32 C
Willemstad
• zaterdag 13 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Rol voor fatsoenlijke burger’

HomeMediaAntilliaansDagblad | ‘Rol voor fatsoenlijke burger’
hoofdofficier van justitie van Curaçao, Heiko de Jong

Willemstad – Er is op het terrein van justitie en de strijd tegen de misdaad ‘een belangrijke rol weggelegd voor u als fatsoenlijke burger’, betoogt hoofdofficier van justitie van Curaçao, Heiko de Jong.

,,Wij moeten gezamenlijk bouwen aan een ‘coalition of the willing’, het maatschappelijke middenveld van onze samenleving. Wij moeten een ‘culture of legality and justice’ scheppen waarin desinteresse, gelatenheid en cynisme worden teruggedrongen en waarin crimineel en staatsondermijnend gedrag collectief wordt afgekeurd.”

Zo zei De Jong gisteren bij de gelegenheid van de installatie van zes nieuwe leden van het Hof van Justitie. Hij begon te zeggen ‘geen juridisch betoog te houden’. ,,Vandaag wil ik een moreel appèl doen op u allen. Ik wil het namelijk hebben over ‘civil society’ en de macht van de fatsoenlijke burger. U dus!”

Het bestaan van een civil society in een land is, aldus de hoofdofficier, het kenmerk van een werkelijk vrije samenleving, waarin rechtsstaat en democratie de kaders vormen. ,,Fatsoen is daarin de smeerolie die de machinerie laat draaien”, waarmee De Jong doelt op burgers die deze kracht – ‘hun macht’ – inzetten voor het goede.

,,De afgelopen jaren wordt het Openbaar Ministerie geconfronteerd met een toename van onderzoeken naar zwaardere en ondermijnende vormen van criminaliteit.” En: ,,De bedreigingen vanuit de internationale georganiseerde misdaad voor Curaçao zijn groter dan ooit.”

Deze vorm van misdaad zoekt, aldus de hoofdofficier, ‘juist jonge democratieën en kleinschalige samenlevingen op’, waar de infrastructuur en de instituties vaak nog onvoldoende gevormd zijn, om zich in te nestelen.

De Jong legt uit dat een ‘integrale aanpak’, waarbij overheidsinstanties en private sector samen de handen ineenslaan om de veiligheidsproblematiek aan te pakken, ‘de enige effectieve methode om echt het verschil te maken’.

Bron: Antilliaans Dagblad

16 reacties

 1. @William,
  dat is juist het probleem. Deze man is hier niet door de bevolking geplaatst. Zijn laatste (ere) baantje voor zijn pensioen, zou hij in NL krijgen. Is niet doorgegaan. Dus nu hier rustig uitzitten tot aan zijn pensioen.

 2. @Ook +dat +nog
  Het zou wel erg bizar zijn voor de bevolking zo’n figuur tot aan z’n pensioen hier te laten zitten.
  Maar misschien heb je wel gelijk.

 3. Een nog belangrijkere rol is weggelegd voor het OM om corruptie hard aan te pakken en om veroordeelde criminelen zoals Jacinta, Brian Mariano en Cicely de cel in te gooien!

 4. Heiko was een geweldig leuk baantje belooft in NL!!! is niet doorgegaan, dus nu gewoon samen met ale corrupte rechtertjes hier op deze rots, wachten op je pensioen. Of niet Heiko?????

 5. Onvoorstelbaar eigenlijk dat zo’n H de Jong hier al zoveel jaar zit.
  De hoogste tijd voor vernieuwing vind ik. NL stop nu ook een keer met ambtenaren jarenlang op hun vette krent op de eilanden te laten zitten.
  Er is onder zijn leiding wel erg – naar mijn mening – weinig vooruitgang geboekt.

 6. Nou meneer de Jong, (Public Prostitutor volgens uw LinksIn profiel), hier is een idee:

  Wil men op Curaçao de criminaliteit uitroeien, dan zal men het leger moeten inzetten. Zwaarbewapend gaan hun van deur tot deur en elke woning, winkel, bedrijf, schuur, kit, kippenhok, hondenhok en elke ruimte wordt grondig onderzocht. Schrijf je bezwaar en burgerrechten maar op een stuk papier en post het naar Mallorca. Dan pak je al het grootste gedeelte van de drugs en wapens aan. Tevens zwaar geschut op strategische plekken langs de kust, moet je zien hoe snel het smokkelen stopt als de smokkelaars als dode vissen in het water dobberen. Elk vlieg- en vaartuig wordt grondig onderzocht en bij drugs of wapens is het direct verbeurd verklaren en in de shredder ermee. Dit eiland heeft een sterke leider nodig die doorpakt. Geen slappe hap zoals Nederland daar nu neerzet.

 7. Mijn beste werknemer is dood geschoten door degene die hij van straat heeft gehaald en gevoed. Politie vond dader bij het lijk met pistool in hand en kruitresten op zijn hand, na een week werd hij vrijgelaten, zgn was er geen bewijs dat hij heeft geschoten….. Wel heeft de dader vervolgens het lijk uit het graf gehaald en het lichaam eruit gegooid omdat meneer onder de indruk was dat er voodoo mét het lijk was gedaan om de dader ongeluk te bezorgen. De oom van de dader is van de politie….. Rarara hoeveel vertrouwen kunnen wij hebben in het OM? En er zijn meer gevallen genoeg.

 8. @Postman, Er zijn al verschillende burger initiatieven geweest geweest omdat we merken dat er een willekeur is bij het OM. Corrupte politici en bepaalde leden van de elite worden nooit aangepakt. Met veel pijn en moeite heeft de FSA een heel document samengesteld mbt de heer Schotte. OM heeft niets anders gedaan dan tegen gewerkt. Met veel pijn en moeite werd Schotte veroordeeld voor 1 gedeelte. Ken je de heer Willems nog? Zelfde verhaal. Zelfs als er genoeg bewijs is doet het OM niets. OM mag trouwens ook op eigen initiatief iemand vervolgen.
  Als 1 keer iemand van de elite schuldig is bevonden dan krijgt hij geen straf.
  Het volk is het meten met 2 maten spuugzat van het OM!

 9. Alle reacties lezend, kom ik tot de conclusie, dat alle reageerders alleen maar zich kunnen beklagen dat het OM niets/of te weinig doet. En dat iedereen weet wat er moet gebeuren, maw wat het OM moet doen of laten. Ik lees nergens dat iemand tot de conclusie komt, Ja!, ik ga dat doen, ik ga nog meer mijn best doen om een ‘civil society’ te creëren of daarvan lid te zijn. De zinsnede zegt precies hoe het moet zijn/worden :
  ,,Wij moeten gezamenlijk bouwen aan een ‘coalition of the willing’, het maatschappelijke middenveld van onze samenleving. Wij moeten een ‘culture of legality and justice’ scheppen waarin desinteresse, gelatenheid en cynisme worden teruggedrongen en waarin crimineel en staatsondermijnend gedrag collectief wordt afgekeurd.”
  Ik wil niet zeggen dat het OM perfect werk aflevert. Zonder volledig inzicht te hebben, kan ik met zekerheid stellen dat ze af en toe fouten maken, maar ook af en toe goed werk afleveren. Het gaat niet alleen om het OM. Of wat een ander moet doen. Het is een taak van ons allemaal. Althans dat vind ik.
  Wat ik wil is, dat wij als eilandbewoners, desinteresse, gelatenheid, cynisme, crimineel en staatsondermijnend gedrag afkeuren en een actieve houding aannemen om dat te bewerkstelligen. Het moet ergens beginnen. Dus kan het net zo goed beginnen bij je zelf.

 10. “Zijn de rechters daarom zo passief en laat het OM daarom figuren als RvC lid Jaime Saleh lopen? Die net zo hard wegkeek toen iemand crimineel de pensioenfondsstootkussen leegplunderde?”
  Ja je zou toch verwachten dat 3mln gulden vergoeding voor ontoereikend toezicht toch tenminste een reden zou zijn om iemand voor verhoor naar het politie kantoor of rechtzaal te vragen maar kennelijk is dat niet nodig op Curacao. Het minste wat je als OM kan doen is zo’n man en public ondervragen zodat de samenleving er tenminste nog wat lessen uit kan trekken voor de toekomst. Door dit na te laten maakt het hof en ook CBCS zich niet geloofwaardig.

 11. Hi Heiko, schandaal dat je bent. Jij een en je luie goonsquad van snurkende toeschouwende burocraten, terwijl je ziet/hoort hoe schurkige politici de regels verdraaien en hun zakken vullen. Natuurlijk kwijt je je exemplarisch in je eerste taak: de hufterige, tact arme tonton macoute ver verantwoording vr8jwaren als ze weer eens hun lusten op de burgerij hebben gebotviert. Met wat juridische trucage heb jij van Korsou een permanente controlestaat gemaakt, iedereen is potentieel verdacht zodra hij/zij zijn woning verlaat. En paramilitaire nobody’s kunnen hun gang gaan. Net als de Keystoners die zij assisteren, Alph attitude Boquito’s, in hun XXXL-size pakjes. Een simpele Coopertest of hindernisbaantje, ho maar.
  You can go back to sleep now, Heiko……Nightynight

 12. Fatsoenlijk persoon! Begin dasr boven in de top bij jullie!
  Jullie worden betaslt om fatsoemlijk je vak te vervullen.
  Ga die criminele politici/ ministers en CEOZ aanpakken die heulen met de onderwereld.

  Terwijl OM en rechters de kleine man vervolgen en bestraffen, laten jullie met het zelfde gemak de grote corrupte politici zonder blikken of blozen “lopen”.

 13. Yes!
  Holle woorden voor een hol persoon.
  Zit zijn termijn er bijna op? Ongetwijfeld heeft de VVD nog wel een aardige job voor hem.
  Voor de prestaties hier heb ik niet zo’n hoge pet.
  Just mentioning.

 14. De fastoenlijke burger…
  Die hebben geen enkele kans op Curacao.
  Netjes en fastoenlijk zijn wordt afgestraft op Curacao terwijl de grootste boeven met alles wegkomen.

  Misschien wil die fastoenlijke burger wel iets doen als ze beschermt worden ipv het leven onmogelijk te maken.
  Maar zolang de foute beloont worden zullen de fastoenlijke stiller en stiller zijn.
  Fout gedrag wordt gestimuleerd door uitblijven van handhaving, terwijl de nette mensen steeds meer in de verleiding komt minder fastoenlijk te zijn.

 15. Heiko de Jong zegt het zelf, ,,De bedreigingen vanuit de internationale georganiseerde misdaad voor Curaçao zijn groter dan ooit.”

  Wordt het niet tijd voor een frisse wind bij justitie? Nieuwe versie ideeën? Het is nooit goed als mensen vastgeroest raken aan een functie.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties