AntilliaansDagblad | Wet paardenrace bijna klaar

Het is 2,5 jaar geleden dat Coral Games-directeur Johan Martina (Tam consultants, voormalig accountant van Robbie dos Santos) en minister van Financiën Gijsbertha (MAN) hun handtekening zetten onder een Memorandum of Understanding (MoU)

Willemstad – In juli van dit jaar kopte deze krant dat het wachten is op een wet voor paardenrennen. De minister van Financiën, Kenneth Gijsbertha (MAN), kon deze week tijdens de begrotingsbehandeling in de Staten melden dat er een kleine vooruitgang is in dit proces.

,,Het wetsvoorstel heeft langer geduurd dan verwacht maar ik kan de Staten informeren dat in de ministerraad deze week het advies van Wetgeving en Juridische Zaken (WJZ) is besproken en dat er een akkoord is. Het wetsvoorstel gaat nu naar de Sociaal-Economische Raad (SER) voor economische toetsing en daarna naar de Raad van Advies (RvA) en Staten. Het is belangrijk dat het proces voortgezet wordt want het geeft werk aan zeker 100 man”, aldus de minister.

De wetgeving gaat vooral over het toezicht op het wedden op paardenraces. De paardenrenbaan moet bij Landhuis Brievengat komen. Michael Monte is namens Coral Games belast met de uitvoering van het project. Hij investeert tien miljoen in de paardenrenbaan. De overige acht miljoen moet worden opgebracht door Amerikaanse investeerders.

Het project heet officieel Hipodromo International de Curaçao Almirante Brion en in juni van dit jaar werd bij het ministerie voor Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) een aanvraag voor een hindervergunning ingediend. Deze vergunning kan ook niet afgegeven worden zonder genoemde wetgeving. De opbrengsten uit de races worden overigens voornamelijk uit het buitenland verwacht doordat de Curaçaose renbaan verbonden wordt met goklocaties in de Verenigde Staten.

Monte eerder in deze krant: ,,Als de vergunningen er eenmaal zijn en de bouwwerkzaamheden van start kunnen gaan, staat het complex er in acht maanden tot een jaar. De renbaan, de stallen voor 300 paarden, het restaurant, de kliniek. Het project zal ‘gegarandeerd minstens 500 banen opleveren’, zegt Monte. Dat zijn onder andere jockeys, verzorgers en trainers. In de tweede fase wordt er bij de renbaan een hotel gebouwd met 250 kamers, waar bijvoorbeeld de eigenaren van renbanen kunnen logeren.”

Het is twee en een half jaar geleden dat Coral Games-directeur Johan Martina en minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN) hun handtekening zetten onder een Memorandum of Understanding (MoU).

Bron: Antilliaans Dagblad

13 Reacties op “AntilliaansDagblad | Wet paardenrace bijna klaar

 1. Samen met de 1000 koeien van Steven Martina moet dat wel lukken . Krijgen we hardlopende kalfjes

 2. Zita “Kabritu” gaat als eerste over de meent.

 3. Abraham Mossel

  DAGDROOM VERHAAL.
  Twintig jaar geleden toen ik nog in Nederland woonde had ik ook nog dravers en ren paarden, en toen al werden er veel banen in nl en europa gesloten, en hier zijn er weer een paar gladde boy’s die het onkruid hebben uit gevonden en weten nu al hoe zij die 18 miljoen moeten laten verdampen in hun eigen zakken, komt nooit een paard te rennen geloof mij maar. en daar durf ik wel op te wedden en win dan op zeker.

 4. Gegarandeerd 500 banen?
  Door de overheid gesubsidieerd?

  De CBCS garandeerde ook toezicht.
  We kregen Giro, Ennia en BDO .

  We kregen ook 1.000 koeien en spacetravel.

 5. Inderdaad, La Stiwz, een volstrekt kansloos project.

  Een paardenrenbaan is peperduur (niet eens de fysieke baan zelf maar de organisatie eromheen) en de interesse ervoor op het eiland zeer beperkt.

  Niet voor niets heb je nergens anders in de Caribean een paardenrenbaan en die van Panama bijvoorbeeld wordt zwaar gesubsidieerd door de overheid omdat ze zwaar verliesgevend is maar de overheid daar de werkgelegenheid ervan in stand wil houden.

 6. Met mijn al dan niet geringe economische kennis, realiteitszin en logica kan ik jullie vertellen dat dit niet gaat lukken.

  Misschien als alle paarden een Pegasus zijn, maar om ze nu iedere week, laat staan oedere dag met de KLM in te vliegen, heeft geen zin.

  Om lucratief paardenraces te organiseren op een bevolking van 160 k mensen waarvan 50k mensen nog niet weten hoe ze paard moeten schrijven, is een doodgeboren kindje.

 7. “Gegarandeerd 500 banen”. Hoe garandeert hij dat ? Met woorden alleen? Een garantie wordt gedekt met geld .

 8. Off shore betting,
  Off shore industrie.
  Rijst overslaan en herverpakken om toegang tot de Europese Unie te krijgen
  Nu hipodromo werkgelegenheid door betting.
  Staat een treetje hoger dan georganiseerde prostitutie.
  Wij houden ons in leven met degeneratieve inkomsten genererende werkverschaffing.
  De rode draad in het bestaansrecht van dit eiland is, is in gebonden afhankelijkheid dat faciliteren via een omweg, wat in dat
  land niet door de beugel kan.
  Goed voor het zelfrespect en de eigenwaarde van een natie.
  Altijd maar weer dat bungelen.

 9. Paardenraces, op dit diervriendelijke eiland! Goed plan zeg maarnietheus

 10. De minister zegt dat het werk zou geven aan 100 man.En Monte zegt dat het werk zou geven aan 500 man. Welk van beide is aan het dagdromen? En wie zou van het buitenland komen om deze paard rennen te zien en te gokken? Te absurd voor woorden! En een nieuwe witwas machine opgebouwd! Dit soort projecten heeft Curacao nu niet nodig!

 11. Het klink allemaal te mooi om waar te zijn .
  We gaan het beleven .
  Trouwens 300 paarden stallen enz , enz , enz
  Ook dit vind ik vreemd , heel vreemd

 12. Die Johan Martina is gewoon een drugsdealer.

 13. Een witwas industrie erbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *