28 C
Willemstad
• zondag 23 juni 2024

Extra | Journaal 21 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, June 20, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, June 19, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Archief: De Spelonk Case

HomeNieuwsArchief: De Spelonk Case

De zaak Spelonk krijgt internationale aandacht

door Johny » do 19 aug 2010, 08:11

Op Bonaire werden dinsdag twee verdachten vrijgesproken. Zij zaten zo’n zes maanden vast, verdacht van betrokkenheid bij de bovengenoemde zaak. Totdat DNA-onderzoek ontlastend bewijs leverde was er geen reden om aan hun betrokkenheid te twijfelen, omdat een van de verdachten een bekentenis had afgelegd en daarin de andere belastte.

Van dit geval heeft de officier van justitie ongetwijfeld een enorme kater overgehouden. “Zowel het OM als de recherche heeft een les geleerd”, zegt hij. Maar is het echt zo simpel?

Volgens berichtgeving klaagden verdachten op Bonaire er regelmatig over dat rechercherende politiemensen de cellen van de oude politiewacht in Rincon als pressiemiddel gebruikten. Zij zouden daar geïsoleerd worden om hen aan het praten te krijgen. Met de druk die op hen werd uitgeoefend zouden zij op den duur feiten toegeven die zij in werkelijkheid niet hadden begaan. De politie beloofde ook dat zij uit de cel in Rincon gehaald en naar Playa teruggebracht zouden worden, mits zij de hun voorgeschoven (willekeurige) verklaringen ondertekenden. In een ingezonden brief, verschenen in de Amigoe op 23 februari 2008 onder de titel Het Cellencomplex in Rincon en meer, een reactie op een berichtgeving in de Extra van 14 februari 2008, waarschuwde ik voor de mogelijke repercussies van de stelling van een officier van justitie, dat zolang er geen opnames werden gemaakt van de verhoorsessies, hij de politie geloofde en niet de verdachten. Volgens mij gaf hij hiermee namelijk groen licht aan enkele politiemensen om hun rechtsverkrachtende praktijken voort te zetten.

Dat iemand uit vrije wil een valse bekentenis aflegt in een grote, ernstige strafzaak hou ik voor mogelijk. Dan hebben wij het wel over een van die bizarre gevallen, onderzoeksmaterie voor psychologen en psychiaters. Maar laten wij onszelf niet voor de gek houden. Ina Post heeft echt geen vrijwillige bekentenis afgelegd. Zij bezweek voor de afschuwelijke druk van verhoorders en bereikte een punt waar zij bereid was alles te ondertekenen wat haar voor de neus werd geschoven. Zo erg was zij er mentaal aan toe. In de Puttense moordzaak legden in totaal vier personen een valse bekentenis af. Vier mensen! Vrijwillig, hoezo? Het is inmiddels bekend dat zij niets van doen hadden met de zaak. In de Bonairiaanse zaak-Spelonk, de megadwaling van de Nederlandse Antillen, werd Nozai Thomas onder zo’n beestachtige druk gezet dat hij een bekentenis aflegde. De details voor zijn telkens veranderende verhalen kreeg hij voornamelijk van de verbalisanten. Nozai (8 jaar cel) ging in de avond van de dubbele moord zijn huis niet uit. Vader, moeder en zus evenmin. Overigens was Nozai aan het internetten. Hij kwam later terug op zijn eerdere verklaringen, maar net als in het geval van Putten geloofde niemand hem, noch zijn familie. De eveneens onterecht veroordeelde Andy ‘Kabes’ Melaan werd 44 dagen lang gemarteld in het cellencomplex in Rincon. Onmacht en wanhoop hielden hem gezelschap in die periode. Hij trotseerde echter de gruwelijke rechtsverkrachting en werkte niet mee aan de farce. Het resultaat: 24 jaar cel.

Kan het zijn dat dezelfde groep politiemensen die op de proppen kwam met de ‘bekentenis’ van Nozai Thomas het aanvankelijke ‘succesje’ boekten met de verdachte in de zaak-Peu? Hoe groot is de groep politiemensen die meent wat voor middelen dan ook te kunnen aangrijpen om Bonairiaanse burgers naar willekeur te doen opsluiten? Een diepgaand onderzoek naar de gang van zaken op Bonaire is op zijn plaats, want zolang er geen waarborgen geboden kunnen worden voor een eerlijk strafrechtelijk onderzoek is er geen reden om ‘Leve de Rechtsstaat’ te juichen.

——————————————————————————–

 

Re: De zaak Spelonk krijgt internationale aandacht

door Johnb » ma 01 nov 2010, 12:26

http://www.waarheidsvinding.com/

Hou deze website in de gaten Hier zal een eerste zaak (de zaak spelonk) compleet aan de kaak gesteld worden. De aanvragen voor herziening zijn in de maak en zowel gerecht als OM als OJ zullen met deze zaak niet blij worden. Deze zaak is een schoolvoorbeeld wat justitie momenteel doet met ons burgers.

——————————————————————————–

door Johnb » do 02 dec 2010, 11:28

LAST UPDATE

Onze advokaten deden een verzoek bij het Gemeenschappelijk Hof om enkele gegevens vrij te geven waaruit zou blijken dat in de zaak Speelonk vreselijke dwalingen zijn begaan. Nu blijkt dus dat ook het Gemeenschappelijkhof er alles aan zal doen om tegen te werken om de zaak uit te zoeken.

Weer een duidelijk teken dat er dus wat te verbergen is. Niet dat het nu stopt maar is het juist een reden dat er door gegaan moet worden.

En in deze mensen moeten we nog vertrouwen hebben en dan denken dat we beschermd worden door een rechtssysteem!

——————————————————————

 

Re: De zaak Spelonk krijgt internationale aandacht

door Johnb » do 30 dec 2010, 12:49

Vandaag kregen we het geweldige bericht dat de zeer bekende topadvocaten van Nederland, Prof. Dr. Mr. Geert-Jan Knoops heeft zich bereid verklaard pro-deo mee te willen werken aan de herzieningsaanvraag van Andy en Nozai. Hij was ook de advocaat van Ina Post en de beide verdachten in de Puttense Moordzaak.

Ook hij schaart zich nu achter die mensen die weten dat er veel verschrikkelijke dwalingen zijn op onze eilanden en dat dat eens aan de kaak moet worden gesteld.

Dat deze man mee doet getuigd dat er werkelijk iets goed mis is. Zeer binnenkort zal de Nederlandse pers uitgebreid ingaan op de misstanden in deze zaak Speelonk.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties