25 C
Willemstad
• maandag 6 februari 2023

AntilliaansDagblad | ‘Verantwoording afleggen over black-out op Aruba’

Oranjestad - De definitieve resultaten van het onderzoek naar de meest recente black-out worden deze week verwacht. Energieminister Glenbert Croes (MEP) zegt toe dat hij dan een...

AntilliaansDagblad | 25 Jaar Fun Miles op Curaçao

Directeur: Meer dan 125.000 actieve kaarthouders Willemstad - ,,Fun Miles heeft meer dan 125.000 actieve kaarthouders en rond de 100 aangesloten partners op vier eilanden. Iedere dag zijn...

AntilliaansDagblad | Patrouilles leerplicht beperkt

Ook geen controles met gegevens bevolkingsregister Willemstad - De leerplichtafdeling van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) voert geen patrouilles meer uit om spijbelende jongeren...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Steeds meer naar GMN

Onderwijs duurste ministerie, maar dalende trend Willemstad - Er gaat op Curaçao steeds meer overheidsbegrotingsgeld naar Gezondheidzorg en juist steeds minder naar Onderwijs. In de eerste tien jaar na...

Opinie | De grens met Venezuela weer open gooien is grenzeloos dom

George Lichtveld De grens tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Venezuela is reeds bijna vier jaren gesloten geweest nadat de Venezolaanse regering eenzijdig daartoe besloten had om daarmee...

FD | ‘Nederland moet zich meer bemoeien met voormalige Antillen’

Vasco van der Boon Cor de Horde | Financieel Dagblad Nederland moet meer bevoegdheden krijgen om de corruptie in het Caribisch deel van het Koninkrijk — de voormalige...

PBC | Nieuw bewijs over Natalee’s verdwijning was adembenemend, maar bleek uiteindelijk fake

Persbureau Curacao ORANJESTAD – De Amerikaanse advocaat en televisiepresentator/journalist Greta van Susteren is misleid en heeft valse informatie gekregen in de zaak Natalee Holloway. Dat valt op te...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Raad kritisch over rapport Bonaire Holding Maatschappij

,,U bent een slager die zijn eigen vlees keurt”, zo laat Daisy Coffie gezaghebber Edison Rijna weten.

Kralendijk – Oppositie en coalitie waren het donderdagavond tijdens de raadsvergadering over één ding eens. De manier waarop het onderzoek naar vermeende misstanden bij Bonaire Holding Maatschappij (BHM) is uitgevoerd, deugt niet.

Er is veel twijfel over de onafhankelijkheid en de objectiviteit van het onderzoek. ,,U bent een slager die zijn eigen vlees keurt”, zo laat Daisy Coffie gezaghebber Edison Rijna weten.

Clark Abraham, fractieleider van oppositiepartij PDB, stelt tijdens de vergadering de vraag of een onderzoek geloofwaardig is, wanneer dit wordt uitgevoerd door een medewerker van degene waar het onderzoek mede op gericht is. Hiermee doelt hij op het feit dat gezaghebber Edison Rijna voorzitter is van de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) en dus betrokken is bij BHM.

Tegelijkertijd heeft Rijna Moniek Bouland gevraagd onderzoek te doen naar aantijgingen in het ‘overdrachtsdossier’ dat voormalig directeur van BHM in mei naar de gezaghebber stuurde. Bouland fungeert in dit onderzoek als integriteitsadviseur van de gezaghebber.

Abraham vermeldt hierbij niet dat Bouland deze functie ad interim vervult, omdat de vacature nog niet is ingevuld. Bouland is werkzaam bij Governance & Integrity International bv, een onafhankelijk bedrijf dat door Rijna is ingehuurd.

Abraham is ook boos over het feit dat de raadsleden geen volledige versie hebben ontvangen van het door Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (Bing) uitgevoerde onderzoek naar de gang van zaken rond de aanbesteding van de ledverlichting van het stadion.

De conclusie van dit rapport is dat gedeputeerde James Kroon bij zijn handelen in deze kwestie een aantal kernbegrippen van bestuurlijke integriteit onvoldoende in acht geeft genomen.

Over de conclusie en de manier waarop is besloten tot dit onderzoek maakt raadslid Esther Bernabela van coalitiepartij UPB zich op haar beurt boos. Bernabela snapt niet dat van de zeven punten die in het ‘overdrachtsdossier’ naar voren zijn gebracht, juist dit punt nader onderzocht is.

,,Ik sta volledig achter de gedeputeerde en heb het idee dat aan dit onderzoek politieke overwegingen ten grondslag liggen”, zo verklaart Bernabela zonder precies uit te leggen over welke politieke overwegingen ze het heeft. Met de conclusie dat Kroon fouten heeft gemaakt zegt ze te kunnen leven want ‘waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt’.

Daisy Coffie van Frakshon Coffie is het gedeeltelijk met Bernabela eens. ,,Ik snap niet dat er van de zeven punten die in het ‘overdrachtsdossier’ genoemd worden er twee door u (Rijna, red.) worden uitgepikt om nader te onderzoeken”, aldus Coffie.

Ze is niet tevreden met de uitkomsten, conclusies en aanbevelingen en vindt de andere punten ook het onderzoeken waard. Zelf trekt ze de conclusie dat er nog veel moet gebeuren voordat de integriteit binnen de overheids-nv’s goed geregeld is.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -