31 C
Willemstad
• zondag 24 oktober 2021 15:42

Laatste reacties

- Advertentie -

Asjes: ‘Nederlandse Regering geeft blijk van verachting en respectloosheid’

Asjes vraagt stellingname Parlatino over Nederland

Asjes: ‘Nederlandse Regering geeft blijk van verachting en respectloosheid’
Asjes: ‘Nederlandse Regering geeft blijk van verachting en respectloosheid’

WILLEMSTAD — Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS) verzoekt Parlatino, het Latijns-Amerikaans parlement, om zich uit te spreken over de manier waarop Nederland met Curaçao omgaat.

In een brief aan Parlatino- voorzitter Elias Castillo stelt Asjes dat de Nederlandse regering blijk heeft gegeven van ‘verachting’ en ‘respectloos handelen’ in haar relatie met Curaçao en zich ook bemoeit met interne zaken, die het eiland aangaan.

- Advertentie -

Aanleiding voor de brief van Asjes is de patstelling die er is ontstaan naar aanleiding van het rapport van de Commissie Onderzoek Curaçao, onder leiding van de de voormalige Nederlandse politicus Paul Rosenmöller. In dit rapport worden er vraagtekens geplaatst bij de integriteit van diverse leden van het kabinet-Schotte en wordt op nader onderzoek aangedrongen.

Zowel de Curaçaose regering als de Staten hebben het document verworpen. In een brief, die gisteren naar de zetel van Parlatino in Panama is verzonden, verzoekt Asjes om deze zaak op de agenda van een bijeenkomst van het Latijns- Amerikaans parlement te plaatsen.

In zijn brief spreekt Asjes van een respectloze en verachtelijke tendens van de Nederlandse regering om de autonomie van Curaçao te conditioneren op het gebied van openbare financiën en justitie, middels de zogenaamde consensus-Rijkswetten, die volgens Asjes tegen resoluties van de Verenigde Naties indruisen.

“Het parlement van Curaçao wil zaken die overduidelijk intern zijn onafhankelijk afhandelen, terwijl zaken die betrekking hebben op het Koninkrijk in hun geheel in volledige gelijkheid behandeld moeten worden.

De verschillende staatsorganen van Curaçao, inclusief het parlement en ons Openbaar Ministerie, hebben de kwestie van de integriteit van onze bestuurders en de relatie tussen de regering en de voorzitter van de Centrale Bank – interne zaken van het land – onderzocht en hebben hun conclusies getrokken.”

Volgens Asjes dienen in een rechtsstaat de vertegenwoordigende en staatsorganen naar behoren te functioneren. Er is volgens de Statenvoorzitter ‘geen ruimte voor het vertrappen van de autonomie op de manier waarop de Nederlandse regering herhaaldelijk heeft getracht te doen in de afgelopen periode’.

- Advertisement -

Asjes voegt de in het Spaans vertaalde motie over het rapport van de commissie Rosenmöller en de controverse tussen de regering en de Centrale Bank toe aan zijn brief aan Elias.

Bron: Amigoe

Zie ook: Dossier: Consensus Rijkswetten – en de strijd tegen de Rijkswetten

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Kliniekclowns

Dus een cliniclown verdient meer dan een hoogopgeleide IC-verpleegkundige. Toen ik dit op de radio hoorde heb ik mijn auto een kwartiertje op de vluchtstrook geparkeerd. Met...

PBC | Opnieuw coronadode in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao is opnieuw een dodelijk slachtoffer gevallen als gevolg van Covid. Die viel in het CMC. In totaal zijn nu 173 mensen overleden door het...

PBC | SDKK: geen enkele gevangen heeft vier vingers verloren

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- De SDKK is niet blij met het nieuws dat een gevangene vier vingers is verloren door slechte medische zorg vanwege een worminfectie. Dat nieuws gaat...

PBC | CBCS: Economische opleving geen garantie voor duurzaam economisch herstel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Dit jaar stijgt het bedrag dat Curaçaoënaars met elkaar verdienen nauwelijks, maar volgende jaar komt het bruto nationaal product in de buurt van 6,2...

Volkskrant | Machtigste drugsbaas van Colombia opgepakt na jarenlange klopjacht

De politie en het leger van Colombia hebben zaterdag tijdens een gezamenlijke operatie de leider van de beruchte drugsbende Clan del Golfo opgepakt. Het land had een...

DH | RST arrests two in fraud investigation linked to post-Irma cleanup at PJIA

PHILIPSBURG--On Friday October 22, 2021, the Recherche Samenwerkingsteam (RST) arrested two people and conducted searches at two houses and at the addresses of two businesses on Sint...
- Advertentie -