25.9 C
Willemstad
• zondag 26 maart 2023

ParadiseFM | Aangifte Calmes tegen Leeflang en De Andrade

Politicus Rennox Calmes is de beschuldigingen aan zijn adres zat. Hij wil aangifte doen van laster tegen Omayra Leeflang en Elvis de Andrade. Beiden zouden zijn naam...

CN | SER keurt nieuwe gokwet Curaçao goed, maar blijft kritisch

Jimmy Driessen | CasinoNieuws.nl De Sociaal-Economische Raad (SER) van Curaçao heeft de nieuwe gokwet goedgekeurd. De raad geeft in haar advies aan dat het moderniseringstraject van de (online)...

Democracy now! | Friday, March 24, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 24 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Portugese oorlogsschepen gespot voor Piscadera

Voor de kust van Piscadera zijn Portugese oorlogsschepen gespot. Vissers hebben in totaal vijf kwallen gevangen. Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) is op de...

Nu.cw | SER adviseert over belastingverordeningen

De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft donderdag advies uitgebracht over wijzigingen in verschillende belastingverordeningen. De verordeningen waarin wijzigingen zijn aangebracht zijn onder andere de Algemene Landsverordening Landsbelastingen en...

RO | Ministerraad besluit dat Caribische studenten voor aankomst in Nederland een BSN krijgen

De Ministerraad stemde in met het wijzigen van het Besluit basisregistratie personen, zodat Caribische studenten bij aanvraag van studiefinanciering via DUO direct een BSN kunnen krijgen. Dit...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Raad van Ministers nu aan zet

Verschillen in voorkeur nieuwe Isla-operator headhunting commissie en RvC RdK

Foto Dushi

Willemstad – Het woord is nu aan het kabinet-Pisas (MFK/PNP) om te kiezen voor een voorkeurskandidaat waarmee verder wordt onderhandeld om de nieuwe operator te worden van de Isla-raffinaderij.

 

Eenvoudig is dat niet, want er lijkt tweespalt. Woensdag gaf de speciaal hiervoor aangestelde headhunting commissie een presentatie, waarbij de ministerraad een keuzelijstje overhandigd kreeg van de drie partijen die – na indiening en bestudering van hun ‘binding proposal’ – als beste uit de bus komen. Naar verluidt echter, heeft de Raad van Commissarissen (RvC) van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) een eigen voorkeur, althans een andere volgorde.

Alle betrokkenen houden de kaken stijf op elkaar, maar het gaat om de volgende drie partijen: de groep van de in Amerika wonende Venezolaan Luis Giusti, voormalig president van staatsoliemaatschappij PdVSA; de Braziliaan Roberto Viana, die eerder partner was van de lokale groep Corc (die destijds werd uitgekozen als ‘preferred bidder’), maar later uit beeld raakte omdat hij niet met de financiën over de brug kwam; en de Indiase Essar-groep.

De RvC van RdK, voorgezeten door president-commissaris Elvis Quarton, zou in een advies meer voelen voor selectie van de groep-Viana, die lokaal wordt vertegenwoordigd door voormalig PNP-minister Rutsel Martha; hij is naar eigen zeggen vertegenwoordiger en juridisch adviseur van een groep, waar Viana deel van uitmaakt. In volgorde van voorrang gaat het vervolgens om groep-Giusti en Essar.

Er zijn sterke indicaties dat de headhunting commissie dat (heel) anders ziet en de groep-Giusti als nummer één ‘preferred bidder’ naar voren schuift. Essar, met de zogeheten Aldea-groep, is oorspronkelijk Indiaas, maar kent enige tijd grote Russische financiële belangen. Viana Batista uit Brazilië kon eerder, als partner van Corc (Curaçao Oil Refinery Complex), uiteindelijk niet aantonen over voldoende geldmiddelen te beschikken. Hoe dat nu is, is onbekend.

Tijdelijk RdK-directeur, Patrick Newton, toonde zich woensdag na de presentatie door de headhunting commissie zeer optimistisch. Hij was eerder lid van de PMO (Project Management Organization) met dezelfde opdracht, namelijk om een nieuwe exploitant te vinden, maar zegt nu – zonder namen te noemen – dat ‘niet eerder zo’n sterke partij meedeed’.

Binnen acht tot tien weken is het sluiten van een ‘deal’ met deze keuze van de headhunting-commissie mogelijk, zegt hij. Deze groep (Giusti, red.) heeft ook in voldoende mate aangetoond geld van aandeelhouders en leningen aan te kunnen trekken.

Newton spreekt over ruim 800 directe banen en nog eens zo’n 2.000 werklieden van (onder)aannemers. Want voor de veilige herstart is zo’n twee jaar nodig, om de raffinaderij weer op orde te maken en te laten draaien. Investering volgens de RdK-topman: 500 miljoen dollar.

Volgens de ‘request for proposal’ moet de winnende partij voldoen aan een reeks criteria, in totaal zo’n veertien, waaronder gegarandeerde toevoer van ruwe olie (‘proof of crude’), technische know how, een gedetailleerd plan om te voldoen aan de mede door de rechter opgeschroefde milieunormen én financiën (‘proof of funds’).

De RvC van RdK bestaat naast president Quarton uit de commissarissen Astrid Richardson, Gregorio Donata en Randolph Camelia. Er zou intern verdeeld worden gedacht. De headhunting-commissie wordt gevormd door Herbert Mensche (voorzitter) en Ludwin Miguel, beiden voorgedragen door de regering-Pisas, en Arthur Gevers en Lindomar Scoop, door RdK voorgedragen.

De groep-Giusti bevestigde eerder openlijk haar belangstelling voor de overname van de Isla-raffinaderij. Luis Giusti López (77 jaar) was in de jaren negentig de hoogste functionaris van PdVSA en wordt gezien als een internationaal petroleum- en energie-expert. Hij werkte na de eeuwwisseling voor Shell en sloot in zijn tijd bij PdVSA belangrijke investeringsdeals met Mobil, Phillips, Chevron en Amerada Hess. Giusti heeft goede contacten in Washington DC en is adviseur van het Energy Security and Climate Change Program.

De regering, bestaande uit ministers van MFK en PNP, moeten nu kiezen. Een voor Curaçao strategisch zeer belangrijke keuze. Leden van de Isla-bonden roerden zich gisteren en willen nu spoedig helderheid van MFK-premier Gilmar Pisas.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

  1. Dit kan niet misgaan. Een panel van experts, gekozen door het kabinet Pik Paljas; PNP formerly known as Maria’s party, die de beslissing neemt en uiteraard de benoemde headhunters. Bedrijven staan uiteraard te popelen om na ondertekening 500 miljoen te investeren en de checklist milieu af te vinken. Om daarna na 2 jaar de boel aan te zwengelen. En uiteraard kunnen er 800 van de 150.000 inwoners van Curacao er aan de slag. En niet te vergeten de 2000 contractors vanuit het buitenland. Ja mensen dit wordt een paradijs

  2. Die oude roestbak is niet meer waard dan het sloopijzer aan een oud ijzerboer te verkoper, de zogenaamde drie opkopers hebben van alles in hun achterhoofd maar dat niet die roestbak weer aan het draaien te krijgen en dat weet zelfs een dooie HOND nog wel.

  3. Gewoon de bekende ballon die opgeblazen wordt. Hou je achterban tevreden met fake news.
    Welke gek, krijg je zo gek om eerst een bankgarantie te overleggen. En welke gek gaat een miljard investeren om aan de milieu eisen te voldoen. De bak draait al jaren niet meer dus hoe lossen we alles op, roest bijv. een simpel geval.
    Maar mss zie ik het fout…

  4. De realisatie van een operationele (en een beetje schone uitstoot) raffinaderij kost 500 miljoen dollar dollar. Het vooruitzicht dat in Europa vanaf 2035 geen auto’s (die op fossiele brandstof draaien ) meer zullen worden geproduceerd, houdt in dat de vraag naar olie vanaf 2035 mondiaal zal dalen en dat heeft ook gevolgen voor de olieprijs. De vraag is dan wanneer de raffinaderij solvabel zal opereren en de investeerders winst zullen maken. De import van ruwe olie ten behoeve van de raffinage zal eveneens hoge kosten met zich meebrengen, zolang Venezuela een embargo kent op de export van ruwe olie. Kortom: Ik ben benieuwd naar het businessplan van de ‘preferred bidder’. Een ding is zeker: de raffinaderij herstellen (500 miljoen) is een andere uitdaging dan een raffinaderij van 100 jaar oud compleet vernieuwen ( ruim 1 miljard). De vraag is dan ook of de regering het risico wil nemen om een hopeloos verouderde raffinaderij operationeel te krijgen en daarbij de nodige risico’s te nemen voor de gezondheid van haar bevolking. Ik wens de regering veel wijsheid toe de enorme consequenties te kunnen overzien en daarbij transparant te communiceren naar de bevolking in de gebieden onder de rook van de Isla. Ik vraag mij dan ook af of de Raad van Ministers aan zet is, of dat de bevolking (het Parlement dus) aan zet is. Hopelijk kan de goksector garant staan voor de toekomst van de raffinaderij door meer winstbelasting te betalen aan de Curaçaose belastingontvanger. Return on investment heet dat dan en dat is meteen witwassen…daar hebben we veel verstand van op Curaçao, zei Helmin Wiels bij het drinken van een biertje op Marie Pompoen.

  5. De realisatie van een operationele (en schone uitstoot) raffinaderij kost 500 miljoen dollar dollar. Het vooruitzicht dat in Europa vanaf 2035 geen auto’s (die op fossiele brandstof draaien ) meer zullen worden geproduceerd, houdt in dat de vraag naar olie vanaf 2035 mondiaal zal dalen en dat heeft ook gevolgen voor de olieprijs. De vraag is dan wanneer de raffinaderij solvabel zal opereren en de investeerders winst zullen maken. De import van ruwe olie ten behoeve van de raffinage zal eveneens hoge kosten met zich meebrengen, zolang Venezuela een embargo kent op de export van ruwe olie. Kortom: Ik ben benieuwd naar het businessplan van de ‘preferred bidder’. Een ding is zeker: de raffinaderij herstellen (500 miljoen) is een andere uitdaging dan een raffinaderij van 100 jaar oud compleet vernieuwen ( 1 miljard). De vraag is dan ook of de regering het risico wil nemen om een hopeloos verouderde raffinaderij operationeel te krijgen en daarbij de nodige risico’s te nemen voor de gezondheid van haar bevolking. Ik wens de regering veel wijsheid toe de enorme consequenties te kunnen overzien en daarbij transparant te communiceren naar de bevolking in de gebieden onder de rook van de Isla.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -