25.5 C
Willemstad
• maandag 6 februari 2023

AntilliaansDagblad | ‘Verantwoording afleggen over black-out op Aruba’

Oranjestad - De definitieve resultaten van het onderzoek naar de meest recente black-out worden deze week verwacht. Energieminister Glenbert Croes (MEP) zegt toe dat hij dan een...

AntilliaansDagblad | 25 Jaar Fun Miles op Curaçao

Directeur: Meer dan 125.000 actieve kaarthouders Willemstad - ,,Fun Miles heeft meer dan 125.000 actieve kaarthouders en rond de 100 aangesloten partners op vier eilanden. Iedere dag zijn...

AntilliaansDagblad | Patrouilles leerplicht beperkt

Ook geen controles met gegevens bevolkingsregister Willemstad - De leerplichtafdeling van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) voert geen patrouilles meer uit om spijbelende jongeren...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Steeds meer naar GMN

Onderwijs duurste ministerie, maar dalende trend Willemstad - Er gaat op Curaçao steeds meer overheidsbegrotingsgeld naar Gezondheidzorg en juist steeds minder naar Onderwijs. In de eerste tien jaar na...

Opinie | De grens met Venezuela weer open gooien is grenzeloos dom

George Lichtveld De grens tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Venezuela is reeds bijna vier jaren gesloten geweest nadat de Venezolaanse regering eenzijdig daartoe besloten had om daarmee...

FD | ‘Nederland moet zich meer bemoeien met voormalige Antillen’

Vasco van der Boon Cor de Horde | Financieel Dagblad Nederland moet meer bevoegdheden krijgen om de corruptie in het Caribisch deel van het Koninkrijk — de voormalige...

PBC | Nieuw bewijs over Natalee’s verdwijning was adembenemend, maar bleek uiteindelijk fake

Persbureau Curacao ORANJESTAD – De Amerikaanse advocaat en televisiepresentator/journalist Greta van Susteren is misleid en heeft valse informatie gekregen in de zaak Natalee Holloway. Dat valt op te...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Curoil: Cruciale rol op Bonaire

‘Als enige aan tafel als beoogd operator tankfarm Bonaire’

,,Overheidsinterventie is daarom nodig”, legt de bewindsman uit | Foto EZK

Willemstad/Kralendijk – Door de cruciale rol die Curoil speelt in de energieketen van Bonaire, zit Curoil ‘als enige partij aan tafel als beoogde operator van de te bouwen tankfarm op Bonaire’.

Zo laat de overheidsbrandstofleverancier en -distributeur desgevraagd weten aan het Antilliaans Dagblad.

,,Het is dan ook in dit kader dat Curoil financiering voor dit project heeft veiliggesteld.” Deze krant berichtte dat onlangs 137 miljoen gulden financiering is aangetrokken, onder meer voor investeringen op Bonaire.

De afgelopen dagen is veelvuldig bericht over de brandstofopslag op Bonaire. De nieuwe opslag is nodig door de slechte staat waarin de installaties van olieterminal Bopec (Bonaire Petroleum Corporation van PdVSA uit buurland Venezuela) verkeren, die al jaren als onveilig worden beoordeeld. Daardoor kan de energie- en watervoorziening op Bonaire in gevaar komen. Ook de luchtvaart en het wegverkeer hebben de brandstoffen nodig.

De Nederlandse minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EKZ) heeft het heft in eigen handen genomen en richt Bonaire Brandstof Terminals bv op. Daarmee moet de leveringszekerheid van brandstof worden gegarandeerd.

,,Zoals aangegeven in de brief van de minister van EZK, is de situatie rond de brandstofvoorziening op Bonaire met name ontstaan in verband met de omstandigheden rond Bopec”, antwoordt Curoil op vragen van deze krant.
,,Curoil speelt al meer dan 20 jaar een centrale rol in de brandstofvoorziening op Bonaire. Het is juist omdat Curoil haar verantwoordelijkheid draagt, dat Curoil het voortouw heeft genomen in het aanvragen van een licentie om brandstof van Bopec te kunnen blijven afnemen op het moment dat Bopec, als dochteronderneming van PdVSA, ook onder sancties van de Verenigde Staten is komen te vallen.”

Door het verkrijgen van deze licentie, zo legt Curoil verder uit, was het mogelijk om brandstof te kunnen afnemen van Bopec en zo de brandstoflevering aan de Bonairiaanse elektriciteitscentrale, voor zover de duur van de licentie dat heeft toegelaten, veilig te stellen.

,,Voordat de licentie afliep, heeft Curoil samen met EZK een noodplan opgezet en dit wordt thans uitgevoerd. Het houdt in dat benodigde brandstof voor de productie van water en elektriciteit door Curoil Curaçao wordt aangeleverd en door middel van trucks aan ContourGlobal wordt geleverd.”

Voor de terminal wordt door Nederland 30 miljoen euro uitgetrokken. Daarvan wordt 20 miljoen vreemd vermogen aangetrokken. De Staat steekt er zelf 10,1 miljoen euro in. In 2018 was er al 5 miljoen beschikbaar gesteld door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor de nieuwe opslagvoorziening en daar komt dus nu 5,1 miljoen euro bovenop. EZK is nu verantwoordelijk voor het totale bedrag.

Op dit moment wordt de brandstoflevering dus via noodmaatregelen gegarandeerd. Er rijden dieseltrucks en pontons bij de steiger bij het vliegveld kunnen als alternatieve opslag worden ingezet. Voor de lange termijn is dat geen oplossing, aldus minister Wiebes. Daarom werd besloten een nieuwe opslag te bouwen.

Wegens het gebrek aan te verwachten rendement lukt het niet dit op de markt te financieren. ,,Overheidsinterventie is daarom nodig”, legt de bewindsman uit. Begin 2021 moet er duidelijkheid zijn over de 20 miljoen euro aan vreemd vermogen. Mocht dat niet lukken, dan zal EZK de eigen bijdrage verhogen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -