28.8 C
Willemstad
• woensdag 22 september 2021 12:32

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Steven Croes: Niet vies van een uitdaging

Willemstad – Om 10.00 uur vanochtend legt Steven Croes (40) de eed of belofte af ten overstaan van de gouverneur en wordt hij daarmee de nieuwe minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS); de elfde die Curaçao sinds 2010 heeft gekend.

De jonge, ambitieuze en enthousiaste nieuwe bewindsman heeft een duidelijke visie en een drietal prioriteiten voor de post waar sinds 2010 tien andere ministers de scepter hebben gezwaaid. In een exclusief gesprek met het Antilliaans Dagblad op de vooravond van zijn beëdiging weidt Croes hierover uit.

Sinds bekend werd dat hij de nieuwe minister van Onderwijs zou worden, is meerdere malen de vraag gerezen wat Croes, met een financieel-economische achtergrond, precies kan betekenen voor de onderwijssector. Zelf is Croes ervan overtuigd dat hij een positieve bijdrage kan leveren.

,,Ik ben opgeleid in bedrijfsmanagement. Dit geeft je de vaardigheden om in welk project of portefeuille dan ook ideeën te structureren en organiseren en mensen te motiveren samen te werken om de gestelde doelen te bereiken. Eén van de grootste actuele problemen binnen het onderwijs heeft een financieel karakter; het feit dat ik uit de financiële sector kom zal dus zeker handig zijn”, aldus Croes.

- Advertentie -

,,Bovendien ben ik niet vies van een uitdaging. Ik heb 16 jaar ervaring in de private sector waar ik heb geleerd te onderhandelen, te communiceren om grote en moeilijke problemen op te lossen en om mensen samen te laten werken om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Ik ben niet iemand die maar blijft praten; ik hou ervan om actie te ondernemen. Met mijn uitgebreide ervaring op dit gebied, mijn manier van samenwerken met anderen, mijn financieel-economische achtergrond en enthousiasme ben ik er zeker van dat ik samen met degenen die liefde koesteren voor onze kinderen, ervoor kan zorgen dat een aantal belangrijke trajecten gaan lopen in de vier maanden die nog voor ons liggen en dat we daarmee de kwaliteit van het onderwijs helpen verhogen.”

Het is nu volgens Croes zaak dat alle partijen binnen de onderwijssector bij elkaar komen zodat enkele projecten, zoals het verbeteren van de IT-infrastructuur op scholen, kunnen gaan lopen.

,,Er zijn verschillende projecten en trajecten waar een besluit over moet worden genomen zodat de zaken kunnen gaan lopen. Geldgebrek is niet altijd de reden waarom iets vastloopt; soms is het ook een kwestie van een gebrek aan communicatie en samenwerking. Uiteraard heeft het financiële probleem binnen de onderwijssector ook mijn aandacht en denk ik dat we manieren kunnen vinden om het weinige geld dat er is en de fondsen die door Nederland beschikbaar worden gesteld op een verantwoordelijke en efficiënte wijze te gebruiken.”

Als minister van Onderwijs heeft Croes een drietal prioriteiten: een nulmeting van het onderwijs; het renoveren van de schoolgebouwen; en het ‘Teach Them Young’-concept waarbij kinderen van jongs af aan normen, waarden en discipline wordt aangeleerd. Een nulmeting van het onderwijs op Curaçao is volgens Croes zo snel mogelijk nodig om een duidelijk beeld te krijgen van alle actuele problemen waarmee het onderwijs te kampen heeft.

- Advertisement -

,,Van het gebrek aan materiaal tot trainingen voor docenten en ambtenaren en uiteraard alle gevolgen van de coronaviruspandemie en wat er gedaan moet worden om dit zoveel mogelijk te beperken”, aldus de nieuwe bewindsman. Hij geeft aan dat deze nulmeting geen langdurig project mag worden omdat uit deze scan de nodige informatie wordt gehaald voor een meerjarig beleidsplan dat het instrument moet worden om in de komende jaren de kwaliteit van het onderwijs te verhogen.

,,Volgende week beginnen we al samen met experts uit Curaçao en Nederland met de voorbereidingen. Uiteraard zijn er acute problemen door covid, waar ik samen met het team dat hier al maanden mee bezig is, meteen de nodige aandacht aan zal schenken.”

De renovatie van schoolgebouwen is reeds in voorbereiding bij het ministerie van OWCS en in december zal een assessment worden gemaakt van circa honderd schoolgebouwen.

,,Hierbij wordt er gekeken naar de stroom- en watersituatie, maar ook de staat van de schoolgebouwen en infrastructuur voor IT. Onze kinderen moeten kunnen leren en onze docenten moeten kunnen werken in een aangename omgeving op school. Samen met mijn ministerie en de fondsen die Nederland beschikbaar stelt, kunnen we in de komende maanden beginnen aan dit traject”, vertelt Croes.

Zijn laatste (voorlopige) prioriteit is om kinderen van jongs af aan normen en waarden, maar ook discipline bij te brengen. ,,Het is belangrijk een kind vanaf de jonge jaren te leren naar zijn of haar ouders te luisteren, te leren accepteren dat ze niet alles kunnen krijgen wat ze willen, dat ze een taak moeten afronden. Daarom pleit ik voor het Teach Them Young-concept, waarbij we onze kinderen van jongs af aan leren integer, eerlijk en oprecht te zijn, om te sporten, gezond te eten, een tablet of computer op de juiste wijze te gebruiken, van de wetenschap te houden, onze cultuur te koesteren en zoveel mogelijk talen te leren. Daarom zal ik mij er ook voor inspannen dat onze scholen gebruik maken van nieuwe en moderne apparatuur om het onderwijs aantrekkelijk te maken voor onze kinderen waardoor ze zin hebben om naar school te gaan en te leren.”

Achtergrond Croes

Steven John Croes (13 januari 1980) is geboren en getogen op Curaçao. Hij is oud-leerling van het Radulphus College. Na afronding van de Havo in 1999 heeft Croes de opleiding International management gevolgd op de International School of Economics te Rotterdam en deze in 2004 succesvol afgerond. Tijdens zijn carrière heeft hij verder twee ‘Leadership Academies’ afgerond zowel in Amsterdam als Bogota.

Croes heeft een omvangrijke ervaring in de financiële wereld waarbij hij managementfuncties heeft bekleed bij verschillende noemenswaardige bedrijven zoals Citco Funds Services te Amsterdam (2006-2012) en op Curaçao HB Management nv (2012-2015), Intertrust bv (2015-2016) en sinds 2016 tot heden bij Citco Banking Corporation.

De kersverse politicus heeft altijd een affiniteit gehad voor de politiek en besloot in 2019 lid te worden van de PAR. Binnen de organisatie zit hij in verschillende commissies en is hij tot bestuurslid van de partij gekozen.

Voor de Statenverkiezingen die in maart 2021 plaatsvinden hoopt Croes op de kandidatenlijst van PAR te staan. ,,Ik wil graag mijn land dienen. Maar uiteraard is het bestuur van de partij belast met de kandidatenlijst. Als ze mij benaderen, kan de Curaçaose gemeenschap erop rekenen dat ik me beschikbaar stel zodat ik me kan blijven inzetten voor het welzijn van ons land”, aldus Croes.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

8 reacties

 1. Dst hele jaar is de minister van onderwijs absoluut niet gemist.
  Ze zat toch alleen maar in het buitenland.

  Deze minister nog even aanstellen istotaaloverbodig, onnodig, en kost een heleboel ( wachtgeld?, ik hoop van niet).

  Ach ja, het is kwistig snijden met andermans leer!

 2. En dat voor maar 4 maanden, ach ja deze man is even geholpen aan een mooie job en een mooie wachtgeld regeling door een van zijn vriendjes. Maakt niet uit we hebben toch genoeg geld te verteren het geld klots al tegen de plinten op.

 3. Weer een minister erbij, het zal nog wel even door gaan met ministers posten weg geven, aangezien straks als de bom klapt en NL het leeg geroofde land moet! over nemen de ministers de eerste jaren goed zitten kwa salaris. En dan vinden zij het gek dat de staat kas leeg is, ben benieuwd wat voor uitkering Gerrit de Raaf ontvangt nu hij los kwa geld???.

 4. Welcome to the club, Steven.
  Nu hebben wij twee Stevens als ministers.
  En de gelijkenis houdt daar niet op.
  De andere Steven ook via de MAVO opgestevend naar de HAVO.
  Hij heeft er vier jaren goed over kunnen nadenken of hij die stap wel zou wagen.
  Zijn bon brother Robin heeft hem waarschijnlijk over de streep getrokken.
  Anderzijds het was maar een perceel verder; van het Maria College naar het MIL.
  Zij zijn allebei Croes.
  De een heet Croes, andere heeft Kroes.
  Steven Croes en Steven met Kroes?
  Kroeshaar als onderscheid mag niet meer.
  Hoe dan verder?
  Stevie Wonderboy en Stevie Glamourboy dan?
  Het zijn allebei laatbloeiers zo te zien. Na de HAVO kwam er pas goed schot in hun formal education. Zij hebben er beide geen gras over laten groeien.
  Beiden hebben een voorliefde to be well dressed.
  Zorgvuldige bestudering van de selected for release foto’s laat zien dat zelf de zolen van hun schoenen van leer zijn. Dat geeft een ingetogen en subtiel overwicht op de plastic en rubberen zolen dragers.
  De drijfveer?
  Dandy’s als overlevings uitlaatklep voor het harde, snelle, eenzame en medogenloze politieke bestaan? Inshallah. Es ku Dios ke.
  To the incoming Steven a warm welcome from the other Steven could have been like this:
  Consider yourself at home.
  Consider yourself one of the family.
  I have taken to you so strong.
  It is clear we are going to get along.
  ( song from the musical Oliver Twist)
  De PAR & MAN verbintenis heeft standgehouden.
  Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen is een farce nu het, het rood fluwelen kussen van de stoelen van de politieke macht betreft.
  Tot slot als de dubbele uitsmijter met spek,
  Steven Croes, young man, laat je niet gek en hebzuchtig maken door graaiers en je mentor.
  Laat het liedje van you’ve got to pick a pocket or two van de Oliver Twist musical niet op jouw van toepassing worden. Je komt per slot van rekening niet uit het rasphuis of het kindertehuis. You were born and raised better than that en bent waarschijnlijk met een zilveren lepel in je mond geboren. Go for it. Make our society a better society than it was before and remember it takes two to tango, Steven & Steven.

 5. Niet vies van een baantje, hij heeft het tot minister geschopt vanaf de HAVO, lol.
  Als je een beetje beschaving zou hebben ik zeg dus zou hebben, zou je voor een paar maanden deze job niet eens accepteren.
  Maar t wie hier denkt aan de medeburgers (zie ingezonden J. Martina).

 6. Over Nulmeting, renovatie van schoolgebouwen en teach them young wordt al vijftien jaar erover gesproken in het onderwijs. Wat heeft alcalla walle al die tijd gedaan? En hij gaat het nu wel voor mekaar krijgen?

 7. Ik wil graag mijn land dienen.

  Dan weet je het al…

  Steven is ook een Citco en dient alleen de familie Smeets. Heeft zijn posities daar gekregen om zijn familie en vriendenbanden en niet om zijn kwaliteiten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NU | Crimineel contact van Ridouan T. aangehouden op Curaçao voor drugshandel

Een 49-jarige man die wordt gezien als crimineel contact van Ridouan T. is afgelopen weekend aangehouden op Curaçao op verdenking van internationale drugshandel. Dat bevestigt het Landelijk...

Parool | Politie arresteert handlanger van Taghi op Curaçao

Wouter Laumans en Paul Vugts De Antilliaanse politie heeft afgelopen weekend Gregory F. aangehouden op verzoek van Nederland. F. geldt als een crimineel contact van Ridouan Taghi, hij...

NTR | Koning: ‘Klimaatverandering het meest dringend onderwerp’, maar de Cariben worden niet genoemd

John Samson DEN HAAG – Nederland én de eilanden moeten gaan focussen op de dingen waar ze het wél mee eens zijn als ze met elkaar praten over...

Democracy now! | Tuesday, September 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...
- Advertentie -