AntilliaansDagblad | Vier prioriteiten president CBCS

Het nieuwe prioriteitenbeleid van Richard Doornbosch, president-directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS)

Willemstad – Richard Doornbosch, de president-directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft voor zichzelf vier prioriteiten gesteld toen hij ruim twee maanden geleden bij de CBCS begon.

Tijdens het programma Perspektiva op de zender Z86 wijdde Doornbosch hier verder over uit en zei: ,,Ik heb vier prioriteiten benoemd toen ik ja zei tegen deze klus. De eerste daarvan is om de regering van Curaçao en Sint Maarten bij te staan in deze coronacrisis. En dat heeft een veel grotere prominentie gekregen dan ik aanvankelijk misschien had ingeschat.

Het tweede is dat we een oplossing vinden voor de financiële instellingen die in de problemen verkeren.

De derde prioriteit is dat we het toezicht op een meer risico-gebaseerde manier gaan invullen; meer proactief en de vierde prioriteit is dat we gaan kijken naar de governance van de CBCS zelf. Dat we intern ook gaan kijken naar hoe we nu de checks and balances in de organisatie hebben ingericht; hoe we de besluitvorming nu doen en of dat conform de best practices is die er zijn voor de centrale banken. Dan vragen we het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om dat door te lichten en ons daarbij te helpen.”

Doornbosch heeft naar eigen zeggen voor de baan bij de CBCS gekozen om een positief verschil te kunnen maken ‘en die motivatie is met de coronaviruspandemie alleen maar groter geworden’.

,,Het is ongelooflijk als je bedenkt dat er 20 procent van de economie in 2020 verdwijnt en wat dat betekent voor de inkomens van mensen, wat dat betekent voor het bestuur van het land en voor de CBCS zelf”, aldus de president-directeur.

De coronacrisis heeft volgens hem drie fases: restrictieve maatregelen waardoor het niet mogelijk is om de economie weer aan te trekken (dit is de fase waar Curaçao zich in bevindt); wanneer een vaccin medio 2021 beschikbaar wordt; en de periode waarin de landen de middelen die ze hebben geleend terug moeten betalen.

Om deze fases op een goede manier te laten doorlopen, is externe financiering nodig, aldus Doornbosch. ,,Daarom is het een kans dat we in het Koninkrijk zitten waar die financiering aanwezig en beschikbaar is.”

Bron: Antilliaans Dagblad van 24 oktober 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *