28 C
Willemstad
• dinsdag 5 december 2023

Extra | Journaal 4 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Antilles-Guyane patrol vessel seizes 3.5-ton cocaine haul

MARIGOT--Patrol vessel La Combattante from Marine Nationale seized 3.5 tons of cocaine from a fishing vessel southeast of Barbados on November 28. After confirming the location of the...

AntilliaansDagblad | Overheid belooft prijzen in de gaten te houden

Kralendijk - Directie Toezicht en Handhaving (T&H) van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) kondigt aan prijscontroles te gaan uitvoeren op het basismandje, bekend als Bon Kompra Plus. F16...

AntilliaansDagblad | Aruba eigen mededingingsautoriteit

Oranjestad - In een statig pand in de binnenstad van Oranjestad is de Aruba Fair Trade Authority (Afta) geopend. Aruba heeft daarmee een eigen mededingingsautoriteit. Bij de opening...

AntilliaansDagblad | Parkeerbeheer bijna rond

Parkeerbeheer in zicht | Minister VVRP: Onderhandeling nieuw contract in eindfase Willemstad - Het parkeerbeheer is bijna rond en de onderhandelingen zijn in de eindfase. Dat antwoordt de...

AntilliaansDagblad | ‘Hoofdpijn’ in de wijk Rio Canario

Naast illegale boomkap nu ook een snack begonnen Willemstad - De buurtbewoners van de Menegrandeweg in de wijk Rio Canario houden hoofdpijn vanwege de acties van Melly Bergland,...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Curoil: Cruciale rol op Bonaire

HomeMediaAntilliaansDagblad | Curoil: Cruciale rol op Bonaire

‘Als enige aan tafel als beoogd operator tankfarm Bonaire’

,,Overheidsinterventie is daarom nodig”, legt de bewindsman uit | Foto EZK

Willemstad/Kralendijk – Door de cruciale rol die Curoil speelt in de energieketen van Bonaire, zit Curoil ‘als enige partij aan tafel als beoogde operator van de te bouwen tankfarm op Bonaire’.

Zo laat de overheidsbrandstofleverancier en -distributeur desgevraagd weten aan het Antilliaans Dagblad.

,,Het is dan ook in dit kader dat Curoil financiering voor dit project heeft veiliggesteld.” Deze krant berichtte dat onlangs 137 miljoen gulden financiering is aangetrokken, onder meer voor investeringen op Bonaire.

De afgelopen dagen is veelvuldig bericht over de brandstofopslag op Bonaire. De nieuwe opslag is nodig door de slechte staat waarin de installaties van olieterminal Bopec (Bonaire Petroleum Corporation van PdVSA uit buurland Venezuela) verkeren, die al jaren als onveilig worden beoordeeld. Daardoor kan de energie- en watervoorziening op Bonaire in gevaar komen. Ook de luchtvaart en het wegverkeer hebben de brandstoffen nodig.

De Nederlandse minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EKZ) heeft het heft in eigen handen genomen en richt Bonaire Brandstof Terminals bv op. Daarmee moet de leveringszekerheid van brandstof worden gegarandeerd.

,,Zoals aangegeven in de brief van de minister van EZK, is de situatie rond de brandstofvoorziening op Bonaire met name ontstaan in verband met de omstandigheden rond Bopec”, antwoordt Curoil op vragen van deze krant.
,,Curoil speelt al meer dan 20 jaar een centrale rol in de brandstofvoorziening op Bonaire. Het is juist omdat Curoil haar verantwoordelijkheid draagt, dat Curoil het voortouw heeft genomen in het aanvragen van een licentie om brandstof van Bopec te kunnen blijven afnemen op het moment dat Bopec, als dochteronderneming van PdVSA, ook onder sancties van de Verenigde Staten is komen te vallen.”

Door het verkrijgen van deze licentie, zo legt Curoil verder uit, was het mogelijk om brandstof te kunnen afnemen van Bopec en zo de brandstoflevering aan de Bonairiaanse elektriciteitscentrale, voor zover de duur van de licentie dat heeft toegelaten, veilig te stellen.

,,Voordat de licentie afliep, heeft Curoil samen met EZK een noodplan opgezet en dit wordt thans uitgevoerd. Het houdt in dat benodigde brandstof voor de productie van water en elektriciteit door Curoil Curaçao wordt aangeleverd en door middel van trucks aan ContourGlobal wordt geleverd.”

Voor de terminal wordt door Nederland 30 miljoen euro uitgetrokken. Daarvan wordt 20 miljoen vreemd vermogen aangetrokken. De Staat steekt er zelf 10,1 miljoen euro in. In 2018 was er al 5 miljoen beschikbaar gesteld door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor de nieuwe opslagvoorziening en daar komt dus nu 5,1 miljoen euro bovenop. EZK is nu verantwoordelijk voor het totale bedrag.

Op dit moment wordt de brandstoflevering dus via noodmaatregelen gegarandeerd. Er rijden dieseltrucks en pontons bij de steiger bij het vliegveld kunnen als alternatieve opslag worden ingezet. Voor de lange termijn is dat geen oplossing, aldus minister Wiebes. Daarom werd besloten een nieuwe opslag te bouwen.

Wegens het gebrek aan te verwachten rendement lukt het niet dit op de markt te financieren. ,,Overheidsinterventie is daarom nodig”, legt de bewindsman uit. Begin 2021 moet er duidelijkheid zijn over de 20 miljoen euro aan vreemd vermogen. Mocht dat niet lukken, dan zal EZK de eigen bijdrage verhogen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties