijn voor koningshuis’

Marit Severijnse Het koningspaar en kroonprinses Amalia zijn vrijdag gestart met hun bezoek aan de zes Caribische eilanden. Hoe koningshuisgezind is Bonaire eigenlijk? Zes vragen aan cultuur-expert en...

NTR | ‘Laat de koninklijke familie maar de realiteit van Bonaire zien, niet alleen de mooie dingen!’

Nathaly Evertsz & Marit Severijnse Vandaag bezoekt de koninklijke familie Rincon, het oudste dorp van Bonaire. Veel positiefs hebben inwoners niet aan de koning te vertellen, blijkt bij...
- Advertentie -

Ingezonden | Teveel nieuwbouw

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Frans Griffioen aan het woord.

Opgegroeid op Curaçao en sinds begin jaren ’90 regelmatig (elke circa 3 jaar) op Curaçao, valt mij op dat het steeds opnieuw (nieuw)bouwen van voornamelijk bedrijfsgebouwen kennelijk wordt gezien als een blijk van economische vooruitgang. De nieuwbouw wordt vervolgens vlot in gebruik genomen, maar elders komt een pand leeg en vervalt. Leegstand die niet bijdraagt aan het aanzien van het land- en stadschap.

Verval en verwaarlozing roepen een negatief beeld op en dragen zeker niet bij aan het gevoel dat de Curaçaose economie en samenleving erop vooruitgaan. Enkele voorbeelden (uit honderden): La Arcada (hoek Santa Rosaweg / Schottegatweg-oost bij Suikertuintje), de winkelstrip (-boog) hoek Santa Rosaweg / Schout Bij Nacht Doormanweg), het nooit afgebouwde resort tegenover Bon Bini Resort bij Mambo Beach, de grootschalige en al lang leegstaande bebouwing bij en van Bayside op Piscadera. Instrumentarium gericht op goede (reële) planning en hergebruik van vastgoed en enige rem op een ongebreidelde bouwdrift ontbreken kennelijk. Met als gevolg een forse kapitaalvernietiging. Kapitaal dat niet (meer) in de Curaçaose samenleving kan worden geïnvesteerd.

Niet alleen de economie is daarvan het slachtoffer, maar ook de natuur, het milieu, de aanblik van de stad en het landschap (dit is toeristisch een belangrijke factor), maar ook het vertrouwen dat de bevolking heeft in een verantwoorde ontwikkeling van het eiland. Want steeds iets nieuws opzetten en na enige tijd weer ‘afschrijven’ (oftewel laten vervallen) motiveert niet.

Stop met het steeds verder ‘bulldozeren’ van de mondi, het volbouwen van de randen van de wegen met steeds opnieuw winkel-, kantoor-, bedrijfspanen en andere gebouwen en investeer in hergebruik, herontwikkeling en bescherming van opgebouwd kapitaal. Want ook het opknappen, verbouwen en herinrichten van panden betekent werkgelegenheid; maar dan met behoud van veel van de natuurlijke omgeving, benutting van de reeds aanwezige infrastructuur (wegen en nutsvoorzieningen) en in de samenleving het besef dat het loont om zorgvuldig met het eiland en haar mogelijkheden om te gaan.

Daarom: zet een premie op hergebruik en leg een prijs op steeds maar weer bijbouwen. Ga iets doen aan ruimtelijke planning en stimuleer verantwoorde ontwikkeling. Want wat ik ook dit jaar weer zie is ronduit zorgelijk.

Curaçao verdient zo veel beter.

Frans Griffioen,
Planoloog in Nederland

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

12 reacties

 1. Ik gok dat veel van die leegstaande panden voor de belastingaangifte volledig zijn verhuurd tegen een idioot hoge huurprijs. Er moet immers worden witgewassen.

 2. De bevolking neemt in te rap tempo af.
  Er zijn de afgelopen jaren plm 15:000 mensen vertrokken.
  Het einde is nog niet in zicht.

  Wie doet straks het licht uit?
  Wij zijn ook drukdoende om te besluiten te verkassen. Dagelijkse discussies. Je wordt er moe van.

 3. @Brian
  Via de juiste relaties + F&F + voldoende pecunia. [voor snoepreisjes, douceurtjes, schuiven met geld en pionnen]

 4. Overigens onderschrijf ik de constateringen van Frans Griffioen volledig.

  Vandaag staat er een uigebreid artikel in de Cobouw over hoe de gemeente Purmerend “grondgokkers” de pas afsnijdt. Curacao kan hier een voorbeeld aan nemen.

 5. Projectontwikkelaars van Curacao en uit Nederland hebben reeds de beste locaties in handen. Als er gebouwd wordt dan zijn de prijzen vaak in euros.
  Nederlanders hebben veel euros vooral nu de huizenprijzen in Nederland sky high zijn. Meestal kopen ze hier woningen op goede locatie als investering. Dit drijft de prijzen in de betere locaties op. Locale mensen komen nauwelijks aan bod, behalve juristen in de offshore sector en ‘duistere’ ondernemingen in de online gokindustrie. Succesvolle zakenlieden hebben meestal reeds meerdere ‘optrekjes’ en appartementen, dus die zitten er niet mee dat er zo’n scheefgroei in de onroerendgoed markt is.

 6. Er lijkt inderdaad geen einde aan te komen; meer en meer. En er zijn nog steeds lieden die denken dat dat goed is. Ja, voor projectontwikkelaars, veelal buitenlanders/Nederlanders. Maar voor het eiland?; neen. Wie dit kan stoppen is de politiek, cq de overheid. Maar gezien de kwaliteit daarvan en het gemak waarmee zaken als een vergunning, MER (milieueffectrapport) en andere ‘bescheiden’ geregeld worden, is het moeilijk optimistisch te zijn. De burger kan niet veel meer doen dan op 1 van de wat meer serieuze partijen stemmen. En niet op querulanten a la Cooper of twijfelachtige groeperingen zoals de MFK. Beter voor het eiland en ook voor onze jeugdigen die hopelijk over 10 of 20 jaar niet op een volgebouwd eiland van wit beton, asfalt en te veel auto’s wonen

 7. Overal nieuwbouw , ook resorts richting Caracasbaai , er wordt maar uitgegeven door cooper en overal blijft wat aan de strijkstok hangen. Idem met dikbetsalde functies uitgeven aan bandieten zoals monk, peterson, pickerie. Wat wil je, soort zoekt soort. De beerput wordt geopend met proces nls.

 8. Het eiland is op sommige punten niet meer te redden , zolang op het eiland alleen maar laagvliegers in het parlement heeft zitten .
  Is het nog steeds heel duidelijk , cu nos mes no por .
  Visieloos ,het is vaak veel geschreeuw en weinig wol en nos gusta hungra grandi .

 9. Als je kijkt naar planologie, milieu, openbaar vervoer, volksgezondheid etc.: eigenbelang prevaleert op gemeenschappelijk belang.
  “Curaçao verdient beter” is verworden tot “wat verdien ik en F&F eraan”.
  Probeer die mentaliteit eens om te buigen als elk jaar de slimste YdK wegvluchten naar Europa en VS.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -