28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Sint Maarten is Bonaire niet’

HomeMediaAntilliaansDagblad | ‘Sint Maarten is Bonaire niet’
Statenlid Emmanuel verzet zich tegen uitspraken Gradus

Philipsburg – ,,Sint Maarten is Bonaire niet: het zal niet zo makkelijk zijn als je denkt”, zegt onafhankelijk Statenlid Christophe Emmanuel in reactie op uitspraken van Raymond Gradus, voorzitter van het College financieel toezicht, over het verhogen van de belastingen in het land.

De opmerkingen van Gradus werden vorige week in een artikel in The Daily Herald gepubliceerd. Gradus zei toen: ,,Ik vind dat er meer belastingen moeten worden geheven op Sint Maarten, en niet minder. Op Sint Maarten is de belastingdruk laag, terwijl het uitgavenniveau vrij hoog is. De Nederlandse overheid geeft nu liquiditeitssteun. Dat is echter niet voor altijd. We pleiten voor een verhoging van de belastingen op Sint Maarten en een verlaging van de uitgaven.”

De Cft-voorzitter zei ook: ,,Onroerendezaakbelasting is een efficiënte belasting die gemakkelijk te heffen is, veel meer dan belastingen op kapitaal.”

Als reactie daarop zei Emmanuel dat het Cft de gemeenschap van Sint Maarten ronduit schaamteloos vertelt dat ‘we u en uw eigendom zullen belasten, en als u niet kunt betalen, nemen we dat eigendom in beslag’.

,,Het Cft kan dit zomaar zeggen omdat de regering van Sint Maarten oneerlijk is over de grotere rol die het Cft zal krijgen samen met het Caribisch Orgaan voor Ontwikkeling en Hervorming (Coho). Ik heb mijn mensen verteld dat het een overname is en de opmerkingen van de voorzitter van het Cft bewijzen dit weer eens”, meent het Statenlid.

Het parlementslid zei dat alle wetgeving aan bod moet komen in het parlement en dat het ondenkbaar zou zijn dat de regering wetgeving zou introduceren om mensen meer te belasten en belasting te heffen over eigendommen, na al te hebben geprobeerd de salarissen en uitkeringen te verlagen.

,,Dus we verlagen uw geld, maar we willen dat u meer belasting betaalt. We snijden in je inkomen, maar je moet wel belasting betalen over dat stuk eigendom dat je hebt, anders nemen we het in beslag. Het worden interessante tijden op Sint Maarten, maar ik kan de voorzitter van het Cft één ding verzekeren: Sint Maarten is Bonaire niet. Het zal niet gaan zoals u het zich voorstelt; het zal niet zo eenvoudig zijn als u denkt”, aldus Emmanuel.

Verder stelt hij dat in het landspakket dat binnenkort in de Staten zal komen, melding wordt gemaakt van het mogelijk opleggen van btw op Sint Maarten. Hij zei dat btw een zeer regressieve belasting is.

,,Simpel gezegd, worden je basisproducten zoals brood, eieren en boter duurder. Het is een belasting op consumptie, wat betekent dat armere huishoudens het meeste zullen betalen. De meeste belastingdollars die door btw worden gegenereerd, zijn afkomstig van degenen die zich deze het minst kunnen veroorloven. Een btw wordt meestal ook toegevoegd aan andere belastingen. We hebben dus een omzetbelasting van vijf procent en willen daar nu 12,5 procent btw aan toevoegen. Dit is niet duurzaam op Sint Maarten. Waarom zou de overheid hiermee akkoord gaan in een landspakket, wetende dat de kosten zouden worden doorberekend aan de consument?” vraagt de parlementariër zich af.

,,Dezelfde Cft-voorzitter noemde ook het verhogen van de pensioenleeftijd naar 66 of 67 jaar. Dus mijn mensen moeten nu naast hard werken, ook minder loon en uitkeringen ontvangen en bovendien doorwerken tot 67 jaar. Wanneer kunnen ze genieten van hun jaren?

Het Cft, de Nederlandse regering en het Coho denken dat ze Sint Maarten eindelijk hebben waar ze willen, omdat ze geloven dat ze een medeplichtige regering hebben. Ze vergeten dat de mensen in dit land ook iets te zeggen hebben.”

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

  1. Inderdaad een interessant rapport. Nog bedankt voor de link.
    De cijfers zijn van 2011. Maar dat zal niet zoveel uitmaken toch?

    Het rapport vermeld:
    ” De groep rijkste huishoudens [20%] heeft een inkomen dat bijna tien maal zo hoog is dan dat van de groep armste huishoudens.
    Van de 20% rijkste huishoudens heeft de helft een nog veel hoger inkomen dan degenen die onder de mediaan zitten van de happy 20%

    Mazzel dat je hier alleen wat ‘peanuts’ hoeft af te dragen. Gelukkig heb je ook schenkingen uit de Sun Protection Factor. Zon in overvloed, hier althans.

  2. @LaStiwz | 3 februari 2021 om 08:01 |
    Ik schreef
    “Het is beter om van de door de jaren eerlijk opgebouwde eigendommen af te blijven,”

    Mensen die niet puissant het modale salaris te boven gaan, zullen niets merken van een aangepast schijventarief. LaStawitz, van de hogere schijven heb jij ook toch geen last? *). De welgestelden die ik beschreef maken deel uit van een groep bestaande uit 10% van de bevolking die ongeveer 90% van ons NB naar binnen weet te slepen.
    *) of hoor je ook bij de Happy Few?

    Een aantal lieden zal naar elders willen vertrekken Waar moeten ze dan naar toe?
    Nederland, de VS, Engeland, Zuid-Afrika, Brazilië. Colombia, Mexico?
    Bovendien: Aan wie kunnen ze hun peperdure villa’s verkopen? Aan hun nog rijkere buurman [die natuurlijk ook weg wil]

    Rutte wilde 3 miljard belastingkorting geven het bedrijfsleven, vooral om te voorkomen dat multinationals zouden vertrekken. Zoals nu blijkt was dit doemdenken. Voor zover ik mij kan herinneren zijn er 1 of 2 die hun hoofdkantoor hebben verplaats. Daarentegen zijn er andere (multinationals) voor terug gekomen.

    Wie van Curacao wil vertrekken vanwege de belastingen, moet maar gaan. Niemand die daarom zal treuren, afgezien van LSt.

  3. @Frits Pel zegt: “…Dat mag allemaal flink worden belast op basis van een schijventarief dat doorloop tot 80%…”

    Bijzonder kortzichtig, ondoordacht en onverantwoord. Als dat gaat gebeuren zal meer dn 75% van deze mensen vertrekken naar elders waardoor de gehele bevolking zal verarmen.

  4. Net Verwende kinderen zijn het!
    Graaien uit de pot en zichzelf verrijken, maar niet zichzelf in de spiegel kijken.

    Nee jullie zijn Bonaire niet, dieook klaagt over alles.

    Bonaire: Onder jullie Abrahams, Reina, El hage en nog een paar was het een puinhoop geweest!
    Allemaal hebben ze aan zichzelf gedacht, regels omzeuld , etc etc

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties