30 C
Willemstad
• zaterdag 2 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Asjes in dialoog met pers

HomeMediaAsjes in dialoog met pers
Tijdens persconferenties met de premier mogen telkens maar 2 vragen worden gesteld en moet de pers zich aan een eenzijdige gedragscode houden
Tijdens persconferenties met premier mogen telkens slchts 2 vragen worden gesteld, sluit Asjes pers uit en moet de pers zich aan een eenzijdige gedragscode houden. Foto | Persbureau Curaçao

Willemstad – Premier Ivar Asjes (Pueblo Soberano) zal komende maandag om 9.00 uur aan tafel zitten met de pers. Hierbij zullen de verschillende pijnpunten van vertegenwoordigers van de media, zoals aangegeven in een brief aan de minister-president, worden besproken.

Leden van de pers hebben afgelopen dinsdag een brief gestuurd aan Asjes waarin zij aangeven zich belemmerd te voelen in het uitoefenen van hun beroep. De minister-president heeft vorige maand een gedragscode geïntroduceerd die tijdens de persconferenties in Fòrti moet worden gehanteerd. In deze gedragscode wordt aangegeven wat de journalist die de persconferenties bezoekt mag dragen, hoe hij zich moet gedragen en hoe hij de minister(-president) moet aanspreken.

In de brief, die dinsdag naar de premier is gestuurd, wordt aangegeven dat de regering met het invoeren van de gedragscode zelf afbreuk doet aan ‘wat de media is, betekent en uitdraagt’.

,,De nieuwe opgelegde regels creëren voor journalisten een situatie waarin het uitvoeren van hun belangrijkste taak – het verzamelen, analyseren, onderzoeken en publiceren van nieuwsfeiten – wordt belemmerd. Daarbij is er met deze eenzijdige opgelegde ‘manier van handelen’ geen sprake van het uitgangspunt van ‘samen het volk op een transparante en correcte wijze tijdig te kunnen informeren’.”

De gedragscode van de regering kwam vlak nadat een verslaggever tijdens een persconferentie door de premier werd verzocht om de zaal te verlaten, nadat deze ‘een suggestieve vraag had gesteld’.

Vervolgens kreeg de journalist ook te horen dat hij voor de komende twee persconferenties geen uitnodiging zou ontvangen.

Tijdens een persconferentie van Asjes en PdVSAtopman Asdrúbal Chávez vorige week mochten alle leden van de pers gezamenlijk maar twee vragen stellen aan beide gezagsdragers.

Tijdens de persconferentie met de premier en de Nederlandse minister Frans Timmermans Buitenlandse Zaken deze week gebeurde hetzelfde. De leden van de pers hopen, door in dialoog te treden met de premier, tot een code te komen die goedkeuring van alle partijen kan dragen.

,,Het zou zelfs wenselijk zijn wanneer een overleg tussen de overheid en pers over deze code zou plaatsvinden. Zulks kan alleen maar ten goede komen van de uitvoering van ons beroep, uw functie en die van de regering.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties