28 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 03:38

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Nepnieuws komt meer bij rechters

Deken van de Orde van Advocaten Curaçao (OvA) Catharina Alexandra Diane ‘Carine’ Van Zinnicq Bergmann-Jänsch is media-advocate | Foto Ox en Wolf

Willemstad – De wereld heeft ‘last’ van nepnieuws dat vandaag de dag vooral via sociale media verspreid wordt. Ook Curaçao komt hier niet onderuit en het is dus van belang dat de rechter meer en meer invulling geeft aan het begrip nepnieuws.

Dat heeft de deken van de Orde van Advocaten, Carine Jänsch, de vorige week nieuw geïnstalleerde rechters als boodschap meegegeven. Op Curaçao is geen speciale wetgeving voor de bestrijding van nepnieuws.

Jänsch:

- Advertentie -

,,Afhankelijk van de omstandigheden kan nepnieuws worden aangeduid als smaad of laster en zou het verspreiden van nepnieuws strafbaar kunnen zijn, bijvoorbeeld vanwege het in het openbaar aanzetten tot haat of discriminatie. Publicatie van nepnieuws kan daarnaast onrechtmatig zijn jegens degene die het nieuws betreft, vanwege de onjuistheid en het schadelijke karakter ervan.”

Zij legt verder uit dat er in de rechtspraak over onrechtmatige publicaties standaard een strijd is tussen twee botsende grondrechten, te weten het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

,,In een democratische rechtsstaat zullen deze grondrechten van geval tot geval zorgvuldig moeten worden afgewogen”, zo voert zij aan. Curaçao zal zich ook moeten aansluiten bij internationale ontwikkelingen om nepnieuws tegen te gaan. De deken verwijst naar de Europese Unie die nepnieuws onder meer wil tegengaan met het bevorderen van ‘mediageletterdheid’ van burgers.

,,Daaronder wordt verstaan ‘de levenslange ontwikkeling van kritische denkvaardigheden en digitale competenties’. Een mondvol. Het klinkt voor ons hier misschien als een ver-vanmijn- bedshow. Maar dat is het per definitie niet als het gaat om nepnieuws dat online en dus wereldwijd wordt verspreid”, zo benadrukt ze nog maar eens. En de gang naar de rechter komt steeds vaker voor als de eigen censuur van de sociale media geen soelaas biedt. Want, zo voert zij aan:

- Advertisement -

,,Sociale media spelen zelf ook in toenemende mate rechter in hun eigen koninkrijkjes. Op basis van hun algemene voorwaarden kunnen zij nepnieuws verwijderen. Soms zijn zij hiertoe genoodzaakt, omdat zij anders zelf worden aangesproken op het nepnieuws waarvoor zij een platform bieden. Als een gebruiker het niet eens is met deze vorm van censuur staat de gang naar de rechter open.”

Met voorbeelden toont de deken aan dat zowel de gevestigde orde als de nieuwe orde bestaande uit sociale media worstelt met nepnieuws dat zich in allerlei vormen en nuances aandient. En hoewel nepnieuws door de geschiedenis heen geen nieuw fenomeen is, neemt het in ‘dit tijdperk van sociale media een enorme vlucht’.

,,Nepnieuws is een instrument voor verspreiding van complottheorieën met de meest vreselijke excessen tot gevolg. Van heksenjachten in de Middeleeuwen tot de QAnonvolgelingen die afgelopen maand het Capitool in Washington DC bestormden”, aldus Jänsch.

En, zo vervolgt zij: ,,De geschiedenis laat zien dat nepnieuws hardnekkiger wordt in moeilijke tijden, zoals in deze tijd die wordt beheerst door Covid- 19. Dit vraagt om juridische duiding van nepnieuws.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

4 reacties

  1. Eigenlijk zijn het juist veel advocaten die juist leugens of halve feiten verspreiden.

    Bij de grootste criminelen beweren dat het lieve jongens zijn.

    Juist slachtoffers hard aanpakken of lekken van gegevens van slachtoffers en getuigen.

    Terwijl zij juist de wet goed kennen en vaak ook weten wat net wel en niet kan.

  2. Maar wanneer is iets nep nieuws? En tot hoe ver gaan we?

    Stel dat 1 bedrijf 1 boete krijgt. Mag ik dan de naam van de directeur noemen op social media?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -