28 C
Willemstad
• zondag 21 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Reactie op kritiek Wet uitzonderingstoestand

HomeMediaAntilliaansDagblad | Reactie op kritiek Wet uitzonderingstoestand

RvA door regering gehoord

Raad van Advies (RvA) voorzitter Lisa Dindial | Extra

Willemstad – De regering heeft de kritiek van de Raad van Advies (RvA) ter harte genomen en uitvoerig gereageerd op het feit dat de vernieuwde Landsverordening uitzonderingstoestand gelijk naar de Staten gestuurd werd zonder dat deze eerst nog aan de raad was toegestuurd.

De RvA is van mening dat de aanpassingen dusdanig groot zijn, dat de wet niet direct naar de Staten gestuurd had mogen worden. Deze kritiek wordt echter deels terzijde gelegd omdat de regering het niet helemaal eens is met de RvA:

,,Er kan een verschil in interpretatie bestaan ten aanzien van de ingrijpendheid van een specifieke wijziging. Het oordeel of een wijziging wel of niet ingrijpend is kan vanuit verschillende invalshoeken benaderd worden en kan dus per persoon verschillen. De wijzigingen die in de Nota van Wijziging zijn opgenomen, betreffen, met uitzondering van de wijziging van de Landsverordening winkelsluiting, wijzigingen waarbij een betere rechtsbescherming aan de burger wordt geboden en die bij de behandeling van het ontwerp in de Staten en in reactie op de bezwaren van de Statenleden tot stand zijn gebracht.”

Vervolgens wordt door de regering wel dieper ingegaan op de Winkelsluitingswet. De regering stelt dat het begrip ‘buitengewone omstandigheid’ inderdaad niet is toegelicht maar dat dit al wel is gedaan in de ontwerp-‘ Lei Estado di Emergensia’ (wet voor de noodtoestand). Bovendien, zo wordt eraan toegevoegd:

,,Gezien de huidige situatie waarin we verkeren en de reeds geruime tijd geldende wettelijke regelingen ter bestrijding van het coronavirus, komt het de regering voor dat het antwoord op die vraag (wat buitengewone omstandigheid is, red.) al gegeven is. De informatie over sluitingstijden maakt ook onderdeel uit van de bijna dagelijks door de regering gehouden informatiesessies over de laatste ontwikkelingen van Covid-19. Het lijkt de regering vooralsnog dat er voldoende bekendheid aan is gegeven dat onder de huidige omstandigheden de winkels hun winkelsluitingstijden dienen aan te passen.”

Verder vraagt de RvA zich af of de Sociaal-Economische Raad (SER) ervan op de hoogte is dat er voor het instituut een belangrijke rol is weggelegd bij besluiten over de winkelsluitingstijd. De regering geeft toe dat de SER hiervan op de hoogte gesteld had moeten worden en heeft dit daarom alsnog gedaan.

Verder stelt de RvA dat het onduidelijk is welke ‘betrokken minister’ over de winkelsluitingstijd gaat en licht de regering toe dat hier de minister van Economische Ontwikkeling wordt bedoeld.

Bron: Antilliaans Dagblad van 19 november 2020

10 reacties

 1. @Knoek koe
  Helemaal just. Ik denk dat we daar op onze qui vice voor moeten zijn.
  Deze clowns kunnen niet omgaan met macht. Helaas!!

 2. Zulke zware wetgeving, waar zoveel macht gegund wordt aan gezagsdragers, in geval van nood/ terrorismedreiging , vertrouw je niet toe aan je gezagsdragers als ze Gijsbertha, S. Martina, Zita Jesus Leitu, etc heten, en keer op keer bewezen hebben hun goed en fatsoenlijk bestuursplicht met voeten te betreden.

  Jullie , door en door corrupte en zelfverrijkende politici, verdienen deze wet en macht niet!

  Tenzij deze wet jullie als eetste opruimt en opsluit!

 3. Ik speel nu even advocaat van de duivel:
  als eerste denk ik zou je een noodwet alleen nodig hebben, waneer je hele bevolking beschikkingsonbevoegd en handelingsonbekwaam is; in alle andere gevallen maak je kinderen van volwassen. Stel verkeerde vragen ook nog in verkeerde volgorde en je krijgt rampzalige noodwetten.
  Dan het volgende. Stel (eigenlijk weten we het wel) de criminaliteit, drugs, bolletjesslikkers slikken nog steeds, wapens, granaten zelfs zijn niet meer in de hand te houden, eigenlijk loopt het al jaren uit de hand, en nu met zoveel zieken bij de politie en dan nog +650 die vervroegd weggaan komt het land met een enorm tekort te zitten aan law enforcement. Dit is rampzalig.
  STel dat het OM om verschrping van de wet heeft gevraagd?
  Met een alsmaar oplopende armoede die leidt tot criminaliteit tot zware criminaliteit, dat zelfs politie niet meer in wijken kan gaan kan ons alleen een zwaardere wetgeving brengen denk ik.
  Maar, en daar hebben we het hier eerder over gehad, doordat de inf voorziening naar de burger toe ronduit slecht is is iedereen met theorieen bezig op social media iedereen ruit iedereen op en men weet eigenlijk niet hoe het echt zit. Ik ga later op de dag de 79 pp’s van de noodwet helemaal doorspitten.
  Voor we hierheen kwamen hebben mijn vrouw en ik een aantal jaren in TT (Trinidad Tobago) gewoond en gewerkt dat was tot 2011. Het was daar zo gevaarlijk dat je begeleidt moest worden omdat je niet alleen of met zijn 2en de straat op mocht. Het mag toch niet zo zijn dat we hier deze kant uitgaan, dat niemand meer veilig is op straat?
  Maar goed ik ben slechts de advocaat van de duivel.

 4. De reacties op de noodwet geven heel goed aan hoe groot ons vertrouwen is in de huidige en toekomstige leiders. Wr vertrouwen ze niet als ze voor ons staan en vertrouwen ze helemaal niet met de vrijheden die deze noodwetgeving aan deze mensen geeft.
  Vertrouwen is de basis van elke gezonde relatie, zonder dat vertrouwen zullen we nooit een stap verder komen.

  Het feit dat de RvA nu ook stelt, deze stukken hadden eerst weer via ons gemoeten en dan pas naar de staten, geeft wat mij betreft heel erg goed aan dat ons wantrouwen op de plek is.
  Een noodverordering is leuk, maar in een noodverordering moet de burger ten aller tijden beschermt zijn voor de willekeur van de ambtenaren en die bescherming ontbreekt momenteel.

 5. Macht corrupteert, het resultaat is op het eiland duidelijk zichtbaar, van een elite die zich schaamteloos verrijkt en hun taak, algemeen belang en zorg voor de bevolking, al generaties gebruikt voor eigen belang. Tot de loketist die het gesprek met de collega’s duidelijk belangrijker vinden als de mensen die voor het loket moeten verschijnen.
  Hoe zal daar in een verbetering komen als de macht absoluut wordt? Als protesten, nu al zinloos, verboden worden?
  Het is wetgeving Kim il Young waardig. Ook Maduro kan zich uitstekend in deze wet vinden

 6. ……”Geen enkele regering zou absolute macht moeten hebben”….exact @Brian.

  Dat is al bewezen door de jaren heen dat dat tot beestachtige toestanden leidt

  Ambtenaren die ongevraagd je huis binnen mogen komen, geen bragen hoevennte stellen, geen grond hoeven te hebben, alles mogen afpakken?

  Ton Ton macute, maar dan gelegaliseerd.

  Een leider die absolute macht eist, is over het algemeen een zwakke en laffe leider!

  Die het niet met de rede en overtuiging voor elkaar krijgt, om het volk in een richting te krijgen, en dan maar violence” gebruikt.

  Violence is the tool of the weak government fool!

 7. Wat gaat nou voor de grondwet of zo’nnoodverordeningswet. Al gaat deze wet er niet komen. Het feit dat men zo een wet opstelt is al verwerpelijk. Ik heb geen vertrouwen in deze regering in zal in maart zeker niet op 1 van ze stemmen

 8. Niets gevaarlijkers dan een Curaçaose gezagsdrager met (over) macht.
  (Uitzonderingen daargelaten)

  Kijk hoe arrogant en verontwaardigd de gemiddelde Minister of CEO reageert op terechte kritiek over hun wanbestuur, corruptie of extravagante salarissen.

  Kijk hoe dictatoriaal marvelien Wiels zich gedroeg in het Curaçao huis.

  Kijk hoe Tromp zich gedroeg, in de BNA, CBCS.
  Minister af Suzy R. Die kranten aanklaagt omdat ze heel gemeen over haar zouden schrijven.

  Lasten van Curoil, die vond dat zijn sqlaris non of your business was.

  Hasselmeyer die vond dat praten over de zelftoebedeelde bonus van 100.000 en de toedracht daaromheen non of our business was. Zijn privacy was belangrijker.

  Gijsbertha die de klokkeluiders wilde vervolgen van de gelekte miljoenen salarisinfo van zijn partijgenoten en vriendjes (UTS De Geus, BPT Sluis, CUROIL Y. Lasten , CBCS L Lasten , J Jardim).

  Een regering die zelf de regels van goed bestuur en fatsoen aan de laars lapt, wil nu wel alle absolute macht?
  Totaal onbetrouwbaar

 9. Deze wetswijziging moet meteen de grond in geboord worden regering houdt zich niet aan de regels ( wanneer wel?) En ruggenaath en consorten zyn uit op totale macht. Zodra de subsidiepot van coronavirus door hun is leeggemolken vertrekken ze met de noorderzon.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties