28.9 C
Willemstad
• woensdag 12 mei 2021 09:56

PBC | Steekpartij in de SDKK

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De SDKK-gevangenis is opnieuw opgeschrikt door een geweldsincident. In blok 7 werd gisterochtend een gevangene door een medegevangene in zijn linkerbeen gestoken. De steekpartij...

PBC | Twaalf partijen willen meedoen aan Arubaanse verkiezingen

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Twaalf politieke partijen hebben officieel laten weten mee te willen doen aan de statenverkiezingen van 25 juni op Aruba. Ze hebben hun kandidatenlijsten ingediend...

PBC | Bonaire gaat testen op de luchthaven

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Bonaire is van plan om eind van de maand coronatesten uit de voeren voor aankomende reizigers op de luchthaven. Het gaat dan om een...

ParadiseFM | ‘Curaçao blijft oranje’

Nederlanders kunnen weliswaar binnenkort weer op vakantie, maar Curaçao en de andere Caribische eilanden van het Koninkrijk behouden hun code oranje. Dat betekent dat de Nederlandse overheid...

ParadiseFM | CMC pakt de draad weer op

CMC pakt deze week de reguliere zorg weer op. Vorige week werd al begonnen met urgente oncologische ingrepen. Deze week worden de eerste uitgestelde operaties en behandelingen...

ParadiseFM | Geen nieuwe besmettingen, één coronapatiënt overleden

Er is niemand positief getest op het coronavirus afgelopen dag. Het is voor het eerst sinds februari dat er geen nieuwe coronabesmettingen werden gemeld op Curaçao. Wel...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAD | Koppigheid directeur nekt ziekenhuis

AD | Koppigheid directeur nekt ziekenhuis

Archief: 18-09-2008

Ijselmeer ziekenhuizen Nederland
Ijselmeer ziekenhuizen Nederland

[ANALYSE] Door maandenlang geen maatregelen te nemen tegen levensgevaarlijke infectierisico’s op de operatiekamers, bracht de directie van de IJsselmeerziekenhuizen niet alleen honderden patiënten in gevaar.

Ook de toekomst van de klinieken in Lelystad en Emmeloord staat nu op het spel.

Op gezag van de Inspectie voor de Gezondheidszorg gingen de zeven operatiekamers gisteren voor maanden op slot vanwege onacceptabele infectierisico’s. Het gaat niet om een incident, of om een gevaarlijke bacterie die er ineens was.

Het gaat om een veiligheidsprobleem waarvan de belangrijkste baas van het ziekenhuis, Gersji Rodrigues Pereira, al maanden op de hoogte was. En toch greep hij niet in. Nooit eerder was er in ziekenhuizen zoveel aandacht voor de veiligheid van patiënten. Een ziekenhuisdirecteur die het belang daarvan negeert, diskwalificeert zich.

Al jaren worden de IJsselmeerziekenhuizen, ontstaan uit een moeizame fusie tussen klinieken in Lelystad en Emmeloord, geteisterd door financiële problemen, geruzie onder medisch specialisten, bestuurscrises en een tanend vertrouwen van patiënten. Niet zelden kwam de vraag op of er nog wel plaats is voor de IJsselmeerziekenhuizen. Maar met lapmiddelen en gulle leningen van gemeenten modderden de centra door.

Met de huidige crisis forceerde bestuursvoorzitter Pereira onbedoeld het antwoord op de wezensvraag. En dat luidt: Flevoland kan best zonder IJsselmeerziekenhuizen. Patiënten die nu niet meer in Lelystad of Emmeloord kunnen worden geopereerd, verkassen immers moeiteloos naar andere ziekenhuizen. Zelfs de spoedeisende zorg komt niet in gevaar.

De uitzichtloze situatie van de IJsselmeerziekenhuizen tekent zich het scherpst af in de vestiging Emmeloord. Patiënten in de Noordoostpolder stappen massaal over naar het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Zo massaal dat Sneek een dependance bouwde in Emmeloord. Toen de dependance te krap bleek, stelde het Antonius voor de Emmeloord-vestiging van de IJsselmeerziekenhuizen over te nemen. Pereira weigerde. ,,Ik verkoop het ziekenhuis niet aan een concurrent.”

In het licht van de jongste ontwikkelingen blijkt die beslissing een kapitale inschattingsfout. De opbrengsten van de verkoop had Pereira kunnen investeren in betere operatiekamers in Lelystad. Sluiting van het complex was dan vermoedelijk niet nodig geweest.
Gemeenten, provincie en vakbonden, die nu in koor het vertrouwen in Pereira opzeggen, zouden er goed aan doen het afstoten van Emmeloord nog eens onder de loep te nemen. Die verkoop kan de redding zijn van het IJsselmeerziekenhuis, in Lelystad.

Bron: Algemeen Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. De PS die het zo goed voor heeft met het volk van Curacao zegt met deze benoeming: jullie kunnen allemaal creperen.
    De PS heeft het ware gezicht laten zien….

  2. Dezelfde man werd niet als directeur van het ziekenhuis te st Maarten geaccepteerd. Deed recent consultancy werk aangaande de Taamskliniek voor Whiteman de huidige minister , en krijgt nu dus een functie om het alhier te gaan `inspecteren`. Hebben we een winnaar?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties