28 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 11:44

ParadiseFM | Plachi di dia dinsdag opgeheven; avondklok blijft

De ‘plachi di dia’-regeling wordt vanaf dinsdag 11 mei opgeheven. Dat heeft premier Rhuggenaath vanmiddag bekend gemaakt.  Op Moederdag 9 mei en maandag 10 mei is de...

PBC | Coronamaatregelen eerder dan verwacht versoepeld

Persbureau Curacao Vanaf dinsdag 11 mei zullen de coronamaatregelen op Curaçao worden versoepeld. Eerst zou dat over negen dagen, op 17 mei zijn. Volgens demissionair premier Eugene Rhuggenaath...

PBC | Zondag kans op regen en onweer

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een storing die naar verwachting de lokale eilanden in de komende 24 tot 36 uur zal treffen, bevindt zich momenteel boven het zuidoosten van...

AVC | ‘Toezicht op financiële instellingen Curaçao is te vrijblijvend’

Servaas Houben en Ronald Ketellapper | Achterkant van Curacao Het toezicht in Curaçao op financiële instellingen is te vrijblijvend, verouderd en houdt onvoldoende rekening met de risico’s waaraan...

ParadiseFM | “Eiland heropent dinsdag”

De meeste sectoren op het eiland mogen dinsdag weer open. Dat melden bronnen aan Paradise FM. Om 16 uur worden de details bekendgemaakt tijdens een ‘relato di...

ParadiseFM |‘Nationale assemblee’ moet eiland post-corona vormgeven

Komende maandag, dinsdag en vrijdag praat de overheid met diverse belangengroepen over de vraag ‘hoe verder, nadat een groot deel gevaccineerd is’. Dat vertelde premier Rhuggenaath vandaag tijdens...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAmigoe | Antwoorden op vragen Wiels druppelen binnen

Amigoe | Antwoorden op vragen Wiels druppelen binnen

met 31 vragen

Helmin Wiels op 2 mei 2013 tegen Margriet Marbus van NRC Handelsblad:  Ik ben in de politiek gegaan om de corruptie weg te vagen. En die zit hier op Curaçao diep. Bankiers, register-accountants, projectontwikkelaars: op het oog nette bedrijven zitten er tot over hun oren in. En politici: die ook. Ik moet orde op zaken stellen. Ik ben het antwoord van het volk op deze dingen.”

WILLEMSTAD — Vijftien maanden na de dood van politiek leider van de PS, Helmin Wiels, worden de antwoorden op een aantal vragen die hij al op 3 mei vorig jaar, twee dagen voordat hij werd doodgeschoten op het strand bij Marie Pompoen, naar de Staten gestuurd.

Op 3 mei vorig jaar stuurde Wiels 31 vragen naar de ministers José Jardim van Financiën, Steven Martina van Economische Ontwikkeling, Earl Balborda van Telecommunicatie en Nel – son Navarro van Justitie.

De vragen hadden betrekking op Robbie’s Lottery, van Loterijbaas Robbie dos Santos, die verdachte is in de onderzoeken Bientu (grootschalig witwassen van geld, valsheid in geschrifte en belastingontduiking) en Maximus (intellectuele daders van de moord op Wiels).

Via SMS2Win, dat ook van Robbie’s Lottery is, kunnen personen door een tekstbericht te sturen via het netwerk van telecombedrijf UTS een elektronisch lot kopen, om mee te doen aan de trekking van Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK).

Een meerderheid van de vragen die Wiels had gesteld waren al beantwoord, maar er bleven nog een viertal vragen over. Deze werden door Stanley Palm, die inmiddels Martina was opgevolgd als minister van Economische Ontwikkeling, op 29 november vorig jaar doorgestuurd naar FWNK ter beantwoording.

Op 10 februari stuurde FWNK de antwoorden naar de minister, die ze pas vorige week, op 30 juli, heeft doorgestuurd naar de Staten. Het betreft vragen 11a, 11b, 11d en 19. In vragen 11a, b en d vraagt Wiels of UTS en Robbie’s Lottery de vergunningsrechten aan FWNK en de extra trekking afdragen en of Robbie’s Lottery de bijdrage in het waarborgfonds stort.

Volgens FWNK is Robbie’s Lottery bij de wet verplicht om de vergunningsrechten aan de Landsontvanger af te dragen. UTS, zegt FWNK, is geen vergunninghouder en komt ook niet voor op de lijst van vergunninghouders van FWNK.

FWNK zegt geen zicht te hebben op de afdrachten die bij de landsontvanger worden gedaan. Op de extra trekking die één keer per week plaatsvindt, rusten geen vergunningsrechten.

Elke vergunninghouder moeten volgens de wet apart een extra afdracht doen. Per eind december 2013 had Robbie’s Lottery geen openstaande schuld aan afdrachten voor de extra trekking, aldus FWNK.

Storting van de bijdrage in het waarborgfonds geschiedt, aldus FWNK, bij het departement van Financiën. Het departement maakt dit bedrag over aan FWNK. Het departement is ook bevoegd om achterstallige betalingen te innen.

In vraag 19 vraagt Wiels naar de negatieve gevolgen voor FWNK van de verkoop van nummerloten via SMS.

“Alle verkoop van nummerloten die illegaal gebeurt, is in het nadeel van FWNK. FWNK heeft geen zicht op de totale verkopen via SMS en kan dus geen raming geven van de hoeveelheid aan inkomsten die FWNK hierdoor misloopt.”

Bron: Amigoe

Naschrift KKC:

31 vragen Helmin Wiels van 3 mei 2013.

“Zijn de ministers op de hoogte van:

 1. Dat UTS toestemming heeft om lotjes en nummers te – Het systeem van haar slechtste kant – 189 verkopen zoals aangegeven in de ‘loterijverordening 1909’?
 2. UTS geeft de mogelijkheid om nummers te kopen via SMS, gebruikmakend van zijn datasysteem?
 3. UTS propageert publiekelijk het bedrijf van Robbie’s Lottery, als degene die deze manier van verkoop mogelijk maakt en activeert/bevordert?
 4. UTS saldo en krediet van GSM telefoongesprekken omzet in contant geld, om lokaal en internationaal nummers te kopen?
 5. UTS haar systeem ter beschikking stelt om legaal loten te kopen op
  nationaal grondgebied, afkomstig uit St Maarten, zoals gemeld Smartplay en Daily?
 6. Alle verkopers en doorverkopers van loten zijn gebon den aan de regels bepaald in de ‘loterij verordening 1909’ zoals het moet?
 7. UTS ook omzetbelasting op de nummerverkoop via SMS int?
 8. Of UTS omzetbelasting op de verkoop overdragen aan de bevoegde autoriteiten?
 9. Kan de Stichting Belasting Accountants Bureau een overzicht geven
  hoeveel belasting UTS en Robbie’s Lottery betalen over de verkoop van loten via SMS?
 10. Minderjarigen ook aan deze lotenverkoop via SMS mogen meedoen?
 11. UTS en Robbie’s Lottery dragen over of betalen; a) Vergunningsrechten FNWK b) Vergunningsrechten extra loterij c) Winstbelasting d) Waarborgfonds
 12. De volgende personen overtreden juridisch rechten en regels geldend op Curaçao, volgens de “loterij verordening 1909” daar ze gebruikmaken of anderen laten gebruiken de tarief van UTS en ook nog de tarief van SMS van UTS om loten te verkopen zonder de nodige vergunning?
 13. Dat de volgende personen juridisch betrokken zijn in de genoemde
  activiteiten en manoeuvres in punt 12, in deze zaak?
  – Smartplay N.V.
  — UTS N.V. / Antelecom N.V.
  – Radcom Corporation N.V.
  – Robertico A. Dos Santos persoonlijk of werkend onder Robbie’s Lottery Curaçao.
 14. Het verkregen geld lokaal circuleert of gaat het naar het buitenland gaat?
 15. Dit verkregen geld en transacties worden goed gekeurd en gecontroleerd door MOT?
 16. Heeft de Centrale bank van Curaçao en St. Maarten toezicht op het
  geldverkeer via dit systeem?
 17. Kunnen de ministers een indicatie geven van de “Money Trail” afkomstig van UTS?
 18. Kan de minister een overzicht geven van de verkoop grootte via SMS/UTS?
 19. Welke de gevolgen zijn voor FWNK?
 20. Een derde persoon in het systeem van SMS en UTS kan werken?
 21. Wat de winsten zijn die UTS ontvangt van deze operatie?
 22. Waar kan men deze winst kan vinden in de administratie van UTS?
 23. Kunnen alle lootjesverkopers gebruik maken van dit systeem?
 24. Wat zijn de regels en procedures voor geldverkeer buiten het land?
 25. Vanaf welke datum is UTS met deze transacties begonnen?
 26. Hoeveel werkbezetting zal verloren gaan in de sector lotenverkoop?
 27. Heeft UTS consensus dat lotenverkoop toestaat?
 28. Als punt 27 negatief is. Kan de minister ons doorgeven onder welke
  vergunning/ consensus doet UTS actief deel nemen aan de loterij?
 29. Onder welke vergunning / consensus doet Tele Curaçao lotenverkoop aanbieden en verkopen?
 30. Hoe worden de winsten afkomstig uit de loterij geboekt in de administratie van TeleCuraçao en kan de minister ons hier een overzicht van geven?
 31. Heeft de regering een mechanisme om het gokken via SMS te
  controleren?”

2013 05 03 – 31 Vragen Helm… by Knipselkrant Curacao

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties