27 C
Willemstad
• zaterdag 15 mei 2021 00:18

Telegraaf | ’Vakantie naar Aruba en Curaçao mag ook weer’

Yteke de Jong en Koen Nederhof AMSTERDAM - Het reisadvies voor Aruba en Curaçao gaat op geel. Dat bevestigt het Arubaanse bureau voor Toerisme. Eerder deze week werd...

Democracy now! | Friday, May 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Eerste stap naar vaste muziekles op school

Curaçao heeft een eerste stap gezet op weg naar structureel muziekonderwijs in het lesprogramma op de basisscholen, zo meldt het Curaçaohuis in Den Haag in een post...

Nu.cw | Gerstenbluth waarschuwt: ‘Stijging besmettingen in korte tijd nog steeds mogelijk’

Rick Hart Epidemioloog Izzy Gerstenbluth waarschuwt voor een hausse in besmettingen in korte tijd. Dinsdag en woensdag rapporteerde de afdeling Epidemiologie geen besmettingen, maar gisteren waren het er...

PBC | Zondag ode aan jarige Maxima op de Emmabrug

Persbureau Curacao Randal Corsen speelt komende zondag koningin Maxima toe voor haar 50ste verjaardag vanaf de Emmabrug op Curaçao. Hij doet dat samen met Jadah van Dijk en Tania...
- Advertisement -spot_img

Aruba | Het uitvinden van Nieuws

HomeLandenArubaAruba | Het uitvinden van Nieuws

Column Renée van Aller en John de Vries

Gissen is missen
Gissen is missen

Gissen is missen
In deze financieel benarde tijden is goed nieuws schaars. Dat is lastig voor de regering, want slecht nieuws kan gemist worden als kiespijn. Veel nieuws wordt uitgevonden omdat politieke partijen elkaar constant in een slecht daglicht stellen onder het motto:

“Wie een kuil graaft voor een ander, is niet te lui om te werken.”

De begroting wordt voorlopig niet getekend, het CFT krijgt benard de minimale medewerking omdat onze autonomie zo deerlijk is vertrapt door Nederland. Maar ongekende redding is nabij. In de Arubaanse territoriale water zijn gas, olie en nog verborgen bodemschatten bijna zeker aanwezig. Die wateren overlappen met de Venezolaanse wateren. Een autonome aanvaring met president Maduro ligt dus in het verschiet, als er daadwerkelijk iets gevonden wordt. In ieder geval is de benzineprijs tijdelijk verlaagd en de recente heropening van Hooters met allemaal voluptueuze en tantaliserende dames met een duizelingwekkend decolleté stemmen ons opgewekt. Is er sprake van:

Meten is weten, gissen is missen en gokken is dokken?

Een miraculeuze groene toekomst cadeau
Volgens de Diario van 20 augustus 2014 is politiek:

“het voldoen aan de wensen van de samenleving. Het is ook integer handelen en aangesproken willen en kunnen worden op het bestuurlijk handelen, presteren en het al dan niet bereiken van de beloofde doelen.”

Wellicht is de definitie te liberaal geformuleerd, want daar voldoet de politiek in geen enkel land aan. Vooral gegeven beloftes nakomen, is lastig. Zoals de fameuze Nederlandse tegeltjeswijsheid stelt: Veel beloven en weinig geven doet de gek in vreugde leven. Er moet worden bezuinigd maar de overheid heeft zichzelf constant comfortabel uitgebreid. Ondersteuning van friends & family is gangbaar bij alle regeringen. Ook worden de cijfers regelmatig naar beneden bijgesteld en heeft DHM/DPO andere cijfers dan de CAD, het CBS of de departementen afzonderlijk. Of daarbij de werknemers gerekend zijn, die om politieke redenen thuis zitten en de coördinatoren is onbekend. Duidelijk is dat het beslag dat de overheid zelf op de algemene middelen legt veel te groot is en dringend verminderd moet worden. Daar de cijfers cosmetisch worden aangepast is onbekend of de opgegeven cijfers correct zijn.

CBS Statistisch Jaarboek 31 december 2012

Aantal coördinatoren MEP-AVP

Aantal coördinatoren MEP AVP
Dienst 2009 2013
Minister-President 17 137
Justitie 21 43
Toerisme 13 27
Volksgezondheid 15 19
Arbeid/Cultuur 15 11
Financiën/Economie 6 4
Infrastructuur etc. 19 73
Totaal 106 373

 

Volgens de begroting van 2014 zouden deze raadgevers het Land Afl. 46 miljoen florin kosten. Of daar de 20 personen die voor de Ministerraad werken ook onder vallen is onbekend. Het CFT zou hebben vastgesteld dat nog eens driehonderd orakels worden betaald uit de post Crediteuren, zoals radiostations, tv-stations en dagbladen die gunstig, opportuun en lovend berichten over de regering. Op de aangestelde coördinatoren is voor zover bekend niet bezuinigd. Waarom niet?

Werkloosheid
De werkloosheid was volgens het CBS in 2013: 7.6% van de beroepsbevolking, in 2012 was het 9.6%. In 2011 was de werkloosheid 8,9%, in 2010: 10,6% en in 2009: 10,3%. Dat is hoog. Recent stelde de CBS de cijfers naar boven bij. Volgens de regering daalde de werkloosheid consequent in de afgelopen jaren. Gezien de financiële tekorten, de economische krimp en de gevolgen daarvan voor de werkgelegenheid, zal de werkloosheid waarschijnlijk toenemen. Dat betekent minder inkomsten voor de overheid. Inkomsten uit toerisme stijgen echter weer aanzienlijk in 2014, zoals elk jaar, meldde de verantwoordelijke minister gelukkig. De cijfers die de overheid publiceert worden zelden feitelijk onderbouwd. Werknemers bij de overheid worden vaak aangesteld om politieke redenen waardoor ze niet altijd voldoen aan de vereiste kwaliteiten. Hoe dit systeem te veranderen als de burgers dit verwachten van de bestuurders?

Paard van Troje
Wellicht kan de overheid de briljante werkwijze van het Nederlandse Financieele Dagblad (FD) toepassen om de inkomsten onopvallend te verhogen. De krant heeft een solide reputatie, evenals de regering. Dat helpt als noodmaatregelen geboden zijn. Het dagblad werft intensief klanten met het afsplitsen van delen van de krant, die aparte abonnementen onafwendbaar maken. Duidelijke informatie over de abonnementstarieven en bijkomende kosten wordt niet gegeven. Die blijken achteraf pas duidelijk te worden. Ook jaarabonnementen blijken halfjaarlijks te zijn. Verhoging van tarieven en kosten wordt toegepast zonder uitleg. De noodzakelijkeinformatie ontbreekt. De klanten moeten wachten op betaling van (on)bekende kortingen. De krant streeft er discreet naar om alle betalingen via automatische incasso verplicht te stellen. Daardoor kan geleend worden van de klanten zonder vergoeding. Andere manieren van betaling door de klant dan het ‘verplichte incasso’ beloont de krant met aanzienlijke additionele administratieve kosten. De grond daarvoor is dat het een gunst is om klant te mogen zijn van het FD. Lastige klanten die reclameren worden genegeerd, óók als ze opzeggen. Soms worden ze afgescheept met een nietszeggend antwoord. Wel stuurt de kwaliteitskrant altijd een obligate en voorgeprogammeerde spijtbetuiging bij opzegging. Dat stelt niets voor, maar oogt voorkomend. Immers noblesse oblige.

De regering kan automatisch incasso’s van utilities, Serlimar, schoolgelden en belastingen verplicht stellen. Andere wijzen van betalingen worden verhoogd met minstens een bedrag van Afl. 25,- aan administratieve kosten. De schulden aan crediteuren kunnen verder oplopen. Want het is een gunst de overheid als klant te hebben. Daar mag wel wat tegenover staan. De nood is hoog dus het ambtenarenpensioenfonds wil graag nog een aanzienlijk bedrag lenen.

Deskundigen weten altijd raad in financieel krappe tijden, ook als later de rekening wordt gepresenteerd. Maar dan zijn de huidige bestuurders al lang vervangen. De zittende bestuurders wijzen dan beschuldigend naar de niet meer verantwoordelijke bestuurders van toen! Een sublieme toepassing van het paard van Troje, een uitkomst voor de vlag die de lading niet dekt.

©2014 Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Op alle artikelen ligt het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2014

1 reactie

 1. Het lijstje van coördinatoren is een goed voorbeeld van de valse verkiezingsbeloften die de AVP aan de bevolking voor spiegelde.
  Het werd de MEP altijd verweten dat zij baantjesvullers waren in het ambtenarenapparaat. Ook de OB zou nodeloos zijn.

  De AVP belofte dat deze zaken onder het bewind van de AVP zouden veranderen heeft de AVP gestand gedaan. En hoe…

  A. Ruim 250 meer zakkenvullers (parasieten)
  B. Ruim 1.000 meer ambtenaren
  C. OB naar 2% of mee
  D. Extra AZV toeslag van 1% ((die de AZV nooit zal krijgen)

  En zo kunnen we het hele alfabet aanvullen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties