27 C
Willemstad
• woensdag 8 december 2021 20:17

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Raad kritisch over rapport Bonaire Holding Maatschappij

,,U bent een slager die zijn eigen vlees keurt”, zo laat Daisy Coffie gezaghebber Edison Rijna weten.

Kralendijk – Oppositie en coalitie waren het donderdagavond tijdens de raadsvergadering over één ding eens. De manier waarop het onderzoek naar vermeende misstanden bij Bonaire Holding Maatschappij (BHM) is uitgevoerd, deugt niet.

Er is veel twijfel over de onafhankelijkheid en de objectiviteit van het onderzoek. ,,U bent een slager die zijn eigen vlees keurt”, zo laat Daisy Coffie gezaghebber Edison Rijna weten.

Clark Abraham, fractieleider van oppositiepartij PDB, stelt tijdens de vergadering de vraag of een onderzoek geloofwaardig is, wanneer dit wordt uitgevoerd door een medewerker van degene waar het onderzoek mede op gericht is. Hiermee doelt hij op het feit dat gezaghebber Edison Rijna voorzitter is van de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) en dus betrokken is bij BHM.

Tegelijkertijd heeft Rijna Moniek Bouland gevraagd onderzoek te doen naar aantijgingen in het ‘overdrachtsdossier’ dat voormalig directeur van BHM in mei naar de gezaghebber stuurde. Bouland fungeert in dit onderzoek als integriteitsadviseur van de gezaghebber.

- Advertentie -

Abraham vermeldt hierbij niet dat Bouland deze functie ad interim vervult, omdat de vacature nog niet is ingevuld. Bouland is werkzaam bij Governance & Integrity International bv, een onafhankelijk bedrijf dat door Rijna is ingehuurd.

Abraham is ook boos over het feit dat de raadsleden geen volledige versie hebben ontvangen van het door Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (Bing) uitgevoerde onderzoek naar de gang van zaken rond de aanbesteding van de ledverlichting van het stadion.

De conclusie van dit rapport is dat gedeputeerde James Kroon bij zijn handelen in deze kwestie een aantal kernbegrippen van bestuurlijke integriteit onvoldoende in acht geeft genomen.

Over de conclusie en de manier waarop is besloten tot dit onderzoek maakt raadslid Esther Bernabela van coalitiepartij UPB zich op haar beurt boos. Bernabela snapt niet dat van de zeven punten die in het ‘overdrachtsdossier’ naar voren zijn gebracht, juist dit punt nader onderzocht is.

- Advertisement -

,,Ik sta volledig achter de gedeputeerde en heb het idee dat aan dit onderzoek politieke overwegingen ten grondslag liggen”, zo verklaart Bernabela zonder precies uit te leggen over welke politieke overwegingen ze het heeft. Met de conclusie dat Kroon fouten heeft gemaakt zegt ze te kunnen leven want ‘waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt’.

Daisy Coffie van Frakshon Coffie is het gedeeltelijk met Bernabela eens. ,,Ik snap niet dat er van de zeven punten die in het ‘overdrachtsdossier’ genoemd worden er twee door u (Rijna, red.) worden uitgepikt om nader te onderzoeken”, aldus Coffie.

Ze is niet tevreden met de uitkomsten, conclusies en aanbevelingen en vindt de andere punten ook het onderzoeken waard. Zelf trekt ze de conclusie dat er nog veel moet gebeuren voordat de integriteit binnen de overheids-nv’s goed geregeld is.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Toneel tegen huiselijk geweld: ‘Het kwam hard binnen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen....

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -