AntilliaansDagblad | ‘Sint Maarten is Bonaire niet’

Statenlid Emmanuel verzet zich tegen uitspraken Gradus

Philipsburg – ,,Sint Maarten is Bonaire niet: het zal niet zo makkelijk zijn als je denkt”, zegt onafhankelijk Statenlid Christophe Emmanuel in reactie op uitspraken van Raymond Gradus, voorzitter van het College financieel toezicht, over het verhogen van de belastingen in het land.

De opmerkingen van Gradus werden vorige week in een artikel in The Daily Herald gepubliceerd. Gradus zei toen: ,,Ik vind dat er meer belastingen moeten worden geheven op Sint Maarten, en niet minder. Op Sint Maarten is de belastingdruk laag, terwijl het uitgavenniveau vrij hoog is. De Nederlandse overheid geeft nu liquiditeitssteun. Dat is echter niet voor altijd. We pleiten voor een verhoging van de belastingen op Sint Maarten en een verlaging van de uitgaven.”

De Cft-voorzitter zei ook: ,,Onroerendezaakbelasting is een efficiënte belasting die gemakkelijk te heffen is, veel meer dan belastingen op kapitaal.”

Als reactie daarop zei Emmanuel dat het Cft de gemeenschap van Sint Maarten ronduit schaamteloos vertelt dat ‘we u en uw eigendom zullen belasten, en als u niet kunt betalen, nemen we dat eigendom in beslag’.

,,Het Cft kan dit zomaar zeggen omdat de regering van Sint Maarten oneerlijk is over de grotere rol die het Cft zal krijgen samen met het Caribisch Orgaan voor Ontwikkeling en Hervorming (Coho). Ik heb mijn mensen verteld dat het een overname is en de opmerkingen van de voorzitter van het Cft bewijzen dit weer eens”, meent het Statenlid.

Het parlementslid zei dat alle wetgeving aan bod moet komen in het parlement en dat het ondenkbaar zou zijn dat de regering wetgeving zou introduceren om mensen meer te belasten en belasting te heffen over eigendommen, na al te hebben geprobeerd de salarissen en uitkeringen te verlagen.

,,Dus we verlagen uw geld, maar we willen dat u meer belasting betaalt. We snijden in je inkomen, maar je moet wel belasting betalen over dat stuk eigendom dat je hebt, anders nemen we het in beslag. Het worden interessante tijden op Sint Maarten, maar ik kan de voorzitter van het Cft één ding verzekeren: Sint Maarten is Bonaire niet. Het zal niet gaan zoals u het zich voorstelt; het zal niet zo eenvoudig zijn als u denkt”, aldus Emmanuel.

Verder stelt hij dat in het landspakket dat binnenkort in de Staten zal komen, melding wordt gemaakt van het mogelijk opleggen van btw op Sint Maarten. Hij zei dat btw een zeer regressieve belasting is.

,,Simpel gezegd, worden je basisproducten zoals brood, eieren en boter duurder. Het is een belasting op consumptie, wat betekent dat armere huishoudens het meeste zullen betalen. De meeste belastingdollars die door btw worden gegenereerd, zijn afkomstig van degenen die zich deze het minst kunnen veroorloven. Een btw wordt meestal ook toegevoegd aan andere belastingen. We hebben dus een omzetbelasting van vijf procent en willen daar nu 12,5 procent btw aan toevoegen. Dit is niet duurzaam op Sint Maarten. Waarom zou de overheid hiermee akkoord gaan in een landspakket, wetende dat de kosten zouden worden doorberekend aan de consument?” vraagt de parlementariër zich af.

,,Dezelfde Cft-voorzitter noemde ook het verhogen van de pensioenleeftijd naar 66 of 67 jaar. Dus mijn mensen moeten nu naast hard werken, ook minder loon en uitkeringen ontvangen en bovendien doorwerken tot 67 jaar. Wanneer kunnen ze genieten van hun jaren?

Het Cft, de Nederlandse regering en het Coho denken dat ze Sint Maarten eindelijk hebben waar ze willen, omdat ze geloven dat ze een medeplichtige regering hebben. Ze vergeten dat de mensen in dit land ook iets te zeggen hebben.”

Bron: Antilliaans Dagblad

9 Reacties op “AntilliaansDagblad | ‘Sint Maarten is Bonaire niet’

 1. Inderdaad een interessant rapport. Nog bedankt voor de link.
  De cijfers zijn van 2011. Maar dat zal niet zoveel uitmaken toch?

  Het rapport vermeld:
  ” De groep rijkste huishoudens [20%] heeft een inkomen dat bijna tien maal zo hoog is dan dat van de groep armste huishoudens.
  Van de 20% rijkste huishoudens heeft de helft een nog veel hoger inkomen dan degenen die onder de mediaan zitten van de happy 20%

  Mazzel dat je hier alleen wat ‘peanuts’ hoeft af te dragen. Gelukkig heb je ook schenkingen uit de Sun Protection Factor. Zon in overvloed, hier althans.

 2. @Frits: lees dit. Leuk stukje over inkomensverdeling.
  http://digitallibrary.cbs.cw/CBS0000587/00003

  Daarbij, ik heb nagenoeg geen inkomen hier op het eiland. Mijn IB aanslag voor 2019 was ANG 490,-.
  Ik krijg wel de nodige schenkingen van een SPF en heb inkomen uit het buitenland wat hier niet belast is.

 3. @LaStiwz | 3 februari 2021 om 08:01 |
  Ik schreef
  “Het is beter om van de door de jaren eerlijk opgebouwde eigendommen af te blijven,”

  Mensen die niet puissant het modale salaris te boven gaan, zullen niets merken van een aangepast schijventarief. LaStawitz, van de hogere schijven heb jij ook toch geen last? *). De welgestelden die ik beschreef maken deel uit van een groep bestaande uit 10% van de bevolking die ongeveer 90% van ons NB naar binnen weet te slepen.
  *) of hoor je ook bij de Happy Few?

  Een aantal lieden zal naar elders willen vertrekken Waar moeten ze dan naar toe?
  Nederland, de VS, Engeland, Zuid-Afrika, Brazilië. Colombia, Mexico?
  Bovendien: Aan wie kunnen ze hun peperdure villa’s verkopen? Aan hun nog rijkere buurman [die natuurlijk ook weg wil]

  Rutte wilde 3 miljard belastingkorting geven het bedrijfsleven, vooral om te voorkomen dat multinationals zouden vertrekken. Zoals nu blijkt was dit doemdenken. Voor zover ik mij kan herinneren zijn er 1 of 2 die hun hoofdkantoor hebben verplaats. Daarentegen zijn er andere (multinationals) voor terug gekomen.

  Wie van Curacao wil vertrekken vanwege de belastingen, moet maar gaan. Niemand die daarom zal treuren, afgezien van LSt.

 4. @Frits Pel zegt: “…Dat mag allemaal flink worden belast op basis van een schijventarief dat doorloop tot 80%…”

  Bijzonder kortzichtig, ondoordacht en onverantwoord. Als dat gaat gebeuren zal meer dn 75% van deze mensen vertrekken naar elders waardoor de gehele bevolking zal verarmen.

 5. Het is beter om van de door de jaren eerlijk opgebouwde eigendommen af te blijven, mits die niet ‘gestolen’ en ook niet buitensporig zijn. Zoals een mansion van 600 m2 of meer met zeer luxe keuken, zwembad, jacuzzi, 3 verdiepingen met 6-7 slaapkamers en evenzovele marmeren badkamers met ligbad en regendouche. Plus nog een grote garage met 3 SUV’s, een HUMMER, cabrio, motorfiets, Quad en een Sea-doo. Dat mag allemaal flink worden belast op basis van een schijventarief dat doorloop tot 80%

 6. Net Verwende kinderen zijn het!
  Graaien uit de pot en zichzelf verrijken, maar niet zichzelf in de spiegel kijken.

  Nee jullie zijn Bonaire niet, dieook klaagt over alles.

  Bonaire: Onder jullie Abrahams, Reina, El hage en nog een paar was het een puinhoop geweest!
  Allemaal hebben ze aan zichzelf gedacht, regels omzeuld , etc etc

 7. Curacao revisited

  de hele wereld leeft langer, maar op Sint Maarten wil men lekker vroeg met pensioen om ” van het leven te genieten”. Wij mogen aannamen dat die pensioenjaren niet door belastinggeld Sint Maarten worden gefinancierd maar door de Nederlandse belasting betaler.

 8. Peter van den Berghe

  Of het interview met de voorzitter van het Cft zo handig was kan men zich afvragen, maar deze meneer snapt kennelijk niet dat je moet kiezen. Als je hoge uitgeven wilt bijv. voor het salaris van parlementsleden, dan moet je ook hoge inkomsten hebben. SXM heeft nu wel erg hoge uitgaven en erg lage inkomsten ook als men Irma en Covid buiten beschouwing laat. SXM wil (nog) meer autonomie en sommigen zelfs zelfstandigheid, maar dan zul toch echt de tering naar de nering moeten zetten. Overigens hoe die zelfstandigheid er uit moet zien kan men zich afvragen. Een simpele Franse ambtenaar kan in zijn eentje het hele eiland op slot doen en voor het maken van afspraken moet je naar Parijs en daar ziet men een ministaatje al komen.

 9. Jouw mensen werken niet zo hard dus dat maakt het iets minder erg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *