27 C
Willemstad
• woensdag 8 december 2021 20:57

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Curoil: Cruciale rol op Bonaire

‘Als enige aan tafel als beoogd operator tankfarm Bonaire’

,,Overheidsinterventie is daarom nodig”, legt de bewindsman uit | Foto EZK

Willemstad/Kralendijk – Door de cruciale rol die Curoil speelt in de energieketen van Bonaire, zit Curoil ‘als enige partij aan tafel als beoogde operator van de te bouwen tankfarm op Bonaire’.

Zo laat de overheidsbrandstofleverancier en -distributeur desgevraagd weten aan het Antilliaans Dagblad.

,,Het is dan ook in dit kader dat Curoil financiering voor dit project heeft veiliggesteld.” Deze krant berichtte dat onlangs 137 miljoen gulden financiering is aangetrokken, onder meer voor investeringen op Bonaire.

- Advertentie -

De afgelopen dagen is veelvuldig bericht over de brandstofopslag op Bonaire. De nieuwe opslag is nodig door de slechte staat waarin de installaties van olieterminal Bopec (Bonaire Petroleum Corporation van PdVSA uit buurland Venezuela) verkeren, die al jaren als onveilig worden beoordeeld. Daardoor kan de energie- en watervoorziening op Bonaire in gevaar komen. Ook de luchtvaart en het wegverkeer hebben de brandstoffen nodig.

De Nederlandse minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EKZ) heeft het heft in eigen handen genomen en richt Bonaire Brandstof Terminals bv op. Daarmee moet de leveringszekerheid van brandstof worden gegarandeerd.

,,Zoals aangegeven in de brief van de minister van EZK, is de situatie rond de brandstofvoorziening op Bonaire met name ontstaan in verband met de omstandigheden rond Bopec”, antwoordt Curoil op vragen van deze krant.
,,Curoil speelt al meer dan 20 jaar een centrale rol in de brandstofvoorziening op Bonaire. Het is juist omdat Curoil haar verantwoordelijkheid draagt, dat Curoil het voortouw heeft genomen in het aanvragen van een licentie om brandstof van Bopec te kunnen blijven afnemen op het moment dat Bopec, als dochteronderneming van PdVSA, ook onder sancties van de Verenigde Staten is komen te vallen.”

Door het verkrijgen van deze licentie, zo legt Curoil verder uit, was het mogelijk om brandstof te kunnen afnemen van Bopec en zo de brandstoflevering aan de Bonairiaanse elektriciteitscentrale, voor zover de duur van de licentie dat heeft toegelaten, veilig te stellen.

- Advertisement -

,,Voordat de licentie afliep, heeft Curoil samen met EZK een noodplan opgezet en dit wordt thans uitgevoerd. Het houdt in dat benodigde brandstof voor de productie van water en elektriciteit door Curoil Curaçao wordt aangeleverd en door middel van trucks aan ContourGlobal wordt geleverd.”

Voor de terminal wordt door Nederland 30 miljoen euro uitgetrokken. Daarvan wordt 20 miljoen vreemd vermogen aangetrokken. De Staat steekt er zelf 10,1 miljoen euro in. In 2018 was er al 5 miljoen beschikbaar gesteld door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor de nieuwe opslagvoorziening en daar komt dus nu 5,1 miljoen euro bovenop. EZK is nu verantwoordelijk voor het totale bedrag.

Op dit moment wordt de brandstoflevering dus via noodmaatregelen gegarandeerd. Er rijden dieseltrucks en pontons bij de steiger bij het vliegveld kunnen als alternatieve opslag worden ingezet. Voor de lange termijn is dat geen oplossing, aldus minister Wiebes. Daarom werd besloten een nieuwe opslag te bouwen.

Wegens het gebrek aan te verwachten rendement lukt het niet dit op de markt te financieren. ,,Overheidsinterventie is daarom nodig”, legt de bewindsman uit. Begin 2021 moet er duidelijkheid zijn over de 20 miljoen euro aan vreemd vermogen. Mocht dat niet lukken, dan zal EZK de eigen bijdrage verhogen.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Toneel tegen huiselijk geweld: ‘Het kwam hard binnen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen....

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -