27 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 18:44

PBC | Arts komt terug om te helpen met coronazorg: “Ik voelde een soort plicht om te helpen omdat ik uit Curaçao kom”

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Lung Jeung is geboren en getogen op Curaçao. Momenteel werkt hij als arts-assistent bij de afdeling Neurologie afdeling in het Amsterdam UMC.   Toen hij...

ParadiseFM | Plachi di dia dinsdag opgeheven; avondklok blijft

De ‘plachi di dia’-regeling wordt vanaf dinsdag 11 mei opgeheven. Dat heeft premier Rhuggenaath vanmiddag bekend gemaakt.  Op Moederdag 9 mei en maandag 10 mei is de...

PBC | Coronamaatregelen eerder dan verwacht versoepeld

Persbureau Curacao Vanaf dinsdag 11 mei zullen de coronamaatregelen op Curaçao worden versoepeld. Eerst zou dat over negen dagen, op 17 mei zijn. Volgens demissionair premier Eugene Rhuggenaath...

PBC | Zondag kans op regen en onweer

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een storing die naar verwachting de lokale eilanden in de komende 24 tot 36 uur zal treffen, bevindt zich momenteel boven het zuidoosten van...

AVC | ‘Toezicht op financiële instellingen Curaçao is te vrijblijvend’

Servaas Houben en Ronald Ketellapper | Achterkant van Curacao Het toezicht in Curaçao op financiële instellingen is te vrijblijvend, verouderd en houdt onvoldoende rekening met de risico’s waaraan...

Column Hessels | Verkiezingsfraude?

Door Armand Hessels Direct na de aankondiging van de Kiesraad dat die bij de komende verkiezingen gebruik wilde maken van een scansysteem om de besmettingskans te verminderen en...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAntilliaansDagblad | ‘RMR zou kunnen ingrijpen’

AntilliaansDagblad | ‘RMR zou kunnen ingrijpen’

‘RMR zou kunnen ingrijpen’

Willemstad – In verband met de impasse in de Staten van Curaçao ‘zou de koninkrijksregering kunnen ingrijpen’. Dat zegt staatsrechtjurist Lodewijk Rogier, hoogleraar aan de University of Curaçao (UoC).

Het Antilliaans Dagblad vroeg de professor of er een uitweg is nu de oppositie weigert mee te werken quorum te vormen, noodzakelijk voor het laten doorgaan van een openbare vergadering waarin het nieuwe Statenlid Emmilou Capriles (PAR) tot de Staten kan toetreden en de coalitie van PAR/MAN weer een meerderheid van 11 versus 10 kan vormen.

Is er een weg via de burgerlijke rechter?, vroeg deze krant aan Rogier. ,,Kijkend naar de uitspraak van rechter Lasten in de zaak-Elhage (medio 2020 speelde exact dezelfde kwestie met betrekking tot PAR-parlementariër Shaheen Elhage, red.), denk ik dat de rechter nu geen mogelijkheid heeft om de zaak op te lossen.”

De expert legt uit dat bij de zaak-Elhage het oppositie-Statenlid Marilyn Moses (MP) om uitleg aan de rechter vroeg en zij zegde toe om na die te hebben verkregen te zullen meewerken. ,,Hetgeen ze ook heeft gedaan. Ten aanzien van de andere parlementariërs oordeelde de rechter dat zij die niet kon dwingen mee te doen. Dat laatste speelt ook nu.”

Dit is ‘een zaak die politiek moet worden opgelost’, meent de staatsrechtdeskundige. Maar, wat als dat niet lukt? ,,Dan zou de gouverneur kunnen proberen de onwillige parlementariërs op andere gedachten te brengen”, vervolgt Rogier. Het betreft tien Statenleden; van de MFK (5), KdNT (2), de eenpersoonsfractie MP van Moses en de inmiddels onafhankelijke leden Rennox Calmes (ex-PIN) en Jaime Córdoba (ex-Soberano).

,,En als ook dát niet lukt, zou de koninkrijksregering kunnen ingrijpen door middel van een Algemene Maatregel van Rijksbestuur, waarbij het besluit tot aanvaarding van de geloofsbrieven van mevrouw Capriles dat de Staten had moeten nemen, in de plaats van de Staten door de koninkrijksregering wordt genomen op grond van artikel 51 Statuut, omdat de deugdelijkheid van bestuur in het geding is.”

De staatsrechtjurist voegt hier nog aan toe dat de Rijksministerraad (RMR) mogelijk het nemen van dat plaatsvervangend besluit tot aanvaarding van de geloofsbrieven ‘overlaat aan de gouverneur’.

Ook anderen door deze krant geraadpleegde kenners van de materie wijzen erop dat ‘de geschiedenis zich herhaalt’: gouverneur Lucille George-Wout zal vermoedelijk overwegen opnieuw de partijen een keer vermanend toe te spreken, mogelijk met de waarschuwing anders de RMR te verzoeken een einde te maken aan deze onwerkbare impasse. En als dat niet helpt, kan de gouverneur de kwestie inderdaad voorleggen aan de RMR, als ook zou blijken dat de rechter er niet over kan oordelen.

Overigens zouden de voorzitter van de Staten en de negen andere leden van de coalitie erop kunnen wijzen dat zij een juridisch belang hebben om een verklaring voor recht te krijgen dat het de plicht is voor elk Statenlid om een rechtmatige beëdiging niet te frustreren. Dan nog blijft wel de vraag: ‘Hoe executeer je zo’n uitspraak?’

Het kan ook zijn dat enkele oppositieleden, misschien wel allemaal, denken dat ze – twee maanden voor de verkiezingen van 19 maart – politiek garen spinnen bij zo’n ingrijpen door de RMR. Dat kan een reden zijn voor de koninkrijksregering in Den Haag om niet zo ver te gaan; ook in het licht van de toch aanstaande verkiezingen.

Dus dit kan nog wel weer even duren. Punt is wel dat er nog wel belangrijke wetgeving aanhangig is die onderdeel is van het Landspakketten Curaçao en de voorwaarden voor de noodzakelijke Nederlandse liquiditeitssteun. Het Antilliaans Dagblad berichtte hier zaterdag al over onder de kop ‘Boycot vertraagt urgente wetgeving’. Als de financiële steun uit Nederland in het gedrang komt, dan heeft dat vergaande consequenties voor iedereen op Curaçao.

Bron: Antilliaans Dagblad

10 reacties

 1. Ha Wim, Ach Wim, Tja Wim….. tjongejonge ….

  Ik had liever iets in de orde van, de eer aan zichzelf houden!!!

  De eigen zooi, inpakken en wegwezen.

  En dan inderdaad, opgeruimd staat netjes.

 2. Neem me niet kwalijk maar als ik de foto van Emmilou Capriles zie straalt volgens mij de domheid vanaf. Helaas hebben we van Covid niet geleerd dat het besturen van een land een serieuze zaak is.

  Ben benieuwd waar deze partijen hun geld vandaan halen, Partido Vision betaalt Jermône de Lima 5 maanden vóór de verkiezingen gewoon door na haar ontslag bij Direct TV.

  De Lima zal bij Direct TV geen topsalaris hebben gehad maar Vision moet wel diepe zaken hebben om zomaar iemand 5 maanden financieel te ondersteunen.

 3. Een brevet van onvermogen als men de eigen problemen niet kan oplossen en dat er weer gekeken wordt naar die anders zo verfoeide makamba.

 4. Wat voor zin heeft het om een kabinet kort voor de verkiezingen naar huis te sturen terwijl ze druk bezig zijn de Corona ramp te managen?

  In het geval van Curacao is dit wel aan te bevelen. Niet meer wachtgeldregelingen en zoals nu wet aanpassen zodat de nietsnutten die in de regering zitten nog meer geld gaan vangen.
  Laat ze maar demissionair regeren met voornaamste punt Corona! Geen nieuwe projecten zoals Isla en salaris Ministers.

 5. Het blijkt weer dat de Rechtsstaat aan de UNA gestudeerd heeft, want ‘het kabinet naar huis sturen’ vond hij ook van de crisis in Nederland.

  Wat voor zin heeft het om een kabinet kort voor de verkiezingen naar huis te sturen terwijl ze druk bezig zijn de Corona ramp te managen?

  En voor Nederland: welk van de politici was direct betrokken bij de besluiten die door de Belastingdienst genomen zijn in de ‘toeslagen affaire’?

  Laat het kabinet de rit uitzitten, hun Corona aanpak voortzetten en – in Nederland – intussen ervoor zorgen dat de benadeelden van de ‘toeslagen affaire’ snel, juist en volledig gecompenseerd worden.

  Ik heb echt het idee dat de Rechtsstaat aan de UNA is afgestudeerd op basis van zijn ‘aanwezigheid in de les’ punten.

 6. Van het AD kan je echt geen inhoudelijk sterke artikelen verwachten.

  Wat is zo moeilijk om te begrijpen dat het huidige kabinet per direct naar huis moet?

  Nee, een lang verhaal om de eigen mensen in de zadel te houden.

  Tenslotte ook die vrouw op de foto moet op een laag pitje worden gezet.

 7. Punt is wel dat er nog wel belangrijke wetgeving aanhangig is die onderdeel is van het Landspakketten Curaçao en de voorwaarden voor de noodzakelijke Nederlandse liquiditeitssteun.

  Ik snap nog steeds niet terwijl je juist moet bezuinigen en dan voornamelijk op de riante salarissen van Ministers en Statenleden dat je dan nu perse de salarissen van hun dient te verhogen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties