28 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties

AD | Grensoverschrijdend gedrag Trump splijt partij: machtsmisbruik ‘veel erger dan Watergate’

Karlijn van Houwelingen | Algemeen Dagblad

Trump in de Air Force One, archieffoto. © Shealah Craighead

Donald Trump gaat steeds verder in zijn pogingen de macht te behouden. Washington reageert ontzet op een telefoontje waarin Trump ‘als een maffiabaas’ een verkiezingsfunctionaris onder druk zet. Maar een flinke groep partijgenoten speelt het spel mee.

Bezorgde Amerikaanse juristen en politici beklagen zich over machtsmisbruik, nadat the Washington Post een opname van een telefoontje met een lokale bestuurder in de staat Georgia heeft gepubliceerd. Trump zet daarin de man die verantwoordelijk is voor het organiseren van verkiezingen onder druk om stemmen voor hem te ‘vinden’ en zo klaarblijkelijk de uitslag te manipuleren.

Trump smeekt, vleit en dreigt met een strafzaak. Hij waarschuwt dat deze Brad Raffensperger een ‘groot risico’ neemt als hij niet aan zijn verzoek voldoet. ,,Ik wil gewoon 11.780 stemmen vinden”, zegt de president, die in Georgia 11.779 minder stemmen kreeg dan winnaar Joe Biden. Dat wekt de indruk dat hij Raffensperger aanmoedigt resultaten te vervalsen, wat strafbaar kan zijn.

Alarmbellen

Na vier turbulente jaren zijn Amerikanen gewend geraakt aan grensoverschrijdend gedrag van Trump, maar twee weken voor het einde van zijn presidentschap zorgt het telefoontje ervoor dat in Washington toch weer alarmbellen afgaan. Commentatoren vergelijken de president met een maffiabaas. ,,Ik heb in maffiazaken waarin vergelijkbare taal werd gebruikt afpersing ten laste gelegd”, tekende de krant Politico op uit de mond van Daniel Goldman, een voormalig officier van justitie die in 2019 het Huis van Afgevaardigden hielp bij de afzettingsprocedure tegen Trump.

In het congres klinkt de roep om een strafrechtelijk onderzoek door de FBI. De invloedrijke Democratische voorzitter van de justitiecommissie, Jerry Nadler, denkt ook dat Trump wel eens ‘strafrechtelijk aansprakelijk’ kan zijn voor dreigende taal richting de functionarissen. Aanstaand vicepresident Kamala Harris sprak in een campagnebijeenkomst van ‘kaal, brutaal machtsmisbruik door de president van de Verenigde Staten’.

Carl Bernstein, de onderzoeksjournalist die in de jaren 70 grof machtsmisbruik door president Nixon onthulde, noemt Trumps gedrag tegenover CNN ‘veel erger’ dan het Watergateschandaal dat Nixon destijds ten val bracht. Trump, oordeelt Bernstein, probeert een ‘coup’ uit te lokken en zou per direct afgezet moeten worden.

Pikant

Trump tijdens zijn campagne in Georgia, in december 2020. © AP

Het komt op een pikant politiek moment. Deze week bepalen kiezers in Georgia welke partij de macht krijgt in de Amerikaanse Senaat. Democraten hopen dat zij daar de meerderheid kunnen overnemen, zodat aanstaand president Joe Biden zonder weerstand van de oppositie aan de slag kan. Trump en Biden komen allebei naar Georgia in de hoop kiezers warm te maken voor kandidaten die hun partij vertegenwoordigen.

Na tientallen rechtsza­ken en hertellin­gen wil een groep Republikei­nen nogmaals om een onderzoek naar vermeende fraude vragen

De flamboyante dominee Raphael Warnock, predikant in de kerk waar Martin Luther King ooit voorging, neemt het namens de Democraten op tegen senator, Trump-bondgenoot en bemiddeld Wall Street-topvrouw Kelly Loeffler. Documentairemaker Jon Ossoff probeert de Republikeinse senator en zakenman David Perdue te verslaan. Sommige Republikeinen zijn bang dat Trumps valse theorieën over verkiezingsfraude ervoor zorgen dat hun achterban er geen heil meer in ziet om te gaan stemmen.

Op woensdag moet het Congres ook de uitslag van de presidentsverkiezingen officieel bevestigen. Een groep partijgenoten van Trump is van plan dwars te gaan liggen. Na tientallen rechtszaken en hertellingen willen ze nogmaals om een onderzoek naar vermeende fraude vragen. Vooraf is al duidelijk dat ze daarvoor niet voldoende stemmen hebben, en dat Biden op 20 januari gewoon wordt ingezworen. Maar ze kunnen er wel voor zorgen dat nog eens fel gedebatteerd wordt over de verkiezingsresultaten.

Bron; Algemeen Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

14 reacties

 1. Het lijkt erop dat de Senaat naar de Democraten gaat dankzij Trump en een grote zwarte opkomst in de Georgia elections. Karma voor de Republikeinse losers.
  Laughing my ass off!

 2. @Brian S
  Zegt: “Al kan je niet zeggen dat USA er nu op vooruit gaat met een seniele opa die graag aan kinderen ruikt en een carrière maken in bed met getrouwde mannen vice president.”

  Wat mij betreft is alles beter voor de USA dan die narcistische, rascistische, seksistische, dictatoriale en criminele Donald Trump. Zijn rascistische en seksistische aanhangers, zoals o.a. “the Proud Boys” zijn op dit moment in grote getale bewapend en al en onder aansporing van Trump aanwezig in Washington om rotzooi te trappen.

  Jouw typisch seksistische opmerking over Kamala Harris zegt genoeg over jou. Vreemd hè dat dit soort “bogus” verhalen onder bepaalde mannen alleen de ronde doen over vrouwen die de top hebben bereikt? Ik hoor ze nooit over mannen die zich kontlikkend en niets ontziend naar boven hebben gewerkt.

  Bovendien waarom dragen getrouwde mannen volgens jou en helemaal daar waar het gaat om kwesties van machtsverhoudingen, geen enkel verantwoordelijkheid om hun rits dicht te houden? De vrouw heeft het altijd gedaan hè Brian S?

  Kamala Harris is uitstekend opgeleid en voorbereid voor deze klus. Daar heeft zij geen enkel horizontale acties voor nodig. Punto!

 3. @Fox, Trump heeft de verkiezingen verloren lijkt me duidelijk toch? Als H. Clinton zelf niet zo fout was geweest en arrogant had ze ook niet van deze clown verloren. Al kan je niet zeggen dat USA er nu op vooruit gaat met een seniele opa die graag aan kinderen ruikt en een carrière maken in bed met getrouwde mannen vice president.

 4. Fantastische president de mongool Trump. Zijn grootste fan op dit forum is en blijft Brian S. Die blijft hem trouw, no matter what. Blijft hem in ieder geval en ik moet zeggen zeer consequent met hand en tand verdedigen. Gelooft zeker ook nog steeds dat Trump de verkiezingen heeft gewonnen?

 5. @kiko, lijkt alsof hij toch iets goeds heeft gedaan. In het echt geen flikker schelen. Het lijkt veel op de vazallen van kdnt ps mfk. Ook huichelaars voor het pluche, waar ze nauwelijks komen, tenzij ze wat te brallen hebben.

 6. Mijn BLM/ antipiet blèrende kennis, huurt haar gated community appartementen nooit aan zwarte mensen, ook liever niet aan Latinos uit Sto Domingo, Venezuela en El Salvador.
  Had niet met kleur te maken volgens haar, maar met gedrag.

  Ironisch is het niet?

 7. @brian s,
  Er zijn verschillende documentaires waarin getoond wordt dat Trump vroeger zwarte huurders weerde uit zijn huur gebouwen.
  Die regels die hij heeft ingevoerd voor zwarte mensen is alleen maar om te doen alsof hij toch iets goeds voor ze heeft gedaan.
  In het echt kan het hem geen flikker schelen.

 8. Ben toch blij niet in de vs te wonen. Tis allemaal nix.
  En of je nu gestippeld of gestreept bent, iedere idioot kan een vuurwapen kopen of eenvoudig jatten.

 9. @joop. Ik denk toch dat je het wat helemaal fout ziet.
  Trump heeft juist pro black regels veranderd.. Daar waar Harris en Biden in het verleden voor wetgeving waren waardoor vooral afro american mannen lang de gevangenis ingaan.
  Trump respecteert inderdaad niet de radicale relschoppers die zich BLM noemen en hele steden in de fik steken.
  En daarom heeft zijn achterban graag een wapen in de hand want in democratische steden laten de bestuurders het BLM tuig zijn gang gaan.

 10. Deze blanke gorilla heeft een heel volk verdeeld en bezit nogal wat dictatoriale trekjes wat blijkt uit het ontslaan van tientallen medewerkers als die er toevallig een eigen mening op na hielden. Heeft meermaals getoond een racist te zijn doordat hij de niet blanke Amerikaan niet respecteert. Zijn niet al te slimme achterban loopt demonstratief met zware wapens op straat en hij keurt dat zonder meer goed. Vervolgens maakt zich schuldig aan omkoping, bedreiging en belastingontduiking en weet dat hij na zijn presidentschap als een misdadiger vervolgd zal worden waarbij de kans groot is dat hij zijn land zal ontvluchten. Zelfs zijn eigen republikeinse partij valt in twee stukken uiteen. Krijg heimwee naar een Ronald Reagan en zelfs naar een Busch.

 11. Dat is niet de schuld vd media.

  Maar de media zorgt er wel voor dat het elke dag in het nieuws komt terwijl dit bij democratische kandidaten niet gebeurt. Media hoort objectief te zijn!

 12. @Rey Miquel,
  Trump is al altijd mentaal gestoord, crimineel, corrupt, narcistisch, power hungry geweest. Dat is niet de schuld vd media.

 13. Ik geloof niet dat deze eikel erger is met machtsmisbruik dan Clinton, Reagan, Obama of Bush. Het is een speciaal soort mens dat president van de VS wil worden. De weg om er te komen kenmerkt zich veelal ook met allerlei voorbeelden van ‘het doel heiligt de middelen.’
  Het grote verschil tussen toepetje en de vorige presidenten is de verhouding tot en de rol van de media. De media kunnen een persoon maken of breken. En omdat de media nu niet bepaald democratisch bepaald worden, zijn de mediauitingen altijd ingegeven door een politiek belang, waarachter altijd een economisch belqng schuilgaat.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...