30 C
Willemstad
• maandag 27 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Online gaming-sector verbaasd over 100 miljoen

HomeMediaAntilliaansDagblad | Online gaming-sector verbaasd over 100 miljoen
Curaçao Internet Gaming Association (Ciga) bestuurder en Trustmoore/Emoore eigenaar George Zinnicq Bergmann: ‘100 miljoen utopie’, ‘jaarlijkse bijdrage van tientallen miljoenen in de toekomst te hopen’ ‘geen kennis bij de overheid’ | EM group

Willemstad – Met verbazing heeft EM Group, dienstverlener aan online gaming-bedrijven op Curaçao, kennisgenomen van de uitlatingen van minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN) omtrent zijn voornemen 100 miljoen gulden per jaar aan bijdrage van de online gaming-sector te gaan innen.

,,Eerst dacht ik dat er sprake was van een misverstand, en als dat niet het geval is dan van een gigantische inschattingsfout”, zegt oprichter en directeur George Bergmann van EM Group naar aanleiding van berichtgeving hierover gisteren in het Antilliaans Dagblad.

Gijsbertha rekent voor dat hij van 1.000 op Curaçao gevestigde bedrijven een bijdrage van 90.000 gulden per jaar wil gaan vragen. ,,Het is een utopie dat dit op deze manier gaat lukken”, aldus Bergmann.

Om te beginnen zijn er volgens de directeur geen 1.000 online gaming-bedrijven op Curaçao gevestigd (sub-licentiehouders, red.). Maar als de minister zijn plannen doorzet om deze astronomische bijdrage te vragen, zullen de honderden die hier wél gevestigd zijn ‘snel elders een veilig heenkomen zoeken’.

Een bijdrage van 7.500 gulden per maand is ‘een bizar hoog bedrag’ waar, zegt Bergmann, ook nog eens ‘niets tegenover staat’. En zelfs al zou het zo ver komen dat de minister van Financiën deze bedragen wil gaan heffen, dan zal de bijdrage in de huidige setting onmogelijk te innen zijn.

,,Voor bedrijven in deze sector is er geen mogelijkheid om op Curaçao te bankieren en de overheid heeft geen infrastructuur om buitenlandse deviezen te ontvangen.” Opheffing van deze beperking en van het gebrek aan transparant toezicht en regelgeving zijn speerpunten van sectororganisatie Curaçao Internet Gaming Association (Ciga), waarvan Bergmann medebestuurder is.

,,Bij herhaling heeft Ciga haar expertise aangeboden, maar hierop is tot op heden nog geen beroep gedaan door de overheid. Eén ding is duidelijk: invoering van de heffing door minister Gijsbertha zal vrijwel zeker de sector de das om doen.”

Online gaming is volgens Bergmann een van de sterkst groeiende industrietakken ter wereld en Curaçao is ‘door toeval een pionier geweest in het bieden van regulering’. Direct en indirect biedt de sector op Curaçao werk aan ‘honderden mensen’ en levert een ‘substantiële bijdrage aan de landskas’.

De bestaande wetgeving en infrastructuur is echter toe aan vernieuwing, maar het vergt zeer specialistische kennis en ervaring om dit op een gebalanceerde manier te introduceren. ,,Die kennis is onvoldoende aanwezig bij de overheid, maar wel in de sector en wordt al gedurende langere tijd tevergeefs aangeboden aan de overheid.”

De regering is, vervolgt de directeur, op de hoogte van het enorme economische potentieel van de online gaming-sector op Curaçao. Ten minste vier ministers zijn persoonlijk geïnformeerd over de kansen die de sector biedt om alleen al in de komende vijf jaar 300 nieuwe goed betaalde banen te scheppen.

Samen masterplan opstellen

Minister Gijsbertha ‘doet er verstandig aan’ als hij de sector raadpleegt om in publiek-private samenwerking een masterplan op te stellen, waarbij mogelijkerwijs in de toekomst op een ‘jaarlijkse bijdrage van tientallen miljoenen gehoopt mag worden’.

,,Zonder die samenwerking en met de invoer van het soort heffingen dat nu is aangekondigd, zal de sector geen toekomst hebben en zullen er honderden goede banen verloren gaan.”

In de loop van volgende week zal Ciga met een officiële reactie komen en een oproep doen aan de bewindsman om zo snel mogelijk met de sector in gesprek te gaan.

EM Group

EM group profileerde zichzelf op 12 oktober 2020 in het Antilliaans Dagblad de beste Egaming compliance en corporate service provider van Curacao.

EM Group zelf is één van de vooraanstaande dienstverleners aan online gaming-bedrijven op het eiland. Het bedrijf is gespecialiseerd in het leveren van compliance-diensten en zet zich naar eigen zeggen al sinds 2005 in voor een beter gereguleerd en aantrekkelijker vestigingsklimaat voor deze bedrijven op Curaçao.

Bij EM Group, gevestigd in het hypermoderne kantoorgebouw dat zij in 2019 liet bouwen aan de Groot Kwartierweg, zijn dertig mensen werkzaam. In dit gebouw zijn ook zeven online gaming-bedrijven gehuisvest en er zijn plannen om verder te investeren in een groot kantorencomplex dat het ‘kloppend hart’ moet worden van de online gaming- sector en waar zich tientallen bedrijven kunnen vestigen.

,,EM Group is ervan overtuigd dat investeren in een gunstig vestigingsklimaat zal leiden tot enorme groei van de sector en het creëren van honderden banen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

EM group (EMoore + Trustmoore + EMS)

Wie is de EMoore group? EM group profileerde zichzelf in het Antilliaans Dagblad met een advertentie op 12 oktober 2020 als de beste Egaming compliance en corporate service provider van Curacao. EM group staat als zodanig niet ingeschreven in de kvk. Trustkantoor EMoore/Trustmoore is gevestigd op Landhuis Groot Kwartier, Groot Kwartierweg 12. EMoore/Trustmoore staat o.a. ingeschreven als eMoore Holding B.V., eMoore N.V. Trustmoore (Curaçao) N.V. Trustmoore Global Trustee Services N.V. Trustmoore Private Management N.V., en EMS Management Services N.V. ingeschreven op de Groot Kwartierweg (Landhuis Groot Kwartier).

EMoore/Trustmoore eigenaren zijn Steven Melkman, George Zinnicq Bergmann (CIGA bestuurder) en Ronald Beunis (CIFA bestuurder).

Trustkantoor EMoore/Trustmoore is gevestigd op Landhuis Groot Kwartier, Groot Kwartierweg 12 | Persbureau Curacao
Trustkantoor EMoore/Trustmoore is gevestigd op Landhuis Groot Kwartier, Groot Kwartierweg 12 | Antilliaans Dagblad

4 reacties

 1. …….”Uiteraard, George Bergmann, “zal de bijdrage in de huidige setting onmogelijk te innen zijn”daar zorg jij wel voor, en dat is de enige reden van je EM Group.”…….

  @Shimaruku, 10 punten!!!
  Dit type gozers, die nu gaan spartelen, zijn het die onze hebberige en ruggegraatloze politici al decennia lang bespelen met smeergeld en cadeautjes..

  Deze trustwereld is lucratief voor Curaçao..
  Ja, cocaïne smokkel, wapen en mensenhandel zijn ook lucratief…
  Deze Berman, Melkman en Beunis zijn het soort aal van het type snotemmer, die ze helemaal kaal mogen plukken, strippen!!
  Ze varen wel bij deze bestuurlijke puinhoop waar de burger steeds de prijs voor betaalt..

 2. Wij van EM Group wassen uw geld witter, dan onze eigen tanden! Uiteraard, George Bergmann, “zal de bijdrage in de huidige setting onmogelijk te innen zijn”daar zorg jij wel voor, en dat is de enige reden van je EM Group. Het wordt hoog tijd dat deze zakkenvullers, ook licentie-fees als ook voor sub-licenties afdragen. Hopelijk kan Geertruida weerstaan kan, aan de lokroep van het grote geld, en heeft hij integere en capabele adviseurs; ik zie deze mannetjes niet zo gauw vertrekken, maar ze zijn gewoon zuinige types als het om hun eigen centjes gaat. Op EM Group site zag ik dat andere kantoren van deze ritselaars in Malta en Cyprus zijn gevestigd, ook niet bekend vanwege hun hoge fiscale standaard.
  In Malta wordt 5% income-tax geheven ( op aangegeven? geschatte? bewezen? inkomsten) Als Curaçao eens werk maakt van het innen van de de licentie-fees alsook voor de sublicenties een fee aanrekent, is dat een goed begin, de EM Group mag al eens gaan brainstormen, over welk deel van hun winsten ze belastingen willen betalen.

 3. “De bestaande wetgeving en infrastructuur is echter toe aan vernieuwing, maar het vergt zeer specialistische kennis en ervaring om dit op een gebalanceerde manier te introduceren. ,,Die kennis is onvoldoende aanwezig bij de overheid, maar wel in de sector en wordt al gedurende langere tijd tevergeefs aangeboden aan de overheid.”

  Eens. Dit is een bekend probleem. De private- en publieke sector beschouwen elkaar doorgaans als de vijand ipv (zaken)partners. Haat en nijd. En als er consultants ingehuurd worden, dan zijn dat doorgaans de bekende vriendjes, die de echte specialistische kennis ook missen (en worden overbetaald, zie Red Tape commissie). Dat moet echt anders. In de online gaming sector liggen wel degelijk kansen. De overheid/belastingbetaler moet daarvan meeprofiteren. Je kunt echter niet als een olifant in de porseleinkast te keer gaan. Belasting is als water, het stroomt altijd naar het laagste punt (de laagste druk). Voorts is het voor deze sector erg eenvoudig om een andere jurisdictie te kiezen. De substance eisen zijn laag en de mondiale concurrentie is groot. Dat wil niet zeggen dat er in deze sector niets te heffen valt.

  Maar goed, hopelijk verdwijnen deze minister en zijn hele kliek binnenkort voorgoed van het toneel. Wat een drama was deze man.

 4. Niet dat ik deze gladde jongens van de Giga en CM veel integriteit toedicht ivm het geld verdienen met “smerige” geldstromen!
  En geloof ook niet dat ze erg veel zin hebben om meer dan 0% belasting te betalen…

  Deze gozers die varen wel bij de huidige non governance, zwakje regelgeving en troebele transparantie, en willen dat het liefst zo houden.

  Maar ze hebben waarschijnlijk wel veel meer kennis van Financien en de Trustwereld dan deze uitgerangeerde MAN vazal Gijsbertha, die danst naar de pijpen van zijn sponsors, een groep uit die zelfde wereld..

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties