30 C
Willemstad
• dinsdag 3 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

Aqualectra: Aggreko’s niet duurder

HomeMediaAqualectra: Aggreko’s niet duurder

Simpele vergelijking van totale kosten bewijzen voordeliger gebruik generatoren

Aggreko’s

Willemstad – Het gebruik van de Aggreko’s door Aqualectra om elektriciteit op te wekken is niet duurder dan het inzetten van de units 10 en 11 van Aqualectra zoals vakbond SEU claimt.

Advertentie

Sharo Bikker, woordvoerster van het elektriciteitsbedrijf, spreekt namens de directie uit te begrijpen dat veranderingen weerstand oproepen, maar dat alle betrokken partijen waaronder de vakbonden op volwassen en verantwoordelijke manier moeten bijdragen aan de veranderingen die het voortbestaan van het bedrijf moeten garanderen.
De vakbond voor stafpersoneel bij Aqualectra (SEU) stelde vorige week in een schriftelijke verklaring dat Aqualectra maandelijks circa 3,5 miljoen gulden extra aan brandstof moet betalen en circa 2 miljoen dollar voor de huur van Aggreko’s (generatoren), of ze wel of niet gebruikt worden.
Volgens de vakbond bewees dit dat er sprake is van wanbeleid bij de overheidsnv. Aqualectra spreekt deze beweringen nu tegen in een officieel persbericht aan de media en geeft aan dat een simpele vergelijking van de totale kosten van de productie van stroom door de Aggreko’s en de units 10 en 11 bewijzen dat het Aqualectra voordelig uitkomt om de generatoren te gebruiken.

,,Een structurele oplossing zit in een investering in nieuw materiaal, en om dit soort investeringen te kunnen doen moeten we onze kosten bedwingen waaronder de personeelskosten. We gaan dan echt geen gebruik maken van productievormen die de bevolking meer geld kosten en onbetrouwbaar zijn”, aldus Bikker.

In de vergelijking in het persbericht staat te lezen dat de productie van 24 gigawatt elektriciteit door de Aggreko’s 12,8 miljoen gulden kost inclusief personeelskosten, terwijl dezelfde productie door de units 10 en 11 14,2 miljoen gulden kosten inclusief onderhoud en exclusief personeelskosten.
29 Gigawatt elektriciteit kost respectievelijk 14,8 miljoen met de Aggreko’s en 17,3 miljoen met de units 10 en 11.
Hoe deze bedragen zijn berekend, wordt overigens niet gepubliceerd in het bericht van het bedrijf.

,,Uit deze vergelijking blijkt duidelijk dat het gebruik van de Aggreko’s een verantwoordelijk beleid is dat erop gericht is om de stroomprijzen zo laag mogelijk te houden voor de bevolking.
Als we de units 10 en 11 in operatie nemen lopen we ook het risico dat ze vanwege hun ouderdom problemen kunnen veroorzaken in de toekomst die geld zullen kosten om op te lossen terwijl er dan ook stroomtekort is met alle economische gevolgen van dien”, aldus Bikker.

Aqualectra gaat in het bericht niet in op de aantijgingen van SEU dat voor de Aggreko’s duurdere diesel wordt gebruikt in plaats van de aangekondigde goedkopere en zwaardere brandstof.
SEU stelde dat deze generatoren nu al enige maanden diesel gebruiken omdat de generatoren als gevolg van het gebruik van de goedkopere, maar zwaardere brandstof begonnen te haperen, en er noodgedwongen overgeschakeld moest worden op de duurdere diesel.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties