30 C
Willemstad
• zaterdag 8 mei 2021 18:21

NOS | Premier Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus

Sander van Hoorn De covid-pas, de QR-code waarmee Europeanen deze zomer makkelijker op reis moeten kunnen in de EU, is er misschien pas in augustus. Dat heeft premier...

Extra | Aubert Wiels: E motibu real di asesinato di Helmin Wiels un dia lo sali na kla

WILLEMSTAD. – Ayera despues di 8 aña ainda famianan no a haña trankilidat pa por sera e kaso di asesinato di Helmin Wiels. Esaki pa e echo...

ParadiseFM | D66: ‘Zo snel mogelijk vaccinatiecertificaat voor Caribische delen koninkrijk’

D66 wil zo snel mogelijk een digitaal groen certificaat voor gevaccineerden in de Caribische delen van koninkrijk. Dat blijkt uit Kamervragen van partijleden Jorien Wuite en Jan...

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | Overeenkomst Aruba: meer dan lening

AntilliaansDagblad | Overeenkomst Aruba: meer dan lening

Knops is het er niet mee eens

Oranjestad – De overeenkomst tussen Nederland en Aruba die vrijdag werd ondertekend houdt in dat Aruba een lening van 209 miljoen florin krijgt als liquiditeitssteun. Nederland heeft ook aangeboden om de komende twee jaar vervallende leningen te herfinancieren en te investeren in de rechtsstaat.

Met de nieuwe overeenkomst breekt volgens staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksaangelegenheden een nieuw hoofdstuk aan van vrijwillige, maar niet vrijblijvende meerjarige samenwerking tussen beide landen.

Het Nederlandse kabinet is in ruil voor hervormingen bereid om op meerdere terreinen te investeren in de ontwikkeling van Aruba. Als Aruba hiertoe een verzoek doet, zal het kabinet in 2021 een lening verstrekken met een hoofdsom van 177 miljoen florin en in 2022 een lening met een hoofdsom van 346 miljoen.

Dit geld is exclusief bestemd voor het herfinancieren van vervallende leningen op de internationale geldmarkt. De condities voor beide leningen zijn een vast rentepercentage van twee procent en een looptijd van zeven jaar met halfjaarlijkse aflossingen na twee jaar.

Aruba realiseert hiermee gedurende de looptijd van de lening een rentelastenverlichting in de orde van grootte van 82 miljoen florin ten opzichte van marktfinanciering.

Het Nederlandse kabinet is tot slot van oordeel dat een functionerende rechtsstaat voorwaarde is voor economische ontwikkeling, bijdraagt aan houdbare overheidsfinanciën en toeziet op de rechtmatigheid van bestedingen.

Daarom stelt Nederland structureel middelen beschikbaar voor de uitvoering van maatregelen opgenomen in het landspakket gericht op de versterking van de rechtsstaat van Aruba. Zo zal er structureel een bedrag oplopend tot 9,3 miljoen euro vrijkomen voor nadere ondersteuning door de Koninklijke Marine en de douane bij de versterking van het grenstoezicht.

De middelen voor de Kustwacht Caribisch Gebied zijn al vrijgekomen met het akkoord van Curaçao en dienen ook ter versterking van de maritieme grenzen van Aruba.

Verder stelt het kabinet structureel extra middelen beschikbaar voor de versteviging van de strafrechtketen op Aruba, oplopend tot jaarlijks 7,7 miljoen euro. Aanvullend is er structureel 0,8 miljoen euro bestemd om de Arubaanse militie van Defensie te professionaliseren en om te investeren in het Sociale Vormingstraject, waarbij Defensie met medewerking van Aruba de kans biedt aan jongeren om te resocialiseren.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties