Australisch stel weigert Down-baby, maar wil wel zijn gezonde tweelingzusje

Gammy heeft het syndroom van Down Foto | Hope for Gammy / Facebook

BANGKOK – Een Australisch stel zou een tweeling adopteren, maar bedacht zich toen een van de kinderen het syndroom van Down en een hartafwijking bleek te hebben. Zijn gezonde zusje wilden ze wel. De Thaise draagmoeder zorgt nu voor het zieke jongetje, maar zij kampt met schulden. De donaties stromen binnen.

Gammy met zijn ´broertje´ Gammy met zijn ´broertje´ Foto | Hope for Gammy / Facebook

Het Australische koppel betaalde Pattharamon Janbua (21) ruim 10.000 euro om zwanger te worden. Ze zou de tweeling meteen na de bevallling afstaan. Toen het stel hoorde dat het jongetje Down heeft, vroegen ze Pattharamon abortus te plegen.

Omdat ze boeddhist is, weigerde ze dat. De Australiërs namen na de bevalling alleen het gezonde meisje mee. Het jongetje, Gammy, bleef in Bangkok achter bij Pattharamon. Hij is inmiddels zes maanden.

‘Hope for Gammy’

Pattharamon deed haar verhaal op de Australische televisie. Daarop richtten onbekenden de website ‘Hope for Gammy’ op. Inmiddels is er ruim 40.000 euro ingezameld voor een fonds voor de Thaise draagmoeder. Daarmee kan ze de ziekenhuisrekeningen voor Gammy betalen.

“Ik hou van hem, hij zat negen maanden in mijn buik. Hij is als mijn zoon.” De grootste donatie kwam van een arts uit Bangkok: hij maakte ruim 2000 euro over aan het fonds.

Pattharamon had al twee kinderen van drie en zes. Met het geld voor haar draagmoederschap wilde ze hen naar school sturen. Een bureau regelde het contact met het Australische koppel, dat zelf geen kinderen kan krijgen. Pattharamon zegt dat ze hen nooit heeft ontmoet.

Thailand en India

In Australië is het verboden draagmoeders in te schakelen. Stellen met een kinderwens gaan daarom vaak naar Thailand en India, waar draagmoederschap wel is toegestaan. Pattharamon raadt andere Thaise vrouwen af draagmoeder te worden.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *