28 C
Willemstad
• zaterdag 17 april 2021 20:26

PBC | 65 procent van Curaçao heeft zich gemeld voor vaccinatie

Persbureau Curacao Bijna 65 procent van de te vaccineren bevolking van Curaçao heeft zich daadwerkelijk gemeld voor een vaccinatieprik tegen het coronavirus. Dat gaat om ruim 68.000 mensen....

ParadiseFM | Vaccin voor 105-jarige

De oudste inwoner van Curaçao heeft ook een coronavaccin gehaald. Het gaat om mevrouw Regina Gabriela Brigitha die onlangs haar 105e verjaardag vierde. Deze week heeft ze zich...

Democracy now! | Friday April 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Verplichte quarantaine bij aankomst in Nederland

Nederland wil vanaf 15 mei een verplichte quarantaine invoeren voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden. Ook uit Aruba, Bonaire en Curaçao. Nu is die quarantaine nog een advies...

DolfijnFM | ‘Winkels begrijpen langzamerhand de maatregelen’

Volgens de Èxtra beginnen winkels en restaurant zich eindelijk aan de coronamaatregelen te houden. Gisteren controleerde de Inspectie twaalf etablissementen. Alleen op Zeelandia en in Santa Maria waren...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAsjes: ‘Nederlandse Regering geeft blijk van verachting en respectloosheid’

Asjes: ‘Nederlandse Regering geeft blijk van verachting en respectloosheid’

Asjes vraagt stellingname Parlatino over Nederland

Asjes: ‘Nederlandse Regering geeft blijk van verachting en respectloosheid’
Asjes: ‘Nederlandse Regering geeft blijk van verachting en respectloosheid’

WILLEMSTAD — Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS) verzoekt Parlatino, het Latijns-Amerikaans parlement, om zich uit te spreken over de manier waarop Nederland met Curaçao omgaat.

In een brief aan Parlatino- voorzitter Elias Castillo stelt Asjes dat de Nederlandse regering blijk heeft gegeven van ‘verachting’ en ‘respectloos handelen’ in haar relatie met Curaçao en zich ook bemoeit met interne zaken, die het eiland aangaan.

Aanleiding voor de brief van Asjes is de patstelling die er is ontstaan naar aanleiding van het rapport van de Commissie Onderzoek Curaçao, onder leiding van de de voormalige Nederlandse politicus Paul Rosenmöller. In dit rapport worden er vraagtekens geplaatst bij de integriteit van diverse leden van het kabinet-Schotte en wordt op nader onderzoek aangedrongen.

Zowel de Curaçaose regering als de Staten hebben het document verworpen. In een brief, die gisteren naar de zetel van Parlatino in Panama is verzonden, verzoekt Asjes om deze zaak op de agenda van een bijeenkomst van het Latijns- Amerikaans parlement te plaatsen.

In zijn brief spreekt Asjes van een respectloze en verachtelijke tendens van de Nederlandse regering om de autonomie van Curaçao te conditioneren op het gebied van openbare financiën en justitie, middels de zogenaamde consensus-Rijkswetten, die volgens Asjes tegen resoluties van de Verenigde Naties indruisen.

“Het parlement van Curaçao wil zaken die overduidelijk intern zijn onafhankelijk afhandelen, terwijl zaken die betrekking hebben op het Koninkrijk in hun geheel in volledige gelijkheid behandeld moeten worden.

De verschillende staatsorganen van Curaçao, inclusief het parlement en ons Openbaar Ministerie, hebben de kwestie van de integriteit van onze bestuurders en de relatie tussen de regering en de voorzitter van de Centrale Bank – interne zaken van het land – onderzocht en hebben hun conclusies getrokken.”

Volgens Asjes dienen in een rechtsstaat de vertegenwoordigende en staatsorganen naar behoren te functioneren. Er is volgens de Statenvoorzitter ‘geen ruimte voor het vertrappen van de autonomie op de manier waarop de Nederlandse regering herhaaldelijk heeft getracht te doen in de afgelopen periode’.

Asjes voegt de in het Spaans vertaalde motie over het rapport van de commissie Rosenmöller en de controverse tussen de regering en de Centrale Bank toe aan zijn brief aan Elias.

Bron: Amigoe

Zie ook: Dossier: Consensus Rijkswetten – en de strijd tegen de Rijkswetten

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties