30 C
Willemstad
• zaterdag 8 mei 2021 17:34

NOS | Premier Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus

Sander van Hoorn De covid-pas, de QR-code waarmee Europeanen deze zomer makkelijker op reis moeten kunnen in de EU, is er misschien pas in augustus. Dat heeft premier...

Extra | Aubert Wiels: E motibu real di asesinato di Helmin Wiels un dia lo sali na kla

WILLEMSTAD. – Ayera despues di 8 aña ainda famianan no a haña trankilidat pa por sera e kaso di asesinato di Helmin Wiels. Esaki pa e echo...

ParadiseFM | D66: ‘Zo snel mogelijk vaccinatiecertificaat voor Caribische delen koninkrijk’

D66 wil zo snel mogelijk een digitaal groen certificaat voor gevaccineerden in de Caribische delen van koninkrijk. Dat blijkt uit Kamervragen van partijleden Jorien Wuite en Jan...

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAntilliaansDagblad | Raad kritisch over rapport Bonaire Holding Maatschappij

AntilliaansDagblad | Raad kritisch over rapport Bonaire Holding Maatschappij

,,U bent een slager die zijn eigen vlees keurt”, zo laat Daisy Coffie gezaghebber Edison Rijna weten.

Kralendijk – Oppositie en coalitie waren het donderdagavond tijdens de raadsvergadering over één ding eens. De manier waarop het onderzoek naar vermeende misstanden bij Bonaire Holding Maatschappij (BHM) is uitgevoerd, deugt niet.

Er is veel twijfel over de onafhankelijkheid en de objectiviteit van het onderzoek. ,,U bent een slager die zijn eigen vlees keurt”, zo laat Daisy Coffie gezaghebber Edison Rijna weten.

Clark Abraham, fractieleider van oppositiepartij PDB, stelt tijdens de vergadering de vraag of een onderzoek geloofwaardig is, wanneer dit wordt uitgevoerd door een medewerker van degene waar het onderzoek mede op gericht is. Hiermee doelt hij op het feit dat gezaghebber Edison Rijna voorzitter is van de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) en dus betrokken is bij BHM.

Tegelijkertijd heeft Rijna Moniek Bouland gevraagd onderzoek te doen naar aantijgingen in het ‘overdrachtsdossier’ dat voormalig directeur van BHM in mei naar de gezaghebber stuurde. Bouland fungeert in dit onderzoek als integriteitsadviseur van de gezaghebber.

Abraham vermeldt hierbij niet dat Bouland deze functie ad interim vervult, omdat de vacature nog niet is ingevuld. Bouland is werkzaam bij Governance & Integrity International bv, een onafhankelijk bedrijf dat door Rijna is ingehuurd.

Abraham is ook boos over het feit dat de raadsleden geen volledige versie hebben ontvangen van het door Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (Bing) uitgevoerde onderzoek naar de gang van zaken rond de aanbesteding van de ledverlichting van het stadion.

De conclusie van dit rapport is dat gedeputeerde James Kroon bij zijn handelen in deze kwestie een aantal kernbegrippen van bestuurlijke integriteit onvoldoende in acht geeft genomen.

Over de conclusie en de manier waarop is besloten tot dit onderzoek maakt raadslid Esther Bernabela van coalitiepartij UPB zich op haar beurt boos. Bernabela snapt niet dat van de zeven punten die in het ‘overdrachtsdossier’ naar voren zijn gebracht, juist dit punt nader onderzocht is.

,,Ik sta volledig achter de gedeputeerde en heb het idee dat aan dit onderzoek politieke overwegingen ten grondslag liggen”, zo verklaart Bernabela zonder precies uit te leggen over welke politieke overwegingen ze het heeft. Met de conclusie dat Kroon fouten heeft gemaakt zegt ze te kunnen leven want ‘waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt’.

Daisy Coffie van Frakshon Coffie is het gedeeltelijk met Bernabela eens. ,,Ik snap niet dat er van de zeven punten die in het ‘overdrachtsdossier’ genoemd worden er twee door u (Rijna, red.) worden uitgepikt om nader te onderzoeken”, aldus Coffie.

Ze is niet tevreden met de uitkomsten, conclusies en aanbevelingen en vindt de andere punten ook het onderzoeken waard. Zelf trekt ze de conclusie dat er nog veel moet gebeuren voordat de integriteit binnen de overheids-nv’s goed geregeld is.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties