AntilliaansDagblad | Regering NL wil ‘reizigersverklaring’

Lange rijen voor Curaçao-balie; vluchten KLM samengevoegd | Malou Petter

Den Haag – De Nederlandse minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur wil een verklaring invoeren waarin reizigers aangeven of de reis die ze willen maken ‘noodzakelijk’ is. Ze laat die mogelijkheid onderzoeken, liet ze gisteravond laat aan de Tweede Kamer weten.

Het gaat in eerste instantie om mensen die vanuit Nederland naar het buitenland willen gaan. Ze wil hiermee mensen verder ontmoedigen om te vliegen. De maatregelen die luchthaven Schiphol en vliegmaatschappijen hebben genomen, zijn volgens haar ‘absoluut nog niet genoeg’.

Het is nog niet duidelijk hoe een ‘reizigersverklaring’ eruit zal zien en op welk moment die moet worden ingevuld. Daarvoor is het onderzoek bedoeld, aldus het ministerie. Ook moet nog duidelijkheid komen over wat strikt noodzakelijk is of niet. Vakantie of soortgelijke reizen zijn dat volgens het ministerie niet. Maar vrachtverkeer, vluchten van mensen met een vitaal beroep of familiebezoek in verband met een uitvaart zijn bijvoorbeeld wel noodzakelijk.

Voor Caribische studenten in Nederland, die naar ‘huis’ gaan om bij hun familie op de eilanden te zijn, bestaat ook nog onduidelijkheid.

‘Verwarrende reisadviezen Rutte’

Lange rijen voor Curaçao-balie; vluchten KLM samengevoegd
Ondanks het advies aan Nederlanders van begin november om tot half januari niet buiten Nederland te reizen stonden er op Schiphol lange rijen voor vakantiereizen. Volgens een groot deel van de Tweede Kamer werd dat door de regering van premier Mark Rutte (VVD) in de hand gewerkt door verwarrende reisadviezen.

In Kamervragen van bijna alle fracties wordt geconstateerd dat er in de rijen geen afstand werd bewaard en dat dit ‘zeer onwenselijk’ is. Ondanks het advies van het kabinet om niet op reis te gaan bleven de officiële reisadviezen voor de Canarische Eilanden en Curaçao op geel.

Op de NOS legt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) uit dat KLM en Schiphol diverse maatregelen hebben genomen om het probleem op te lossen, zoals bijvoorbeeld het spreiden van vluchten. Ook zou de drukte deels te verklaren zijn door de extra controles die de Marechaussee moet uitvoeren. Die heeft het drukker vanwege de verplichte gezondheidsverklaringen en met het deel van de reizigers dat een negatieve uitslag van een coronatest bij zich moet hebben.

Een van de vragen in de Tweede Kamer: ,,Bent u het ermee eens dat dit verwarring op kan hebben geleverd voor reizigers en de onwenselijke situatie dat tegen het advies in vluchten naar de Canarische Eilanden werden gepromoot en geboekt, zoals dit ook het geval was voor reizen naar Curaçao?”

Curaçao ging door oplopende besmettingen vorig week naar oranje, maar de Canarische Eilanden werden pas dinsdag op oranje gezet toen het algemene negatieve advies werd verlengd tot half maart. Rutte kondigde toen in het Kamerdebat aan dat dit ook zou gebeuren voor Aruba en Bonaire. De Kamer vraagt om in de toekomst de reisadviezen in lijn te brengen met de gecommuniceerde oproepen van het kabinet.

Ook willen de vragenstellers dat er snel een teststraat op Schiphol komt voor reizigers en personeel op de luchthaven. De proef met een ‘air corridor’ tussen Amsterdam en Atlanta met verplichte tests verdient navolging, vinden de fracties.

Gisteren was ‘het een beetje druk’ op Schiphol, zegt Cees Ursem, manager Air France/KLM op Curaçao voor het Caribisch gebied. ,,En ook bij de gate waar de Curaçao- passagiers vertrokken. In overleg met het ministerie van IenW is er besloten om wat meer spreiding van de vluchten te maken.”

Daardoor is voor vandaag en morgen de KL735/KL736 geannuleerd en zijn deze samengevoegd op de KL733/KL734 ‘om aan deze wens te voldoen’, aldus Ursem tegen het Antilliaans Dagblad. ,,Het is nog moeilijk in te schatten wat er in de komende periode verandert. We blijven ons voortdurend aanpassen aan de veranderingen.”

Zoals gezegd heeft de kwestie ook de aandacht getrokken van de Tweede Kamer, die opheldering wilde over de drukte op de Amsterdamse luchthaven. Minister Van Nieuwenhuizen zegt ‘teleurgesteld en boos’ te zijn dat het opnieuw druk was in de vertrekhallen van Schiphol. Ze zegt dat ze er de afgelopen dagen herhaaldelijk contact over heeft gehad met de luchthaven en de luchtvaartmaatschappijen.

,,Toen ik de beelden zag sprong ik echt uit mijn vel. Meteen dit weekend heb ik de sector erop aangesproken, en maandag weer gebeld met Schiphol en KLM. Want dit kan zo niet.” Van Nieuwenhuizen denkt dat de boodschap is overgekomen en dat de problemen zich niet meer zullen voordoen.

Foto Malou Petter

Bron: Antilliaans Dagblad

8 Reacties op “AntilliaansDagblad | Regering NL wil ‘reizigersverklaring’

 1. @Lionfish | 17 december 2020 om 10:58 |

  Zoals regelmatig blijkt, begrijpt L fisch er nog niet veel van. Maar dat kun je hem niet kwalijk nemen. Mensen met één hersencel kunnen daar weinig aan doen, behalve dan in KK wat kreetjes slaken…..zeker van Trump afgekeken….

 2. Goed idee, dat zet die ene hersencel van al die selfish aso’s die vinden dat al die regels niet voor hen gelden wellicht aan het denken.

 3. @Robert | 17 december 2020 om 09:37 |

  Inderdaad, juist geformuleerd.
  Laat Cora samen met Mark naar Curacao komen, dan kunnen ze met eigen ogen zien hoe het hier is en dat voor toeristen het hier haast code groen zou moeten komen. Ik weet zeker dat ze met tegenzin naar Nederland terug gaat als ze hier 10 dagen in “quarantaine” zijn geweest op de stranden en de baaien.

 4. Curacao maakt deel uit van het Koninkrijk. En heeft dus een heel andere status dan die Canarie-eilanden. Natuurlijk mogen hier studenten en vrienden en familieleden heen vliegen. Daar hoeft geen discussie over te bestaan, te gek voor woorden. Natuurlijk wel afstand houden enz. op Schiphol. Overigens zie en ruik ik wel onderhuidse afgunst en jaloezie. Ja ja, echt wel. Maar daar hoor je minister Cora N. niet over praten. Bizarre vertoning.

 5. Wanneer is een reis noodzakelijk? Als mijn moeder in Nederland zou wonen mag ik haar dan niet bezoeken? Of alleen als ze stervende is?

  Wat als ik potentieel in Nederland wil investeren? Mag ik dan wel of niet gaan?

  Ik betaal al veel geld voor een ticket dus kan ik niet werk en plezier mengen?

  Al die snoepreisjes van politici zijn ook niet noodzakelijk maar mogen wel weer.

 6. De nieuwe kleren van de keizer.

  Ga je op reis of even terug naar het thuisfront, dan heb je een ticket op zak en een afdoende PCR verklaring en ben je uitgelaten en in een uitbundige stemming.
  Goed genoeg om zonder verdere quarantaine op bestemming vrij te bewegen en te gaan en staan of..liggen waar en met wie je wilt.
  Dan is hutje mutje in de incheck rij en het vliegtuig nog steeds een probleem.
  Het ziet er inderdaad chaotisch, wanordelijk en bont gekleurd uit op de foto.
  Een crime in het hokjesland van orde en regelmaat, verstand, logica, slim, en sociaal gedragend.
  Reden genoeg en temeer voor de politicus van nieuwenhuizen om volkstoneel op te voeren in de media en uit zijn vel te springen voor de verongelijkte achterblijvers met pruillipjes.
  De realiteit is echter weerbarstiger. Het bloed kruipt waar het (niet) gaan kan.
  Na negen maanden van corona wanhoop en moeheid is de volksaard onderhuids gedegenereerd naar egocentrisme ten top. Ego hedonisme. Ik wil nú genieten en heb lak aan de rest. Ieder voor zich en God voor ons allen. Ja vakantie is noodzakelijk. Ik word gek in het land van regeltjes en met alles en iedereen altijd maar weer rekening houden en iedere keer weer inschikken voor het groter geheel.
  Geef ze ongelijk. De koning en zijn princes gaven het startschot en voorbeeld hoe belangrijk wel vakantie is, maar werden teruggefloten door de verantwoordelijke minister, waarschijnlijk in niet mis te verstane onparlementaire woorden binnenkamers; Sofort, Augenblicklich!!

 7. Niemand’s reis is noodzakelijk,…., tenzij hij Knops heet of Van Oranje-Nazi.
  Je zult zien dat als die Reisegenehmigung er komt, dat Some pigs are more equal than others.

 8. Door het wanbeleid van de regering is dit het gevolg. Vorige maand werd juist reizen naar Curacao toegejuigd en nu opeens niet?
  Extra test en gezondheidsverklaringen dan zal alles langer duren en krijg je rijen.
  Al deze ad-rem beslissingen maakt het er niet duidelijk op,
  Men had eerder voor een lockdown moeten kiezen en nu niet op het laatste moment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *