AntilliaansDagblad | Nu officieel: ritje ABC-bus 30 cent duurder

Dat betekent dat een ritje naar Bándabou, Lagun, Westpunt en Tera Kòrá van 2,20 wordt verhoogd naar 2,50 gulden. | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Autobusbedrijf Curaçao (ABC) heeft op de Facebookpagina de nieuwe tarieven officieel bekendgemaakt. De prijs voor een ritje met een ABC-bus, in de volksmond kònvoi, gaat vanaf maandag 1 februari met 30 cent omhoog.

Dat betekent dat een ritje naar Bándabou, Lagun, Westpunt en Tera Kòrá van 2,20 wordt verhoogd naar 2,50 gulden. Voor alle andere routes geldt een nieuw tarief van twee gulden, dat was dus 1,70 gulden. Voor 65-plussers met een Smart Pass komt de tariefsverhoging extra hard aan. Zij betaalden tot nu toe op alle routes 1,50 gulden. Dat tarief is per 1 februari verhoogd naar 2,25 gulden voor Bándabou, Lagun, Westpunt en Tera Kòrá en naar 1,75 op de overige routes.

Dat het overheidsbedrijf de tarieven met 30 cent mag verhogen is het gevolg van een staking van het ABC-personeel half januari dit jaar. De 140 medewerkers besloten het werk neer te leggen nadat zij een brief hadden ontvangen van hun directeur John Cijntje.

De ABC-directeur legde uit dat hij de overheid al meerdere keren had gewezen op de precaire situatie van het bedrijf die nog eens verslechterde ten gevolge van de coronamaatregelen. Bovendien werd de overheidssubsidie van 9 miljoen gulden dit jaar ook nog eens gekort met 1,3 miljoen gulden. ABC heeft normaal gesproken vijf miljoen gulden aan inkomsten uit kaartverkoop. Maar met veertien miljoen gulden aan inkomsten, komt het bedrijf jaarlijks structureel twee miljoen gulden tekort om de kosten van zestien miljoen gulden te kunnen dekken.

Minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) beloofde in januari na een gesprek met de medewerkers dat de tarieven met 30 cent zouden mogen worden verhoogd. Daarnaast zou zij een voorstel tot een begrotingswijziging indienen om het toegekende subsidiebedrag te kunnen aanpassen. Dat zei Wendell Muelen, voorzitter van vakbond UGTK/Cadmu, destijds.

De tariefsverhoging en het terugdraaien zijn twee van de vier voorstellen van directeur Cijntje om het busbedrijf op de been te houden. Hij wil dat ABC Busbedrijf daarnaast een gunstiger prijs voor diesel in rekening wordt gebracht en dat de overheid het bedrijf compenseert voor het verlies aan inkomsten nadat door de coronamaatregelen het aantal passagiers met veertig procent terugliep.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 Reacties op “AntilliaansDagblad | Nu officieel: ritje ABC-bus 30 cent duurder

 1. Voor 65-plussers met een Smart Pas en de “minderbedeelden” geen verhoging. De rest moet maar minder naar hun grote vriend de Snek gaan.

  @shimaruku | 28 januari 2021 om 07:02 |
  Taxi Pirata gaat niet werken. Daar zijn de ABC tarieven veel te laag voor.

 2. De Rechtsstaat

  Ik heb begrepen dat minister Hensley Koeiman (ook een sleepy joe) het allemaal goed vind. Aan de ene kant geen indexatie van het minimumloon en aan de andere kant de minimumloners aansmeren met een tariefverhoging in het Openbare Vervoer.

  Al fluitend zullen deze zwoegers naar hun job blijven gaan.

  Is allemaal een opkrikkertje toch?

 3. Dat is meer dan 10% stijging in een keer.Aangezien er geen abo’s worden verkocht, en per rit betaald moet worden, wordt het voor 2 kinderen met konvooi naar school en terug al 8NAF per dag; een 65+ met Smart Pass betaalt zelfs 50% meer naar Banda Bou; te gek voor woorden en onhoudbaar, aangezien er nog minder vervoer per konvooi zal zijn met deze prijzen, een goede tijd voor taxi pirata dus. De aangepaste/ teruggedraaide subsidie zal op een andere post worden bezuinigd, waar dan weer volgende probleem zich gaat voordoen. . Misschien eens nadenken over bijv. 10 % OV heffing op benzine en/of 10% extra verkeersbelasting, en dat geld integraal besteden aan implementatie van een echt plan en subsidie voor Openbaar Vervoer.

 4. Het ritje was al duur voor bejaarden en minderbedeelden. Onbegrijpelijk dat de vakbond dit doorgedrukt heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *