27 C
Willemstad
• woensdag 8 december 2021 21:02

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Overeenkomst Aruba: meer dan lening

Knops is het er niet mee eens

Oranjestad – De overeenkomst tussen Nederland en Aruba die vrijdag werd ondertekend houdt in dat Aruba een lening van 209 miljoen florin krijgt als liquiditeitssteun. Nederland heeft ook aangeboden om de komende twee jaar vervallende leningen te herfinancieren en te investeren in de rechtsstaat.

Met de nieuwe overeenkomst breekt volgens staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksaangelegenheden een nieuw hoofdstuk aan van vrijwillige, maar niet vrijblijvende meerjarige samenwerking tussen beide landen.

Het Nederlandse kabinet is in ruil voor hervormingen bereid om op meerdere terreinen te investeren in de ontwikkeling van Aruba. Als Aruba hiertoe een verzoek doet, zal het kabinet in 2021 een lening verstrekken met een hoofdsom van 177 miljoen florin en in 2022 een lening met een hoofdsom van 346 miljoen.

Dit geld is exclusief bestemd voor het herfinancieren van vervallende leningen op de internationale geldmarkt. De condities voor beide leningen zijn een vast rentepercentage van twee procent en een looptijd van zeven jaar met halfjaarlijkse aflossingen na twee jaar.

- Advertentie -

Aruba realiseert hiermee gedurende de looptijd van de lening een rentelastenverlichting in de orde van grootte van 82 miljoen florin ten opzichte van marktfinanciering.

Het Nederlandse kabinet is tot slot van oordeel dat een functionerende rechtsstaat voorwaarde is voor economische ontwikkeling, bijdraagt aan houdbare overheidsfinanciën en toeziet op de rechtmatigheid van bestedingen.

Daarom stelt Nederland structureel middelen beschikbaar voor de uitvoering van maatregelen opgenomen in het landspakket gericht op de versterking van de rechtsstaat van Aruba. Zo zal er structureel een bedrag oplopend tot 9,3 miljoen euro vrijkomen voor nadere ondersteuning door de Koninklijke Marine en de douane bij de versterking van het grenstoezicht.

De middelen voor de Kustwacht Caribisch Gebied zijn al vrijgekomen met het akkoord van Curaçao en dienen ook ter versterking van de maritieme grenzen van Aruba.

- Advertisement -

Verder stelt het kabinet structureel extra middelen beschikbaar voor de versteviging van de strafrechtketen op Aruba, oplopend tot jaarlijks 7,7 miljoen euro. Aanvullend is er structureel 0,8 miljoen euro bestemd om de Arubaanse militie van Defensie te professionaliseren en om te investeren in het Sociale Vormingstraject, waarbij Defensie met medewerking van Aruba de kans biedt aan jongeren om te resocialiseren.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Toneel tegen huiselijk geweld: ‘Het kwam hard binnen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen....

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -