29 C
Willemstad
• dinsdag 27 september 2022

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Gouverneur Holiday ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding

Gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Holiday nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een afscheidsreceptie in de Grote...
- Advertentie -

Nu.cw | Handelsgrens tussen Venezuela en Colombia weer open

De grens tussen Venezuela en Colombia is weer geopend voor handel. Dat meldt de NOS. Voor het eerst in zeven jaar mag er weer vrachtverkeer rijden tussen...

PBC | Vuurwapen gevonden in cel SDKK-gevangenis

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bewakers van de SDKK-gevangenis hebben vanochtend tijdens een doorzoeking van cellen in blok 7 een vuurwapen gevonden. Het gaat om een doorgeladen wapen, waar dus...

PBC | KLM toestel uit Suriname maakt noodlanding op Azoren vanwege medische noodgeval

Persbureau Curacao AZOREN – Een toestel van de KLM, dat afgelopen nacht op weg was van Suriname naar Schiphol, heeft vanochtend rond half acht een medische noodlanding gemaakt...

ParadiseFM | Twee politieagenten gearresteerd

Twee politieagenten zijn vanmorgen aangehouden. In opdracht van het OM werden er verschillende huiszoekingen verricht. De agenten worden verdacht van het sjoemelen met vergunningen. Een van de verdachten...

Ingezonden | Reactie op uw schrijven d.d. 27 januari 2022 aan Nederlandse instanties inzake kennismaking en kansengelijkheid binnen het onderwijs

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Sithree van Heydoorn aan het woord.

Geachte besturen,

Als de politiek verantwoordelijke bewindspersoon voor het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) heb ik, enigszins onaangenaam verrast, kennisgenomen van uw gezamenlijk schrijven d.d. 27 januari 2022 (zie bijlage) gericht aan de Staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering, de commissies Koninkrijksrelaties van de Eerste en Tweede kamer en de Nederlandse minister van OCW. Dit omdat wij regelmatig, naar ik meen in goede verstandhouding, overleg met elkaar hebben omtrent de zorgpunten (hierna: de zorgpunten) met betrekking tot de staat van het onderwijs op Curaçao.

Ik kan goed inzien dat u, om u moverende redenen, heeft besloten de zorgpunten richting bovengenoemde geadresseerden schriftelijk te uiten. Dat is uw goed recht. Ik kan echter de ‘timing’, de toon van uw brief op de punten waar het mijn verantwoordelijkheid aangaat, alsmede sommige mijns inziens onterechte insinuaties daarin, niet begrijpen. Dit omdat (ondanks het feit dat er in Nederland een nieuwe regering is aangetreden) in de eerste plaats genoemde zorgpunten niet nieuw zijn, althans mij en het ministerie van OWCS genoegzaam bekend (zijn) en, voor zover binnen ons vermogen, met de nodige daadkracht worden opgepakt.

In de tweede plaats komt daar nog bij dat een en ander sinds mijn aantreden vorig jaar regelmatig ter sprake komt in ons periodiek overleg, waarbij ik als nieuwe minister van OWCS naar u toe steeds een participatieve benadering heb gehanteerd. Daarbij (konden en) kunnen alle schoolbesturen een actieve rol spelen bij de bespreking van de zorgpunten en heeft u, met respect voor ieders positie, de ruimte (gehad) om constructieve oplossingen aan te dragen, rekening houdend met de mogelijkheden en financiële positie van ons land.

In de derde plaats is het eenieder in het onderwijsveld genoegzaam bekend dat, in overeenstemming met de uitvoeringsagenda (actiepunt G.1) bij het Landspakket, dat op 2 november 2020 met Nederland is overeengekomen op grond van een onderlinge regeling, een onafhankelijke groep van onderwijsexperts uit de twee landen thans een nulmeting c.q. doorlichting uitvoert van het gehele onderwijsbestel, met inbegrip van alle publieke en particuliere partijen die betrokken zijn bij het onderwijs, inclusief de schoolbesturen. Daarbij komt, ingevolge het daarvoor door de regeringen van Nederland en Curaçao vastgestelde plan van aanpak, in ieder geval aan de orde de zorgpunten, alsook andere punten die van belang zijn voor een doelmatige en doeltreffende onderwijsbekostiging, effectief toezicht door het ministerie en de onderwijsinspectie en de samenwerking met onderwijs- en ontwikkelingsvoorzieningen in de regio, alsook met Nederland.

Overeengekomen is dat op basis van de uitkomsten van de doorlichting de nodige maatregelen zullen worden ontwikkeld en geïmplementeerd. Niemand kan ontkennen dat dit een serieus en onafhankelijk onderzoek is naar de staat van het onderwijs en wij zijn thans in afwachting van de resultaten daarvan. Gelet op de hiervoor genoemde argumenten, namelijk een structureel open en constructief overleg met uw organisaties, de bereidheid de gesignaleerde problemen gezamenlijk aan te pakken en, in dat kader, de lopende doorlichting van het gehele onderwijsbestel, gezamenlijk uitgevoerd door de onafhankelijke onderwijsinspecties van Nederland en Curaçao, kwam uw brief als een donderslag bij heldere hemel aan. Zeker omdat u kennelijk het niet waardig heeft gevonden om de minister van OWCS als de politiek verantwoordelijke bewindspersoon in cc op te nemen ten tijde van de verzending van uw brief aan meergenoemde geadresseerden.

Hoewel ik deze gang van zaken betreur moet ik u tegelijkertijd ook melden dat, voor zover mij bekend, achtereenvolgende ministers, alsmede de ministeries van OWCS en OCW, door de jaren heen een positieve en constructieve werkrelatie met elkaar hebben gehad op basis van wederzijds respect, mede gelet op het feit dat het onderwijs een autonome aangelegenheid is van Curaçao. Ik neem aan dat de nieuwe Nederlandse bewindspersonen, waaraan uw brief mede is gericht, ook genoemde uitgangspunten zullen onderschrijven. Mocht er van hun zijde niettemin behoefte bestaan om onderwerpen in relatie tot de staat van het onderwijs op Curaçao toegelicht te krijgen, dan ben ik vanzelfsprekend samen met mijn ministerie te allen tijde bereid om de nodige toelichting te geven.

Een afschrift van dit schrijven zal langs dezelfde weg als uw brief meergenoemde geadresseerden bereiken.

Hoogachtend,

Sithree van Heydoorn

Minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. “Hoewel ik deze gang van zaken betreur moet ik u tegelijkertijd ook melden dat, voor zover mij bekend, achtereenvolgende ministers, alsmede de ministeries van OWCS en OCW, door de jaren heen een positieve en constructieve werkrelatie met elkaar hebben gehad op basis van wederzijds respect, mede gelet op het feit dat het onderwijs een autonome aangelegenheid is van Curaçao.”

  en dit is meteen het onderliggende probleem: je kan prima een positieve en constructieve werkrelatie hebben, en toch geen beleid, visie, of budget hebben. De bonden hebben vragen en uitdagingen en kennelijk heeft ook deze minister niet de inhoudelijke backbone om met oplossingen te komen, dus gooit hij zijn kritiek op processen, hierarchie en structuren. Ondertussen zijn de leerlingen de dupe.

  Graag zie ik een inhoudelijke follow up tegemoet van de minister waarbij het beleid over digitalisering, budgetting, en oplossingen voor het verkleinen van de kloof tussen het onderwijs niveau op Curacao en in Nederland inhoudelijk worden toegelicht.

 2. Weer een stumper van een Minister.Dat krijg je als jan en alleman maar even op de Ministerstoel kunnen gaan zitten.
  Wat een uitermate zwakke en onvolwassen reactie, die ingezonden brief.
  Ga aan tafel zitten met de besturen en LUISTER voor een keer in je leven naar wat ze te vertellen hebben, ipv de beledigde Minister uit te hangen en je gelijk proberen te halen in de publieke arena. .
  .En terecht dat je beledigd moet voelen, je bent een belediging voor alle schoolgaande kinderen en heel Curacao!
  Opzouten man, ga wega di number lootjes tellen!

 3. “Ik kan echter de ‘timing’, de toon van uw brief op de punten waar het mijn verantwoordelijkheid aangaat, alsmede sommige mijns inziens onterechte insinuaties daarin, niet begrijpen.”
  Dan bespreek je dat, vraag je door, etc….. Kortom, je gedraagt je als een bewindsman met karakter!
  Door nu met een ingezonden bfrief te komen lijkt het alsof je “met open pleedeuren bent betrapt met de broek op de knieën” zoals ze het wel eens uitdrukken. Zwak, zwak, zwak!

 4. Poe hee wat hebben weer lange tenen.
  En uit “https://knipselkrant-curacao.com/nieuws/onderwijs/antilliaansdagblad-minister-en-schoolbesturen-al-langer-in-de-clinch/#comment-272851”
  Blijkt dat het “overleg” tussen scholen en ministerie niet echt open te noemen valt.
  En als het tussen scholen en ministerie niet open is hoe open is het dan tussen ministerie en Nederland?
  Het ministerie heeft al eerder aangegeven dat het geen pottenkijkers wenst.
  Niet van de staten dus vanuit Nederland wel?
  En zaken mogen wel “genoegzaam” bekend zijn maar wat is dan het beleid dat die zaken aanspreekt?

 5. Ook de schoolbesturen zijn de dicta-minister van dit pappen en nathouden kabinet meer dan zat.
  Ministers gedragen zich te veel als “royals” die zich onschendbaar wanen, en te weinig als consultatieve “bouwers” die het dialoog opzoeken, samenwerken en aan oplossingen weken in overleg met instanties.
  “Management by fear” viert nog altijd hoogtij in de ministeries, en S van H vormt hier zeker geen uitzondering op.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -