32 C
Willemstad
• zaterdag 22 juni 2024

Extra | Journaal 21 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, June 20, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, June 19, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Pensioenfonds SVB in gevaar

HomeMediaAntilliaansDagblad | Pensioenfonds SVB in gevaar
Philip Martis, directeur van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) | Foto Extra

Willemstad – De verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd naar 65 jaar heeft de afgelopen jaren zeker bijgedragen aan een gezonder pensioenfonds, maar zal, als gevolg van het uitblijven van economische groei, de coronacrisis, het als gevolg hiervan lagere afdracht van premies en het toetreden van meer pensioengerechtigden, leiden tot een nieuw deficit.

Dat heeft de minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN) uitgelegd tijdens de begrotingsbehandeling in de Staten en wordt ook bevestigd door Philip Martis, directeur van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

,,Dit jaar is er al een negatief saldo van 35 miljoen gulden en volgend jaar wordt hierin een stijging verwacht naar 50 miljoen gulden”, aldus Martis. De coronacrisis verergert de situatie. ,,Er zijn bedrijven die niet voldoen aan het afdragen van premies omdat dit financieel nu niet mogelijk is. Daarnaast zijn er meer werklozen en bedrijven die gesloten zijn die geen premie meer afdragen”, aldus Martis.

In 2021 is het acht jaar geleden dat de pensioenleeftijd werd verhoogd van 60 naar 65 jaar. Voor personen die acht jaar geleden 56 jaar of ouder waren kwam een overgangsregeling. Vanaf 2021 geldt die overgangsregeling niet meer, in dit jaar worden alle personen die toen 57 jaar waren 65. Dat betekent dat er nu een groep is die voor het eerst op 65-jarige leeftijd pensioen ontvangt.

,,Het schommelfonds, waarin het resultaat van alle SVB-fondsen samenkomt, vertoont een deficit en dat moet wettelijk aangevuld worden door de overheid. Door de coronacrisis krijgt de SVB niet alle premies betaald. Daar komt bij dat in 2013 al was voorspeld dat als de economie in de tussentijd niet verbetert, er opnieuw een verhoogde druk zal komen op het fonds op het moment dat alle 65-jarigen tot het fonds toetreden. Met de Covid-19-crisis is er een hele slechte economische situatie ontstaan”, aldus Gijsbertha.

Martis hoopt op economische verbetering met de instelling van het Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (OHO).

Bron: Antilliaans Dagblad

5 reacties

 1. @ Lucas, waar dacht je dat de “staats schuld” van Curacao uit bestond voor 10-10-10? Dit was grotendeels geld dat uit de pensioenfondsen door achtereenvolgende regeringen was “geleend”. Nooit heeft een van hun het “geleende” geld terug betaald. Waarom denk je dat er zovelen aan de top stonden te juichen en aandringen op het accorderen van de “slot verklaring? Op die manier kwam er eindelijk eens wat geld terug van de leningen. Na 10-10-10 is het “lenen” gewoon doorgegaan alleen het terugbetalen is op hetzelfde niveau gebleven, wat dies meer is zelfs verslechterd. Het domme volk en de makambas vulden toch wel bij en ach er waren genoeg zaken die ervoor zorgen dat men de pensioen gerechtigde leeftijd niet massaal haalt. (Isla vervuiling, gevaarlijk verkeer, wat schietpartijen etc.) Dus tja nu de bodem van de schatkisten ook bij de pensioenfonds niet echt gevuld meer worden krabt men zich achter de oren en zegt men “verrek het geld is bijna op”. Een oplossing hoeft men niet te verwachten. Wellicht zitten er dik betaalde “Managers” en “Managing Directors” in dat soort bedrijven, maar behalve op een luxe bureaustoel in hun kantoor met airco de dag doorbrengen komt er verder niks uit.

 2. Stap 3. Ontsla Phillip Martis.

  Hoog E. TRomp gehalte……als dit soort lui te lang ergens zitten gaan ze een inner circle dynastie opbouwen. Een soort piramide spel…de sufferds van de onderste trap betalen voor het topje….

  Ontsla Jonis ook ..Aqualectra ..

 3. “De verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd naar 65 jaar heeft de afgelopen jaren zeker bijgedragen aan een gezonder pensioenfonds, maar zal, als gevolg van het uitblijven van economische groei, de coronacrisis, het als gevolg hiervan lagere afdracht van premies en het toetreden van meer pensioengerechtigden, leiden tot een nieuw deficit”.

  Gezonder pensioenfonds? Minder ongezond pensioenfonds is een betere omschrijving denk ik.
  Beetje warrige verklaringen.
  Uitblijven economische groei ? Bedoelen ze dat de beleggingen minder opbrengen? Ondanks de internationaal toch nog gestegen koersen en vastgoedprijzen? Beleggingsbeleid?
  Corona crisis dus lagere afdracht? Lagere afdracht geeft ook minder pensioenopbouw toch? ( pensioen is geen omslagmethode zoals AOV).
  Toetreden meer pensioengerechtigden? In de opbouwfase of in de uitkeringsfase? En waarom verhoogt dat het deficit? Verklaring s.v.p. SVB.
  Of is de reden van het deficit dat er geld illegaal is onttrokken aan het pensioenfonds? En/of komen ze erachter dat er met een te hoge rekenrente wordt gecalculeerd hetgeen ze steels gaan corrigeren?
  En/of zijn de bedrijfskosten exorbitant hoog?
  Vragen, vragen, vragen!
  ( en hoe staat het met APC……?).

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties