28 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

AntilliaansDagblad | Wet vervangt noodverordening

Nieuwe besmettingen gerelateerd aan Curaçao

Kralendijk – Nu de Wet tijdelijke maatregelen Covid-19 op 1 december in werking is getreden, worden voortaan alleen de voorwaarden voor het reizen naar Bonaire in een noodverordening geregeld.

Gezaghebber Edison Rijna legde gistermiddag tijdens een persconferentie uit wat de wet in de praktijk betekent. Ook gaf hij een update over de stand van zaken rond Covid-19.

In het begin van de pandemie werden alle Covid-19-maatregelen in noodverordeningen geregeld. Nu de coronacrisis langer duurt, is het volgens de gezaghebber noodzakelijk om de zaken anders te regelen. Een noodverordening is namelijk alleen bedoeld als een tijdelijke oplossing. Alle maatregelen die met de verschillende risico’s en fases van Covid-19 te maken hebben, zijn nu in een ministeriële regeling geregeld. Op basis van deze ministeriële regeling kan de gezaghebber vanaf 1 december de nodige maatregelen treffen en deze in een gezaghebbersbesluit vastleggen. Als de situatie rond Covid-19 verslechtert, worden de maatregelen aangescherpt en wanneer het beter gaat worden ze juist versoepeld.

Rijna is blij dat er binnenkort begonnen kan worden met de vaccinatie tegen Covid-19 en dat ook Bonaire de beschikking krijgt over een vaccin. De overheid is zich volgens Rijna al aan het voorbereiden. GGD-arts Marian Luinstra-Passchier kan zich de twijfels over het vaccin voorstellen. ,,Maar nog nooit is er zoveel geld besteed en zijn er zoveel mensen betrokken geweest bij het ontwikkelen van een vaccin. We zijn niet over één nacht ijs gegaan en volgens mij is het vaccin veilig”, aldus Luinstra-Passchier.

Het luchtruim is nog gesloten voor vluchten vanuit de Verenigde Staten (VS). ,,Maar we zijn wel in overleg met Nederland over de mogelijkheid om vanaf 16 december weer toeristen vanuit de VS toe te staan”, zo legt Rijna tijdens de persconferentie uit. Over de situatie op Curaçao en wat dat voor Bonaire betekent is hij niet positief.

,,Laten wij ons aan de maatregelen houden zodat we geen avondklok hoeven in te stellen of het eiland droog te leggen zoals op ons buureiland gebeurd is.” Hij raadt iedereen af om naar Curaçao te reizen en hij weet niet of dat met de kerst wel weer mogelijk is.

Luinstra-Passchier vulde aan dat de nieuwe besmettingen van de laatste weken allemaal gerelateerd zijn aan Curaçao. Ze toonde zich positief over het feit dat we al langere tijd tussen de nul en vijf actieve gevallen hebben.

,,Het lage aantal besmettingen maakt het voor de afdeling Publieke Gezondheid makkelijker om alle contacten rustig na te trekken. ,,Nauwe contacten gaan meteen in quarantaine en mensen met klachten worden getest. Zo lang het blijft zoals nu kunnen we het beheersbaar houden.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...