27 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 01:08

NOS | Premier Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus

Sander van Hoorn De covid-pas, de QR-code waarmee Europeanen deze zomer makkelijker op reis moeten kunnen in de EU, is er misschien pas in augustus. Dat heeft premier...

Extra | Aubert Wiels: E motibu real di asesinato di Helmin Wiels un dia lo sali na kla

WILLEMSTAD. – Ayera despues di 8 aña ainda famianan no a haña trankilidat pa por sera e kaso di asesinato di Helmin Wiels. Esaki pa e echo...

ParadiseFM | D66: ‘Zo snel mogelijk vaccinatiecertificaat voor Caribische delen koninkrijk’

D66 wil zo snel mogelijk een digitaal groen certificaat voor gevaccineerden in de Caribische delen van koninkrijk. Dat blijkt uit Kamervragen van partijleden Jorien Wuite en Jan...

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...
- Advertisement -spot_img
HomeNieuwsGezondheidAntilliaansDagblad | Steun Koninkrijk voor CMC

AntilliaansDagblad | Steun Koninkrijk voor CMC

Merkies: Tsunami patiënten gevolg bagatelliseren Covid-19 | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Dankzij de steun vanuit het Koninkrijk lukt het Curaçao Medical Center (CMC) nog de tsunami van covidpatiënten op te vangen. Maar veel langer kan het zo niet doorgaan.

,,Wat we hier meemaken is het gevolg van het gedrag van mensen buiten het ziekenhuis”, zei een zichtbaar aangeslagen medisch directeur Ingemar Merkies vanochtend tijdens een persconferentie. Wanneer de trend van almaar meer opnames per dag kan worden doorbroken is moeilijk te voorspellen.

Massaal vaccineren is een belangrijk wapen in de strijd tegen het coronavirus, maar Merkies zegt dat op korte termijn al veel kan worden bereikt als mensen zich ook echt goed aan de regels houden. ,,Dan zou het aantal opnames in een periode van twee weken kunnen afnemen.” Gisteren werden alle covidrecords op Curaçao gebroken, met 506 nieuwe besmettingen en 104 patiënten in CMC.

De vier landen in het Koninkrijk hebben de krachten gebundeld en steunen elkaar waar mogelijk. Merkies: ,,In het vierlandenoverleg worden alle details besproken en de bottlenecks worden samen opgevangen.” Concreet resultaat is dat gisteren tien beademingsapparaten uit Bonaire naar Curaçao kwamen.

Vanochtend zijn van de 52 beschikbare apparaten er 34 in gebruik. Op korte termijn verwacht CMC nog eens twintig extra beademingsapparaten met hulp van Nederland.

Kritiek is nu het zorgpersoneel. De medewerkers binnen CMC lopen op hun tandvlees en hebben dringend ondersteuning nodig. Daarnaast zijn er voorbereidingen om 33 bedden voor low en medium care in gebruik te nemen. De eerste twintig van de 200 vrijwilligers die zich tot en met gisteren hadden aangemeld gaan dit weekeinde aan de slag. Merkies kan geen concreet getal geven van hoeveel zorgpersoneel uit het buitenland komt. ,,Dat fluctueert enorm op basis van het aantal opnames.” Maar tot en met het weekeinde verwacht CMC uit het buitenland in ieder geval vijftien algemeen verpleegkundigen en vier basisartsen. Volgende week komen er nog eens twintig ic-verpleegkundigen en twee intensivisten naar het eiland.

CMC heeft 300 bedden en daarvan is meer dan de helft gereserveerd voor de behandeling van patiënten met Covid-19. De geplande ingrepen en praktisch alle poliklinische zorg is uitgesteld. Kankertherapieën en dialyses bijvoorbeeld gaan wel gewoon door. Voor niet-covid ic-zorg zijn er vier bedden op de hartbewaking.

Van alle covidbedden waren er vanochtend 42 geschikt voor patiënten die intensieve zorg nodig hebben. Dat zijn de zestien bedden op de bestaande ic-afdeling, nog eens veertien bedden in de Recovery Room, waar normaal gesproken patiënten ter observatie liggen na een operatie, en de twaalf ic-bedden die zijn geplaatst op de ‘short stay’-afdeling. Van de 42 bedden voor intensieve zorg waren er vanochtend 34 bezet met patiënten die beademd worden.

Dat het zo uit de hand kon lopen heeft alles te maken met het gedrag van een groot deel van de bevolking. ,,Mensen hebben Covid-19 gebagatelliseerd en zagen het gevaar van deze ziekte niet”, zegt Merkies en illustreert de enorme impact met enkele concrete voorbeelden. Een 52-jarige die na een negatieve pcr-test uit Nederland komt en zijn ouders groet zonder mondkapje; twee dagen later worden de man en zijn vader ziek, de vader is overleden.

Een moeder van 39 overlijdt aan de gevolgen van Covid-19. De drie kinderen worden opgevangen door hun oma. Een patiënt van 39 jaar waar het beter mee lijkt te gaan, maar die plotseling weer een terugval krijgt. Semper:

,,We zien zowel jongere als oudere covidpatiënten en ook mensen die geen onderliggend lijden hebben, zoals overgewicht of diabetes. Families verliezen binnen een paar dagen enkele van hun geliefden.” De intensieve verzorging en het ingrijpende ziekteverloop van de covidpatiënten heeft niet alleen zijn weerslag op de artsen en verpleging. ,,Ook de mensen achter de schermen, zoals van de schoonmaak, hebben het zwaar”, zegt Semper.

Bron: Antilliaans Dagblad

 

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties