Arubaanse premier kort eigen salaris met 8%

Premier Mike Eman van Aruba

Premier Mike Eman van Aruba

De Arubaanse premier Mike Eman levert 8% van zijn eigen salaris in. Hiermee wil hij een voorbeeld stellen dat de overheid de tering naar de nering moet zetten.
Dat schrijft het Arubaanse kabinet vanmiddag in een persbericht.
Eman’s staf levert 5 tot 8% in.
De premier is van plan om dit jaar het begrotingstekort te halveren. Daartoe heeft hij een pakket aan hervormingen en bezuinigingsmaatregelen naar het parlement gestuurd.

Groei

Nu de groei voor dit en komende jaren op structureel circa 3% wordt geraamd en de werkloosheid afneemt, is er voldoende fundament voor een ingrijpend ombuigingsprogramma om de overheidsuitgaven terug te dringen’, staat er in het persbericht te lezen.

Het programma is zo opgesteld dat de maatregelen geen negatief effect hebben op de economische groei.
Zo wordt de leeftijd voor de algemene ouderdomsuitkering stapsgewijs verhoogd van 60 naar 65 jaar terwijl de premie met 2% stijgt.
Ook voor ambtenaren gaat de pensioenleeftijd naar 65.
Voor ministers gaat de maatregel per 1 januari 2015 in.
Het personeelsbestand van de overheid wordt nog dit jaar met zo’n 6% ingekrompen.
Aan alle aangekondigde hervormingen en bezuinigingen liggen sociale akkoorden met de werkgeversorganisaties en vakbonden ten grondslag.
Om die te betrekken bij het bestrijden van de crisis heeft de regering naar voorbeeld van het Nederlandse poldermodel een Sociale Dialoog ingesteld.

Begrotingsevenwicht
Het kabinet is met de sociale partners overeengekomen om uiterlijk in 2017 een begrotingsevenwicht te bereiken.
Daartoe wordt in de Arubaanse Staatsregeling een zogeheten ‘Balanced Budget Rule’ opgenomen die het toekomstige regeringen niet toestaat nieuwe begrotingstekorten te laten ontstaan.
Naast het ombuigingsprogramma blijft het kabinet Eman onverminderd werken aan het uitbouwen van Aruba tot ‘handelsgateway’ tussen Nederland/Europa en Latijns-Amerika, zo benadrukt het kabinet.
TNO, Schiphol, Philips en het Scheepvaart- en Transportcollege zijn voorbeelden van bedrijven die het eiland reeds als basis gebruiken om hun diensten in de regio te etaleren.
Samen met de KLM wil het kabinet van luchthaven Reina Beatrix een ‘megaknooppunt’ maken.
En om de sterk toenemende vraag naar containeroverslag op de trans-Atlantische route te faciliteren neemt Aruba in 2016 een nieuwe containerhaven in gebruik.

Bron: ANP

2 Reacties op “Arubaanse premier kort eigen salaris met 8%

  1. heel goed voorbeeld.
    zou Asjes ook kunnen doen, zidat de vakbonden wat minder reden hebben om te ageren tegen loonmaatregelen bij de overheid.

  2. Marcia de M.

    Voorbeeld voor die especuladores hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *