27 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 19:20

ParadiseFM | Izzy Gerstenbluth geeft voorlichting aan horecapersoneel

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth heeft gisteren het horecapersoneel van Jan Thiel voorgelicht over de Covid-19 vaccinatie. Dat zei Baldewijn Grul van restaurant Zest op Paradise FM. In zijn...

Democracy now! | Friday, May 7, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 7 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Moderna-vaccin blijkt effectief bij tieners

Het coronavaccin van Moderna - dat ook op Curaçao wordt gebruikt - beschermt 96 procent van de 12- tot 17-jarigen tegen Covid-19, zo blijkt uit een studie...

Nu.cw | Toerismesector Curaçao: gebrek aan versoepelingen onbegrijpelijk

De toerismesector is zwaar teleurgesteld over de versoepelingen van de coronamaatregelen zoals die deze week bekend zijn gemaakt. De voorzitter van Curacao Hospitality & Tourism Association (CHATA),...

PBC | Curaçao en Nederland akkoord over tweede uitvoeringsagenda

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao en Nederland zijn akkoord met de tweede uitvoeringsagenda om het eiland uit de coronacrisis te halen. De afspraken zijn onderdeel van het landenpakket...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAntilliaansDagblad | Oppositie Bonaire boos over ‘een-tweetje’ coalitie

AntilliaansDagblad | Oppositie Bonaire boos over ‘een-tweetje’ coalitie

Onafhankelijk raadslid Daisy Coffie ‘een-tweetje’ MPB en UPB

Kralendijk – Gezaghebber Edison Rijna heeft het standpunt van de Eilandsraad betreffende de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 (Corona 2.0) aan de Tweede Kamer gestuurd zonder dat daar in alle openbaarheid over is vergaderd en zonder dat de Eilandsraad een standpunt heeft ingenomen.

Na een ‘een-tweetje’ via de mail met de fractieleiders van coalitiepartijen Movementu di Pueblo Boneriano (MPB) en Unión Patriótica Boneriano (UPB) is de brief, met daarin het standpunt namens de raad, ondertekend door de gezaghebber en de griffier.

Dit is te lezen in een brief die onafhankelijk raadslid Daisy Coffie afgelopen donderdag aan de gezaghebber heeft gestuurd.

Vrijdag berichtte deze krant al over een brief van de Partido Demokratiko Boneriano (PDB) waarin zij oproept tot een extra raadsvergadering met spoedeisend karakter omdat Rijna het standpunt over de wet had verstuurd aan de Tweede Kamer zonder overleg hierover in de Eilandsraad.

Op 29 september was door de Eilandsraad een motie aangenomen waarin juist expliciet was aangegeven dat er géén reactie mocht worden verstuurd zonder dat de Tijdelijke wet en het standpunt van de gezaghebber en het Bestuurscollege (BC) was besproken in de Eilandsraad.

,,De Eilandsraad neemt alleen geldige besluiten wanneer deze in het openbaar bijeen is en de besluiten met meerderheid van stemmen worden genomen. Geen enkel besluit dan wel een schrijven namens de Eilandsraad kunt u doen zonder voorgaande regelgeving en procedure in acht te nemen”, aldus Coffie in haar brief. Zij is van mening dat met name de gezaghebber, die mede belast is met het toezicht op de naleving van goed bestuur, dit dient te weten en na te leven.

,,In casu doet u een schrijven uitgaan namens de raad over een onderwerp dat niet in behandeling is genomen door de raad en waarover u de raad niet heeft gehoord. Nota bene betreft het een wetsvoorstel, dat onze gemeenschap diep raakt in haar dagelijkse sociaaleconomische ontwikkeling.”

Zij noemt de gang van zaken ongehoord, ongepast en ontoelaatbaar en keurt deze ten stelligste af. ,,De tijdsdruk is dan ook geheel en al aan u en het BC te wijten en kan geen argument zijn om de geëigende procedures niet te volgen.”

Ten slotte noemt zij het onbegrijpelijk dat de eilandgriffier de gezaghebber niet heeft gecorrigeerd en is meegegaan in een ‘ongepaste en ongehoorde wijze van handelen’. Ze vraagt zich ook af of Rijna zich bewust ingespannen heeft tot het inwinnen van adviezen bij de fractieleiders van de coalitie om zijn handelen te ondersteunen.

Haar brief is cc verstuurd naar de voorzitter van de Tweede Kamer, de leden van de vaste commissie Koninkrijksaangelegenheden, de leden van de commissie Justitie en Veiligheid, alle leden van de Eilandsraad en de Rijksvertegenwoordiger. Volgens gezaghebber Rijna is zowel de brief van de PDB als die van Coffie inmiddels beantwoord.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties