32 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ProMo tegen bouwvergunning The Wharf

HomeMediaAntilliaansDagblad | ProMo tegen bouwvergunning The Wharf
The Wharf bij De Kleine Werf

Willemstad – ProMo (Pro Monumento) is een LAR-beroepsprocedure gestart tegen de afgifte van een bouwvergunning voor het project The Wharf bij De Kleine Werf te Scharloo. Een LAR-procedure staat voor Landsverordening administratieve rechtspraak.

Het beroepschrift is pro-forma ingediend, waarbij het Land en in het bijzonder de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) zijn gedaagd. ProMo beschikt nog niet over alle stukken die nodig zijn voor deze procedure. Ondertussen is er ook een LOB-verzoek (Landsverordening openbaar bestuur) ingediend, waarop nog geen antwoord is ontvangen.

Al begin dit jaar was het beroepschrift ingediend bij de LAR-rechter, dat later werd aangevuld. Volgens stichting ProMo voldoen de in de media verschenen gebouwen van The Wharf niet aan artikel 4 van het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP). Vervangende nieuwbouw – er stonden tot voor kort loodsen op deze locatie langs de Sint Annabaai – moet passen in de volgende beschrijving: ,,De bestaande bouwhoogten, evenals de bestaande bouwhoogteverschillen met aangrenzende bouwwerken, moet bij benadering worden gehandhaafd.”

Het beeldmateriaal dat van The Wharf is gepubliceerd, geeft aan dat de geplande gebouwen minimaal zeven bouwlagen hoog zijn, inclusief de bouwlaag van de begane grond. Uitgaande van een gemiddelde bouwlaaghoogte van circa 3 meter kan er volgens ProMo dus worden uitgegaan dat de nieuwbouw een totale bouwhoogte heeft van minimaal 21 meter, terwijl de bouwhoogte van de bestaande gebouwen in de directe omgeving zo’n 10 meter is.

Omdat dit project valt binnen de binnenstad zoals in het EOP is omschreven, dient de overheid zich te houden aan de regels zoals vastgelegd in het EOP. Zo meent ProMo. Dennis Klaus is voorzitter van Fundashon Pro Monumento. De stichting, die al sinds 1993 actief is, heeft onder meer het behoud van en de zorg voor de historische bebouwing op Curaçao tot doel.

Dat geldt ook voor het in stand houden en verbeteren van historische stads- en dorpsgezichten op Curaçao. ProMo tracht haar doelen te bereiken door middel van het bewaken van de historische bebouwing, het bevorderen van de restauratiekwaliteit; het geven van voorlichting aangaande monumenten, andere historische gebouwen en monumentenzorg; het bevorderen, ontwikkelen en verwoorden van een publieke opinie met betrekking tot historische gebouwen; en het voeren van rechtsgedingen.

The Wharf, dat in eerste fase bestaat uit drie torens (North Tower, Middle Tower en South Tower), omvat zo’n 34 luxeappartementen, 65 parkeerplaatsen en commercieel onroerend goed voor winkels. In tweede fase is een hotel van 130 kamers gepland en nog eens 30 appartementen en shops. Het betreft een project van Architect Den Heijer, C+CC Engineers en Heren2. Op locatie wordt al gewerkt en is de afgelopen periode geheid.

Details over het project staan op de website. www.thewharfcuracao.com

Bron: Antilliaans Dagblad

9 reacties

  1. @ MP

    Ik zat zojuist een documentaire over Rotterdam te bekijken. Daar zag je Rotterdam van grofweg 1900 tot 1980. Uiteraard met de historische binnenstad, welke in WO2 is vernietigd door de Duitsers.
    Na de oorlog zijn daar hypermoderne gebouwen neergezet (voor die tijd dan wel te verstaan) en wat historische gebouwen die nog gerestaureerd konden worden waren weer opgeknapt.
    Wie nu in Rotterdam kijkt zal iets opvallen. De zogenaamd ‘hypermoderne gebouwen’ van de jaren 40 en 50 zijn inmiddels weer afgebroken, waren toch te lelijk kennelijk. Maar de historische panden staan nog altijd.

    Waarom ?
    De historische panden hebben een hart en een ziel. De moderne panden zijn zielloos en stralen geen warmte uit. Hetzelfde is met de gebouwen op de kleine werf. Het zijn betonnen kolossen, meer niet. Als ze er over 10 jaar niet meer staan zal niemand ze missen. Maar wanneer het gebouw van Penha er ineens niet meer staat dan zal de hele wereld er over praten. En dat is het verschil.

    Ik las in de krant dat de figuren achter ‘The Warf’ spraken over het feit dat het gebouw van de Douane op de Handelskade ook ooit was verguisd, maar nu door velen wordt gezien als ‘monument’.
    Ik weet niet wie hen dit wijs heeft gemaakt, maar wanneer je foto’s bekijkt van de Handelskade dan is wel duidelijk welk gebouw er steevast weg wordt gelaten………………juist ja, het gebouw van de Douane. Het is een fantasieloos betonnen gebouw, zal nimmer monument worden en is nog altijd verguisd. Morgen afbreken en iedereen zal zeggen dat de Handelskade er beter uit is gaan zien.

  2. NB
    Garages erbij, meer verkeer in Otrobanda. Duidelijk dat bij het verlenen van zo’n onzalige bouwvergunning weer de bekende zakken worden gevuld om over speculatie even niet te denken.

  3. Dat Pro Monumento een rechtszaak aanspant tegen de verleende bouwvergunning is terecht, maar helaas mosterd na de maaltijd. Ook tegen de bouw van het CMC zijn de bezwaren door de rechter gegrond verklaard, maar te laat. Het staat er inmiddels. Of het een stedenbouwkundig succes is geworden laat ik maar in het midden. Eerlijk gezegd vind ik het niet zo erg op die plek, die in ieder geval een stuk minder gevoelig is dan die van The Wharf. De drie torens staan in een lijn met het ‘waarmerk’ van Curacao, de zeer karakteristieke Handelskade. De beeldbepalende kenmerken zijn de fijnmazige parcellering, de wisselende bouwhoogtes, het wisselende materiaal- en kleurgebruik. In dat opzicht is de Handelskade een ‘pars pro toto’ van niet alleen Punda, maar eigenlijk van alle kleinschalige stadsdelen van het beschermde stadsgezicht van Willemsstad, nota bene Unesco Werelderfgoed. Van het EOP gaat echter slechts op papier een beschermende werking uit van de daarin genoemde gelimiteerde bouwhoogtes. Het is dus niet verbazingwekkend dat de plannen van The Wharf kennelijk zonder slag of stoot vergund zijn door de overheid. Maar wel een schande! Deze drie zielloze gebouwen trekken zich niets aan van hun omgeving. Te hoog, te breed, te wit. geen enkele verwijzng naar de historische context, nada! Hier moeten we het de komende 50 jaar mee doen. Wat een architectonische diarree is dit zeg.

  4. Voor de restauratie v Pietermaai niets dan respect, evenals de door Jacob gefinancierde prachtige plek.
    Respect voor cultuur van het gebied en gebouwen op het eiland is een must, vind ik,
    Ik hoop dat een evt gang naar de rechter, die ongetwijfeld zal komen, hij/zij hierin meegaat.

  5. Fundashon Pro Monumento heeft recent voor hen een succesvolle rechtzaak gevoerd tegen de aanpassing van het EOP t.b.v. het CMC. De rechter oordeelde dat het EOP niet zomaar kan worden gewijzigd. De uitspraak heeft geen gevolg gehad voor de bouwvergunning van het CMC, maar dat zou voor dit project zomaar anders kunnen zijn.

    Dennis Klaus is niet alleen voorzitter van Fundashon Pro Monumento, maar ook vice voorzitter bij Sosiedat di Arkitekto i Ingeniero Antiano. De prijswinnend architect Cees den Heijer is – als ik goed ben geïnformeerd – ook lid van deze branch vereniging. Dat wordt een gezellige boel bij het eindejaarsdiner van SAIA.

  6. Past absoluut niet naast de Handelskade. Komt bij dat faalbedrijf C+CC de benaming ‘engineer’ niet waardig is.
    Samen met Heren2 is dat een garantie voor een lang slepend dossier met ellende. Met alle gevolgen van dien voor het wereld erfgoed waar de toeristen voor naar het eiland komen.

  7. 3x niks die hoogte. Net zo lelijk als de toren van het Plaza Hotel. En als alle uit de pan schietende glashoogbouw ter wereld. Vooral overmatige machobouw.
    Zet es fraaie hoogbouw neer ipv fabrieksontwerpen.
    Groot gelijk PROMO.

  8. Prachtig project-zeer goed initiatief en een zeer goede opkiker voor de stad.
    En dan natuurlijk heb je weer de idiote zeikende minderheid-puur jalousie en dat zijn natuurlijk NET de mensen die absoluut niets OOIT positiefs voor het eiland doen.
    ik en velen aplauderen dit—JUST DO IT.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties