Simpele vergelijking van totale kosten bewijzen voordeliger gebruik generatoren
Willemstad – Het gebruik van de Aggreko’s door Aqualectra om elektriciteit op te wekken is niet duurder dan het inzetten van de units 10 en 11 van Aqualectra zoals vakbond SEU claimt.
Advertentie
Sharo Bikker, woordvoerster van het elektriciteitsbedrijf, spreekt namens de directie uit te begrijpen dat veranderingen weerstand oproepen, maar dat alle betrokken partijen waaronder de vakbonden op volwassen en verantwoordelijke manier moeten bijdragen aan de veranderingen die het voortbestaan van het bedrijf moeten garanderen.
De vakbond voor stafpersoneel bij Aqualectra (SEU) stelde vorige week in een schriftelijke verklaring dat Aqualectra maandelijks circa 3,5 miljoen gulden extra aan brandstof moet betalen en circa 2 miljoen dollar voor de huur van Aggreko’s (generatoren), of ze wel of niet gebruikt worden.
Volgens de vakbond bewees dit dat er sprake is van wanbeleid bij de overheidsnv. Aqualectra spreekt deze beweringen nu tegen in een officieel persbericht aan de media en geeft aan dat een simpele vergelijking van de totale kosten van de productie van stroom door de Aggreko’s en de units 10 en 11 bewijzen dat het Aqualectra voordelig uitkomt om de generatoren te gebruiken.
,,Een structurele oplossing zit in een investering in nieuw materiaal, en om dit soort investeringen te kunnen doen moeten we onze kosten bedwingen waaronder de personeelskosten. We gaan dan echt geen gebruik maken van productievormen die de bevolking meer geld kosten en onbetrouwbaar zijn”, aldus Bikker.
In de vergelijking in het persbericht staat te lezen dat de productie van 24 gigawatt elektriciteit door de Aggreko’s 12,8 miljoen gulden kost inclusief personeelskosten, terwijl dezelfde productie door de units 10 en 11 14,2 miljoen gulden kosten inclusief onderhoud en exclusief personeelskosten.
29 Gigawatt elektriciteit kost respectievelijk 14,8 miljoen met de Aggreko’s en 17,3 miljoen met de units 10 en 11.
Hoe deze bedragen zijn berekend, wordt overigens niet gepubliceerd in het bericht van het bedrijf.
,,Uit deze vergelijking blijkt duidelijk dat het gebruik van de Aggreko’s een verantwoordelijk beleid is dat erop gericht is om de stroomprijzen zo laag mogelijk te houden voor de bevolking.
Als we de units 10 en 11 in operatie nemen lopen we ook het risico dat ze vanwege hun ouderdom problemen kunnen veroorzaken in de toekomst die geld zullen kosten om op te lossen terwijl er dan ook stroomtekort is met alle economische gevolgen van dien”, aldus Bikker.
Aqualectra gaat in het bericht niet in op de aantijgingen van SEU dat voor de Aggreko’s duurdere diesel wordt gebruikt in plaats van de aangekondigde goedkopere en zwaardere brandstof.
SEU stelde dat deze generatoren nu al enige maanden diesel gebruiken omdat de generatoren als gevolg van het gebruik van de goedkopere, maar zwaardere brandstof begonnen te haperen, en er noodgedwongen overgeschakeld moest worden op de duurdere diesel.
Bron: Antilliaans Dagblad
Advertentie