AntilliaansDagblad | Pietermaai Parking de wanhoop nabij

Randy Neuman ten einde raad | Antilliaans Dagblad

Willemstad – In een ultieme poging de zaak open te houden, heeft Randolph ‘Randy’ Neuman, eigenaar van Pietermaai Vastgoed nv, de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning aangeschreven om haar te herinneren aan afspraken die eerder zijn gemaakt, namelijk om parkeertarieven – in ieder geval in de omgeving van Pietermaai – te hanteren die niet lager zijn dan die van Pietermaai Parking.

Momenteel wordt door Parking Authority Curaçao (PAC) voor het parkeren in de binnenstad één gulden per uur in rekening gebracht. Dit is volgens Neuman, die bij Pietermaai Parking twee gulden per uur in rekening brengt, tegen de afspraken in die hij met minister Zita Jesus-Leito van VVRP heeft gemaakt. In een brief van 2 november 2020 herinnert Neuman de minister nog aan deze afspraken.

,,Indertijd heeft het toenmalige Bestuurscollege aan ondergetekende geoffreerd om op het Pietermaaiplein-terrein een parkeergarage te bouwen. Ondergetekende heeft bedongen dat aan een aantal voorwaarden zou worden voldaan, waaronder de voornaamste waren: het opzetten en in stand houden door de overheid van een autonome autoriteit belast met het parkeren in de binnenstad (PAC); inspraak in de vaststelling van de regels die voor deze autoriteit van toepassing zouden zijn en in het bijzonder het minimumuurtarief dat door die PAC zou worden gehanteerd. Die voorwaarden zijn door de overheid geaccepteerd, waarna ondergetekende de offerte van de overheid voor de bouw voor eigen rekening van de parkeergarage heeft geaccepteerd.”

Neuman geeft aan dat hij middels zijn vennootschap zijn verplichtingen jegens de overheid tot bouw van de parkeergarage stipt en volledig is nagekomen, ‘dit terwijl al jaren geen enkele andere lokale ondernemer het aandurfde om te investeren in een miljoenen kostende nieuwbouw in de stad’.

,,Helaas heeft de overheid harerzijds de jegens ondergetekende en deze vennootschap gemaakte afspraak ten aanzien van de PAC niet volkomen gehonoreerd. Wij bedoelen hier met name de ons bij de onderhandelingen toegezegde inspraak bij de vaststelling van de door de PAC te hanteren tarieven, dit terwijl tijdens de vele onderhandelingen wij telkens impliciet erop hebben gewezen dat voor het welslagen van ons project de PAC-tarieven niet te laag mogen zijn (in ieder geval niet lager dan de onze). Bij uw brief van 17 november 2017 heeft u namens de overheid toegezegd voor de binnenstad van Punda een minimumtarief van 2 gulden per uur te zullen hanteren.”

Tegenover deze krant laat Neuman weten dat de minister ook had aangegeven bij de nieuwe aanbesteding voor het parkeerbeleid van de binnenstad het tarief te zullen verhogen. ,,Maar dat heeft ze ook nagelaten. Het is alsof ze de oude tekst heeft gekopieerd en geplakt, zonder enige wijzigingen door te voeren. Wat voor vertrouwen kan ik hebben in de regering? Ik heb een enorme investering gedaan voor de bouw van de parkeergarage en nu komt de regering haar afspraken niet na.”

Dat in de binnenstad een gulden per uur in rekening wordt gebracht tegenover de twee gulden per uur van Pietermaai Parking, is ‘oneerlijke concurrentie’, stelt Neuman. ,,Het gaat al zo slecht. Al onze winkelruimtes staan leeg. Er is niets meer, alleen één winkel houdt het nog vol. We hebben alles naar de minister opgestuurd om te bewijzen dat we verlies lijden, maar de minister geeft maar niet thuis.”

Het door Neuman verlagen van het tarief van Pietermaai Parking naar 1 gulden per uur is volgens de ondernemer ook geen optie. ,,Ik ben al verlies aan het lijden. We draaien nu op abonnees, maar ook verschillenden van hen hebben opgezegd. Kijk bijvoorbeeld naar het personeel van het Hof van Justitie. Dat waren ongeveer 60 man. Met de verhuizing van het Hof ben ik die allemaal in één klap kwijt. Op een zaterdag draai ik nu nog maar circa 300 gulden en in de week niet eens duizend gulden. We zitten nu in de survivalmode en we horen helemaal niets van de minister. Ik ben nu echt ten einde raad.”

Hoewel de brief van Neuman aan de minister al van begin november 2020 dateert, heeft hij tot heden niets van de bewindsvrouw vernomen. Pogingen van deze krant om in contact te treden met de minister bleven onbeantwoord.

Bron: Antilliaans Dagblad

13 Reacties op “AntilliaansDagblad | Pietermaai Parking de wanhoop nabij

 1. Joep Meloen

  Dus Neuman komt er nu ook achter dat het coronatijd is ? Heeft wel lang geduurd.
  Ten eerste is het hele hof v Justitie uit de binnenstad verdwenen oftewel iedereen die daar overdag moest zijn komt daar niet meer en hoeft daar dus ook niet te parkeren.
  Ten tweede vergadert het parlement (met alle aanhang in de vorm van ‘medewerkers’) niet meer in de stad.
  Ten derde zijn er nu geen toeristen, dus ook die komen niet naar de stad
  Ten vierde zijn er veel minder lokale klanten voor de winkels, horeca etc.
  Ten vijfde zijn zelfs overheidsinstanties daar nu gesloten of werken minimaal.

  Oftewel er zijn zeer veel parkeerplaatsen beschikbaar voor de weinigen die nog in Punda moeten zijn.
  Sommigen willen niet in de zon staan, anderen zijn de hele dag in Punda en die gaan dan wel in de parkeergarage staan. De rest, degenen die dus maar heel even in de binnenstad moeten zijn, pakken gewoon een parkeerplek zo dicht mogelijk waar ze moeten wezen, want aan lopen heeft men hier een broertje dood.
  Ergo, Neuman heeft gewoon te maken met normale marktomstandigheden, net zoals ieder andere ondernemer in Punda. Het heeft dus vrij weinig te maken met de hoogte van het parkeertarief.

  En de leegstand in zijn units ? Die staan al jaren leeg, niet omdat de parkeertarieven buiten de garage te laag zijn, maar simpelweg omdat er geen klanten zijn en de huurprijzen absurd hoog zijn. In een straat, waar totaal geen potentiële klanten lopen toch nog 3000 NAF per maand vragen is een teken dat je er, als verhuurder, weinig van hebt begrepen.

 2. De oplossing voor falend beleid; verhogen van de kosten. Het jammere voor deze meneer hij zit niet in een monopolie positie.
  Hoewel er schijnbaar afspraken over zijn gemaakt dat hij zich wel als monepolist kon gedragen.
  En dat is de oorzaak van de problemen, gecombineerd met nepotisme, in een notendop.
  Het creëren van monopolie.
  Het plaatsen van Friends and family binnen die bedrijven.
  Het niet innoveren.
  Het uit de hand laten lopen van constante kosten
  Het verhogen van de prijs van producten en diensten
  Het door de afnemers ontduiking van kosten, omdat ze het niet meer kunnen betalen. Eindigt weer in een verhoging van kosten tot dat de dienst implodeert.
  Dat is de race naar de bodem. En kijk eens waar we zijn.

 3. Dus welk probleem wordt opgelost met het verhogen van de tarieven?

  Dat meneer Neuman te weinig winst maakt. De winkels zullen er niet meer op winnen

 4. Just Saying

  Als de tarieven worden verdubbeld is dit mogelijk een extra drempel voor bezoekers aan de binnenstad. En dan komen meer panden (ook van dhr. Neuman?) leeg te staan. Dus welk probleem wordt opgelost met het verhogen van de tarieven?

 5. Op zich vreemd. Dus Neuman en de overheid spelen een tweetje en de consument mag maar betalen.
  En als zij inderdaad meer zal gaan vragen, dan loopt Punda nog verder leeg.

  De parkeerplaats van Neuman is een goed alternatief, want meestal is het moeilijk parkeren in Punda. Dan hupsekee, dan maar bij Neuman parkeren.
  Maar de parkeerplaats van Neuman doet me aan de situaties in latijns america denken. Cheaply built. Kijk naar de vloer. Slecht gegoten. Vies man.
  Maar dat zijn de meeste bouwwerken van Neuman. Namelijk cheap stuff en zien er niet uit. Kijk naar zijn stripmall te Paradijs. Juist waar veel toeristen langsrijden. Teken van slechte smaak.

  Terug naar zijn parkeerplaats te Punda. Daar had een tophotel mogen staan ipv van dat ongedefinieerde ding van Neuman. Dus je kan veel geld hebben, maar smaak kun je niet kopen.

 6. Waarom betaald parkeren als je gratis op het Waaigat kunt parkeren?
  Het waait er helemaal niet meer zo hard meer sinds de bebouwingen daar om heen, en je gat blijft hoog en droog sinds er meer gedempt is.
  Een rustige of stevige wandeling naar en van het stadscentrum al dan niet in ganzenpas is heilzaam voor zowel de geest als het lichaam.
  Niet dat het groeiend obesitas probleem daarmee wordt opgelost. Daar moet eerst het voedingspatroon van lege calorieën, cheap and overly processed, convenience and fast and on the go food worden drastisch op de schop. Ook het verminderen van stress, ook zo een utopie, waardoor de behoefte aan vet eten and soothing overdadige calories schrikbarend toeneemt.

 7. En bij Sambil betaal je helemaal niets!

  Het aanbod is vrijwel niets in de binnenstad en dan nog betalen ook voor parkeren.

  Neuman kan ook beslissen om zijn tarieven te verlagen. Waarom moet parkeren in de stad duurder worden zodat hij meer geld kan verdienen?

 8. Deze Minister schaadt het bestuursimago van zwarte bestuurders wereldwijd! .
  misschien kan ze een baan bij de producent van Maasdammerkaas nemen.

 9. En als je een uur en 5 minuten daar parkeer betaal je Fl. 4.- !!
  Als de parkeertarieven in de stad verhoogd gaan worden komt er helemaal niemand meer, zowel in Punda als Otrobanda

 10. @Wim, We wonen op Curacao. Niet in Amsterdam, New York of Singapore.

  Neuman dacht slapend rijk te kunnen worden.

 11. Neuman heeft gelijk, en zijn garage is een uitstekende investering voor Punda.

  Ik parkeer er altijd, je auto staat er zeer centraal, uit de zon en veilig. En dat voor maar 2 gulden per uur, kom daar in een andere binnenstad maar eens om.

  Kijk hier eens naar (dagtarief 68 euro!):
  https://www.q-park.nl/nl-nl/parkeren/amsterdam/byzantium/

 12. Dat is het risico van een ondernemer. Sowieso lelijk gebouw.

 13. Alweer dezelfde minister die kennelijk niets positiefs in deze regeerperiode heeft bereikt. Ben blij dat er binnenkort weer verkiezingen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *