26 C
Willemstad
• vrijdag 30 september 2022

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

Nu.cw | Vluchten gecanceld wegens orkaan Ian

Luchthavens en vliegtuigmaatschappijen annuleren vluchten vanwege orkaan Ian. Onder andere luchthaven van Aruba en American Airlines annuleren vluchten naar Florida en de westelijke Caribische luchthavens. American Airlines...

RO | Ruim 33 miljoen euro voor duurzame elektriciteit Caribisch Nederland

Het kabinet stelt 33,6 miljoen euro beschikbaar voor een versnelde overstap op duurzame elektriciteit in Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Daarmee wordt binnen 3 jaar gemiddeld zo’n...

AntilliaansDagblad | Vertrek 13 werknemers TeleCuraçao

TeleCuraçao concurreert vooral met het particuliere TV Direct (Direct Media Curaçao van Jachmin Pinedo Productions nv).

Willemstad – General manager Hugo Lew Yen Tai van TeleCuraçao bevestigt dat onlangs van een flink aantal collega medewerkers afscheid is genomen. Het betreft ‘vrijwillig ontslag met wederzijds goedvinden’, aldus de manager van de nationale televisiezender.

Berichten via sociale media melden dat het om in totaal 20 personeelsleden zou gaan. Lew Yen Tai geeft desgevraagd tegenover het Antilliaans Dagblad aan dat het om 13 werknemers gaat. Zelf geeft hij al zeventien jaar leiding aan TeleCuraçao. Daarvoor was hij verslaggever en hoofdredacteur. Die laatste functie bekleedt hij nog steeds.

De zender, officieel de Antilliaanse Televisie Maatschappij nv (ATM), kwam vorig jaar in handen van overheids-nv Curaçao Data & Television. Daarvoor maakte ATM-deel uit van de UTS-Groep (United Telecommunication Services), maar dat werd door de overheid verkocht en kwam in particuliere handen.
Via een Landsbesluit werd de officieel in juni 2020 opgerichte overheids-nv (holding) Curaçao Data & Television aan de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Zita Jesus-Leito (PAR), toebedeeld. Het besluit werd toen ook aan de Staten aangeboden.

Het gaat hier om een holding die voorheen de naam Curaçao Television & Information and Communication Technology Management nv (CT&ICTM) heette en waar TeleCuraçao (ATM) en Dataplanet ondergebracht werden, nadat UTS was verkocht. Zo bevestigde destijds Donald de Palm van de Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO).

TeleCuraçao te Berg Arrarat vierde afgelopen jaar het 60-jarige jubileum, nadat het tv-station op 31 juli 1960 werd opgericht. Volgens het Handelsregister dateert ATM van februari 1969. Algemeen directeur van TeleCuraçao/ATM is dus Curaçao Data & Television.

Op zijn beurt heeft Curaçao Data & Television een eigen bestuurder en commissarissen. Interim-directeur is de op Bonaire geboren Toribio Benjamin Statia. De nv die TeleCuraçao bestuurt telt drie commissarissen: Alba Martijn, Alvin Gerald Stacie en Vernon Huerta.

De in juni 2020 opgerichte nv, eveneens gevestigd op Berg Ararrat, heeft onder meer als bedrijfsomschrijving het deelnemen in en beheren van andere vennootschappen in het bijzonder de vennootschappen die ten doel hebben het ‘implementeren, beheren en onderhouden van alle informatie- en communicatietechnologie-functionaliteiten en het exploiteren van een radio en televisie-inrichting’.

Indertijd werd door toezichtbureau SBTNO negatief – zelfs met ‘groot bezwaar’ – op de holdingplannen geadviseerd omdat, kort gezegd, door het uitblijven van financieel onderzoek bij TeleCuraçao en Dataplanet, het niet duidelijk zou zijn welke lijken er in de kast zouden liggen. Het Land Curaçao zou zich een financieel debacle op de hals kunnen halen.

Minister Jesus-Leito voerde aan dat het beter en eenvoudiger zou zijn onderzoek te doen naar de bedrijven als ze eenmaal bij de holding zijn ondergebracht. ,,Nu heeft het Land er geen zeggenschap over”, zei ze in 2019. De minister en de ministerraad hebben toen gemotiveerd afgeweken van het SBTNO-advies.

TeleCuraçao concurreert vooral met het particuliere TV Direct (Direct Media Curaçao van Jachmin Pinedo Productions nv). Door de hevige concurrentie in een klein afzetgebied, dat bovendien kampt met economische krimp en slinkende advertentiebudgetten, legde al eerder CBA Television met Master Media Management als exploitant, het loodje als lokale tv-zender.

Nos Pais van Mavis Albertina bestaat formeel nog steeds, maar de eigenares heeft officieel aangekondigd de politiek in te gaan en een gooi te doen naar een of meer zetels tijdens de Statenverkiezingen van maart 2021.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

6 reacties

 1. Met de verkiezingen in aantocht willen de partijen toch wel veel geld uitgeven.. al doen ze nu met veel misinformatie op social media

 2. Telecuraçao heeft wel degelijk bestaansrecht als de zender het persoonlijke, megalomane Cariflix project van directeur Hugo Lew Yen Tai (toko den toko?) weer gratis beschikbaar stelt. Niet elke Curaçaose burger kan een TDS, nu Flow of streamingsdienst abonnement, zoals Cariflix betalen. Het nieuws en andere informatieve programma’s dienen gratis te zijn, evenals het terugkijken daarvan. TV13, een volledig commerciële zender notabene, is daarentegen via verschillende kanalen te bekijken en terug te kijken.

  Telecuraçao is dus opnieuw een overheidsnv met een door de overheid vastgestelde taak, namelijk het informeren, ontwikkelen en entertainen van de burger. Gezien de magere reclame inkomsten staan hier vast aanzienlijke overheidssubsidiegelden tegenover. Publieke gelden dus.

  Hoe kan het dan toch zijn dat de toegang tot Telecuraçao overal elders is afgesloten, zoals via Curwatch, Basilachill of IPTV? Het wereldwijde principe van “open internet access” is aan deze directeur kennelijk totaal voorbij gegaan en dat is een schande. Telecuraçao is een nationale publieke omroep en de omroeo laat geen moment ongebruikt om dat groots te verkondigen. Tegelijkertijd is het ook de omroep die haar publieke taak duidelijk verzaakt. Kom in actie minister of burgers van Curaçao.

 3. “Vertrek 13 werknemers TeleCuraçao.” Vertrek Nicole Maduro ook? Of mag zij wel blijven? Dit was wel te voorzien. Als TeleCuracao, kinderen van politici in dienst nemen, kunnen ze geen kwaliteit meer leveren.

  Op zich heeft TeleCuracao geen bestandsrecht meer, een kritiekloze zender in deze tijd van social media heeft geen bestandsrecht.

 4. ‘De nv die TeleCuraçao bestuurt telt drie commissarissen: Alba Martijn, Alvin Gerald Stacie en Vernon Huerta.’

  We leren het nooit… Gerald Stacie heeft er bij PWC zo’n puinhoop van gemaakt dat niet alleen hij bij PWC moest vertrekken maar PWC zelfs besloot er op Curacao mee op te houden.

  En dan wordt deze mislukkeling wel geacht om als commissaris toezicht te kunnen houden?

  Neysa Isenia, Gerald Stacie, eerder al Eric Garcia en Stephen Capella in de Raad van Toezicht van het ziekenhuis… ik weet wel hoe de eigenaar van Miles Cafe het zou noemen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -